Inför finalen i ATP Cup

Inte långt kvar. En dryg timme. Sen är vi igång. Och med tanke på hur väl ATP Cup i stort fungerat, det må vara första gången men jag tycker det här känns som en ganska stor final.

08:30 Serbien-Spanien

Vi inleder med tvåorna. Vilket i grunden är väldigt ogenomtänkt, men det har man inte förstått ännu. Man gör likadant i Davis Cup som man gör här i ATP Cup. Tanken är givetvis att man på boxningsvis ska spara den bästa matchen till sist. Alltså ska tvåorna spela först och sen ettorna. Men man missar den lilla detaljen att ettorna i väldigt mycket större utsträckning spelar dubbeln än vad tvåorna gör, och då blir det givetvis superkorkat att inte ettorna spelar först och därmed får tid att förbereda sig för dubbeln. För man vill ju se de bästa spelarna i dubbeln. Hela formatet kring ATP Cup är uppbyggt kring att folk ska få se de bästa spelarna. Ändå har man gjort det så jävligt som möjligt för dem genom att inte låta ettorna spela först.

Lajovic mot Bautista blir det. Det kan i princip inte bli något annat. Serbien har ingen mer singelspelare och Bautista har varit bra, så varför skulle Spanien byta ut honom.

Bautista är en absolut världsspelare, en topp-10-spelare. Lajovic är en grusspelare som är rejält överrankad. Han kommer få det mycket svårt att behålla sin plats på topp-50 den här säsongen när hans finalpoäng från Monte Carlo försvinner.

5-0 för Bautista i inbördes möten. Alla på hardcourt.

Bautista klart bäst på hardcourt, Lajovic usel på hardcourt.

Det är väldigt mycket som talar för Bautista och 1-0 Spanien men det finns faktiskt en liten tvist. Lajovic har gått riktigt bra under ATP Cup. Det känns som att det finns förklaringar till hans matchvinster, som att Felix är totalt under isen och så vidare, men inte bara det. Lajovic gör sin bästa hardcourtturnering någonsin dessa veckor och även om han nu möter en motståndare som är överlägsen de han mött hittills, man ska inte helt ignorera Lajovic vinster.

På ett sätt är det som grusspelare ganska tacksamt att möta Bautista. Han har ingen serve som blåser bort en och han avgör inte poängen tidigt. Det blir bollande. Samtidigt inte helt optimalt att möta en spelare som spelar så flackt som Bautista gör när man som Lajovic och de flesta grusspelarna har ganska stora svingar.

I grunden verkar det helt orimligt att Lajovic ska ha en chans här, men det skräller oftare i lagspel än det gör annars och som sagt, han har varit en bättre hardcourtversion av sig själv i den här turneringen.

Sen kommer huvudmatchen. Oavsett vad man tycker om turneringen ATP Cup så kan man inte riktigt ignorera den här matchen.

Djokovic mot Nadal på bästa förmiddagstid för oss här i Sverige.

Man har höga krav på Djokovic. Eller ja, jag har. Vad man har kan jag inte svara på. jag är i alla fall klart missnöjd med hans prestation hittills under ATP Cup. Ändå har han vunnit sina matcher och det är bra spelare han mött. Ni vet vilka tankar jar i grunden har om honom och jag förväntar mig i allmänhet att han ska vinna sina tennismatcher enkelt utan setförlust. Så har det inte varit. Han har pressats hela vägen av Shapovalov och Medvedev. Medvedev får vara hur mycket en av världens bästa spelare han vill, jag kommer fortfarande alltid tycka att Djokovic ska slå honom så länge det inte händer något radikalt.

Nadal har en plump i protokollet mot Goffin och det var otroligt nära plump igår också mot De Minaur. Förklaringen är nog ganska enkel. Lagen som spelade i Perth och gick vidare fick en fullständigt mardrömsuppladdning inför slutspelet och helt ärligt kan jag inte förstå att inte spelarna drog i nödbromsen redan innan galenskaperna startade. Att spela i två olika tidszoner på ett par dagar, så ska det inte behöva vara och Nadal är en spelare som hanterar sånt dåligt. Han är otroligt beroende av en bra uppladdning. Hans kropp fungerar inte om han inte får den vila han behöver. Detta talar starkt emot honom idag. Han kom in till spelet här i Sydney sliten och nu har han heller inte fått tillräcklig vila sen gårdagens tuffa match. Tur att han vände mot De Minaur och inte behövde spela dubbel också igår. Då är jag faktiskt inte säker på att han ens hade kommit till start idag.

De har spelat väldigt lite, extremt lite, mot varandra på hardcourt de senaste åren de här två, tidernas två bästa spelare. Djokovic har vunnit åtta i rad och man får gå tillbaka till 2013 för att hitta en Nadal-vinst. Men bara åtta matcher sen 2013. Bara drygt en match per år alltså. Förbluffande lite. Förra året möttes de bara två gånger alla underlag inräknade. Nadal vann på grus i Rom. Djokovic vann i Australian Open, den där totala tillplattningen, ni minns nog.

Jag tror inte man ska blanda ihop äpplen och päron här. Ja, Nadal är världsetta och har stått sig bra mot Djokovic på senare tid när det gäller titlar, ranking och så vidare. Men nej, det betyder inte att Nadal på något vis är jämn med Djokovic på hardcourt.

Det känns ju kanske inte som att de är i tidernas bästa skick. Kommer vi ens få se dem i tidernas bästa skick igen? Men samtidigt inget fel på dem och båda två älskar att spela för sitt land, så det är en stor match för dem och vi kan ha mycket höga förväntningar på matchen tycker jag. För snälla nån, som sagt, tidernas två bästa inom en idrott, hur många såna matcher får folk följa inom andra idrotter? Det har varit dåligt med matcher mellan Michael Jordan och Lebron James genom åren, så att säga.

Det känns som att Djokovic har ganska god kontroll på Nadal på hardcourt och att han också har ett psykologiskt övertag på Nadal. Jag tror Djokovic vinner, men det spelar mig verkligen ingen roll. Det enda jag vill är att få se en fantastisk match mellan de numera två överlägset bästa spelarna.

Om man orkat läsa såhär långt är man med på att det luktar 1-1 och en helt avgörande dubbel.

Där tror jag att Nadal till slut drar det längsta strået.

Jag har svårt att se att Djokovic eller Nadal ska ducka dubbeln hur slitna de än är. Deras lag är helt beroende av dem så de måste helt enkelt spela. Eller ja, Spanien skulle faktiskt ha en bra chans utan Nadal. Serbien däremot, där finns det inga alternativ. Intressant faktiskt. Om Djokovic/Troicki, som det blir för Serbien, mött Carreno Busta/Lopez som det skulle bli utan Nadal, i en match på ATP-touren skulle spanjorerna vara favorit enligt oddsen. Kanske lite större favorit än vad Carreno Busta/Nadal är i dubbeln enligt oddsen just nu. Sen känns det nog lite tryggare att ha Nadal där ändå när det ska avgöras men hur som helst, Spanien har råd med att Nadal går in i fuktväggen och tvingas stå över dubbeln. Serbien har inte råd med något liknande med Djokovic.

Dåså, då är vi klara nu. Det här blir riktigt kul, mina vänner.