Inför semifinalerna i ATP cup

01:00 Serbien-Ryssland

Det känns ju som att man efter Spanien-Belgien ska vara lite försiktig med gissandet i just den här turneringen men Serbien-Ryssland, det luktar ju en jämnt match, det gör det.

På tal om formatet förresten, som jag pratat en del om. Varför är det så extremt hugget i sten att man ska använda två singelspelare i lagtennismatcher. Varför inte tre? Det hade kommit in klart fler intressanta parametrar med tre singlar. Svårt att veta vad man ska göra med dubbeln, men varför inte en dubbel också, och sen typ ett avgörande supertiebreak med valfri spelare om det står 2-2. Blir lagmatchen för lång? Kanske, men då kan man ju korta ner, exempelvis med supertiebreak vilket jag tycker passar helt perfekt för lagspel. Tre singlar, en dubbel, supertiebreak i alla matcher, och ett avgörande supertiebreak med en valfri spelare om det står 2-2. Jag tycker det kittlar lite.

Här hade man då fått in både Rublev och Krajinovic, och lagmatchen hade blivit så mycket mer spetsig. Nu är den ändå förhållandevis låst, även om man som sagt kanske inte ska vara för säker på sin sak som det gått hittills under turneringen.

Nu blir det Lajovic-Khachanov först, och även om Lajovic i princip gör sitt livs hardcourtturnering här, slår han Khachanov är det ändå fortfarande en megaskräll. Khachanov är en toppspelare på hardcourt, Lajovic håller normalt inte ens atp-nivå på hardcourt. Det ska vara en kross.

Sen Djokovic-Medvedev och även om Djokovic inte alls imponerade idag, och även om Medvedev kanske inte passar honom jättebra, det är klart att han ska vinna. Stor match givetvis. Rätt troligt att dessa två kommer mötas i en Grand Slam-final för första gången någon gång under den här säsongen, så stor är matchen. Djokovic har haft problem med Medvedevs spelstil tidigare. Det ska bli intressant att se hur han hanterar den nu.

Det luktar avgörande dubbel. Djokovic-Troicki mot Khachanov/Medvedev. Troicki är det svaga kortet, Medvedev är inte bra i dubbel. Djokovic? Ja, man vet inte. Det är klart att han kan vara tungan på vågen, trots att han i grunden inte är bra i dubbel.

Khachanov är nog en lite säkrare segrare än Djokovic faktiskt och i och med att jag tycker det är omöjligt att välja favorit i dubbeln, jag tycker att Ryssland är mikroskopisk favorit att ta sig till final.

08:30 Spanien-Australien

Det är ju inte riktigt rättvist det här. Samma sak med den första matchen. Det ena laget kommer in med ett dygns vila. Det andra laget med två dygns vidare. Här extra påtagligt dock, dels för att Nadal är känslig för att spela med kort vila, men ännu mer att han spelade två tuffa matcher idag, och ska spela med mindre än ett dygns vila. Det finns ingen rättvisa eller rimlighet i detta. ATP cup skulle nog behöva vara en dag längre så man kunde slänga in en vilodag mellan kvart och semi. Alternativt, förmodligen smartare, en vilodag mellan gruppspel och slutspel så alla lagen fick tid på sig att komma till slutspelet och man kunde då spela alla kvartar samma dag så det sen inte blev någon större fördel för något lag. Kommer visserligen alltid vara fördel för lagen som spelar i Sydney där slutspelet spelas, men fördelen skulle i alla fall bli mindre.

Först Bautista mot Kyrgios och det är väl ingen överdrift att kalla det för en nyckelmatch. Bautista som är topp-10 i världen har chansen att avgöra hela lagmatchen genom att slå Kyrgios. Men Kyrgios, om han kämpar, då är han väl bättre än en ordinär topp-10-spelare som Bautista? Det är han, men det går ju inte att med någon slags säkerhet säga att Kyrgios kommer kämpa, det är omöjligt. Det känns som en matchup som borde passa Kyrgios bra. Bautista vill inte ha en alltför stökig matchbild utan vill gärna stå och bolla en del. Det vill inte Kyrgios, och det är alltid den som inte vill bolla som får som den vill. Kyrgios ska inte ha några problem med Bautistas flacka spel som många andra heller. Han spelar flackt själv och kommer inte bli lurad. Allt i Kyrgios händer skulle jag säga. Men som sagt, kom ihåg att Bautista är en av världens bästa spelare och om Kyrgios är ens tillstymmelse till strulig, då är han helt chanslös.

Sen Nadal mot De Minaur och det enda som kan sänka Nadal där är om han inte är återhämtad. Det finns absolut ingenting i De Minaur spel som ska kunna oroa Nadal ens det minsta. Sett till hur bra han är skulle jag säga att det nog inte finns någon spelare som passar Nadal bättre än De Minaur. Allt är liksom helt perfekt. Så ja, Nadal måste vara i extremt dåligt skick för att förlora tror jag.

Sen kan det bli en fullkomligt magisk dubbelmatch. Australien lär ju använda Kyrgios om dubbeln blir av. Och denna gång kanske tillsammans med Peers i och med att De Minaur inte direkt dominerade senast. Om Australien väljer det paret är de favorit mot Carreno Busta/Nadal som verkar vara det par som spanjorerna bestämt sig för. Det vore en fullkomligt magisk avslutning på lagmatchen i alla fall, så hoppas det blir de uppställningarna, om det nu blir så att dubbeln blir avgörande.