Spanien fick slita – Inte Serbien

Klart för semifinaler i ATP cup. Det naturliga hade ju onekligen varit att dagens kvartsfinalvinnare skulle möta varandra i semi imorgon, men så är det inte. Det var faktiskt de två högst seedade lagen som möttes idag och att de högst seedade lagen får den sämre förberedelsen för semifinalerna medan deras motståndare imorgon fått en vilodag, man kanske inte tänkte på allt inför ATP cup. Det finns eventuellt vissa barnsjukdomar som man kanske skulle försöka skrämma bort till nästa år.

Det gick inte enkelt för Serbien, men det gick enklare än jag trodde.

Felix var helt fruktansvärd mot Lajovic. Jag har inte sett hela matchen i efterhand men jag var tvungen att kolla lite för att se hur det kunde gå till och han var helt enkelt helt värdelös. Undrar hur dålig han egentligen är just nu, Felix. Om man lägger ihop andra halvan av förra säsongen med det här måste man verkligen fråga sig om han ens är topp-50, antagligen inte om man förlorar mot spelarna han gjort i den här turneringen. Han försvarar nästan alla sina poäng de kommande månaderna och hans rankingras blir enormt om det inte händer något radikalt.

Sen Djokovic mot Shapovalov, och inte imponerar han, Djokovic. Shapovalov har antagligen tagit ett kliv framåt och är nog nära topp-10 nu spelmässigt, men inte ska Djokovic vara pressad precis hela vägen mot ordinära topp-10-spelare? Och absolut inte mot spelare som inte ens är topp-10. Stor prestation av Shapovalov men jag tycker det mest intressanta är Djokovic. Det är helt omöjligt att få honom till någon överlägsen favorit i Australian Open just nu. Favorit, men absolut inte som vanligt. I vanliga fall brukar det kännas som att han är så överlägsen att det ska mycket till för att han ska förlora. Så känns det absolut inte just nu.

2-0 Serbien. Jag trodde på Kanada, men när Felix var sådär usel föll förstås allt. Det hängde trots allt på honom. Att Shapovalov kom så nära som han gjorde var en bonus.

Sen började transportsträckan Spanien-Belgien, som inte riktigt blev någon transport.

Belgien ställde över Darcis och Coppejans fick spela. Helt rätt givetvis. Finns ingen mening med att Darcis ska spela om han är så dålig som han var mot Bulgarien. Jag fick förresten lite klarhet i det där vi luftade i podden var det väl, att några av spelarna knorrat över att de inte kände sig välkomna i ATP cup eftersom de inte var startspelare. Det ska tydligen finnas någon bestämmelse att det inte är kaptenen som tar ut laget i ATP cup utan att de två högst rankade spelarna i lagen hela tiden har rätten att spela. Förklarar kanske lite att så många spelare bakom de bästa saknar. Låter totalt snurrigt, men tydligen ska det vara så. Coppejans gjorde i alla fall en helt okej match mot Bautista men ändå chanslös givetvis. De är inte riktigt på samma nivå.

Sen hände det. Goffin slog Nadal. Det trodde man inte när han satt och tog sin morgon-Power King i morse, så att säga. Otroligt bra spel av Goffin, men sådär bra kan han ju spela när allt funkar. Det finns trots allt en anledning till att han är topp-10 nästa vecka. När en topp-10-spelare spelar på sin absoluta topp, då är han bra och det gäller i högsta grad Goffin. Lite anmärkningsvärt att Nadal, som inte såg ut att ha några uppenbara fysiska problem, inte klarade av att vända på steken. Inte ens när han fick lite medgång i slutet av andra klarade han av att vrida åt skruvarna tillräckligt för att ens få till ett skilje. Det var superfuktigt och varmt, Nadal svettades en del och såg kanske inte ut att trivas sådär helt perfekt men ändå, lite mer kunde man förvänta sig. Är det nog man ska veta med Nadal så är det dock att han är en spelare som ytterst sällan vänder på matcher, och så blev det inte idag heller. Goffin klarade av att hålla sin nivå hela vägen in i mål och då inte Nadal ändrade något eller började spela märkbart bättre så räckte det. Enormt stor seger för Goffin givetvis, men så här i efterhand hade han ju kanske gärna sparat den till något annat tillfälle, för nu spelade den till slut ingen roll.

För Spanien vann dubbeln efter mycket om och men. Det var en match med generellt uselt resturnerande. Fyra spelare som inte servar jättebra, men ändå kom bollen väldigt sällan i spel. Gille/Vliegen hade en jättechans, det var väl vid 5-4 i andra när de hade 1-0 i set, 5-4 alltså, och 15-30 i Carreno Bustas serve. Carreno Busta, den av spanjorerna som i teorin skulle kunna darra men belgarna fick inte bollen i spel och att de sen skulle få till break i nästa gem, det var ingen chock direkt. Belgarna blev nervösa, Nadal och Carreno Busta var bombsäkra när det gäller, och det blir ju lite sådär. Dubbelspelare som för bara något år sen spelade på challengertouren möter en av tidernas bästa spelare i par med en jättebra tennisspelare. I en match som gäller jättemycket räcker då inte medelmåttiga dubbelspelare riktigt till när det hettar till. Det är helt i sin ordning.

Spanien vidare alltså, men det var otroligt nära en megaskräll.