8. Kei Nishikori

8, (16) Kei Nishikori

Han spelade väldigt lite förra säsongen, Nishikori men ändå plats 16 på atp-rankingen vid årets slut. Det är rätt bra gjort det. Titel i Brisbane, kvart i Australian Open, semi i Rotterdam, semi i Barcelona, kvart i Rom, kvart i Franska Öppna, kvart i Wimbledon, det är kanske inte så spektakulärt, men det är resultat från en bombsäker topp-10-spelare.

Sen skadad, nu också skadad, han är inte tillbaka förrän i vår någon gång. Jag tycker dock inte det finns någon större oro kring honom. Han har varit borta länge tidigare med ganska tuffa skador och kommit tillbaka precis som innan. Lite tuffare och tuffare nu när han klivit över 30-strecket kanske men som sagt, jag känner ingen oro. Han kommer komma tillbaka och har troligen ett helt gäng år kvar på högsta nivå. Jag tror också att han kommer åldras ganska bra. Många har nog uppfattningen att Nishikori till största del lever på sina kvicka fötter och absolut, han är riktigt kvick, men egentligen utnyttjar han det inte så supermycket. Han vill ju inte försvara sig. Han vill inte vara ute i hörnen. Han vill stå i mitten av banan och panga på i maximalt tempo tills motståndaren missar och det kommer han kunna göra även om lite kvickhet skulle försvinna från fötterna.

Det blev alltså Nishikori som slutade högst upp på min ranking av alla skadedrabbade spelare med Murray, Wawrinka, Anderson och Del Potro.

Varför?

För att jag tycker att Nishikori är den stadigaste, stabilaste toppspelaren av dem. Han har inte samma kapacitet som någon av de andra, men med Nishikori vet man att han ligger just här precis innanför topp-10, så är det inte med de andra.

Lång karriär. Han vann sin första titel i Delray Beach när han var 18 år gammal. Minns den kvällen. Jag såg finalen. Så spelade han lite mer…ungdomligt kan man väl säga. Det skulle på den tiden hoppas och skuttas vid varje tillslag i stort sett. Det där har han skalat bort och är numera en ytterst stabil spelare som ger bort väldigt lite till motståndaren.

Vad tycker man om honom då?

Ingenting va? Man märker liksom inte av honom så mycket. Inte rolig, inte tråkig. Inte snäll, inte elak. Det är lite mellanmjölk över honom. Han ska vara där på topp-10, men ingen bryr sig så mycket om honom.