6, Stefanos Tsitsipas

6, (6) Stefanos Tsitsipas

Jag ska ju erkänna att jag aldrig någonsin trodde det här för några år sen. Tsitsipas var långt framme i ung ålder. Han var uppe på challengertouren när han var 17-18 någonting vilket är väldigt bra och ganska snabbt avancerade han till runt 100 på atp-rankingen. Men att han skulle bli en av världens absolut bästa spelare. Jag var en av de som inte trodde det. Jag såg hans spelmässiga brister och tänkte att om man spelar sådär, man blir ju inte bäst direkt med de där fladdriga grundslagen.

Jag hade fel, för jag hade väl kanske då inte stenkoll på vilket mentalt monster han var.

Sen har han också hela tiden lyckats finslipa på sina ganska fladdriga grundslag till att bli mindre fladdriga och numera är han faktiskt en ganska säker spelare på att han är så sjukt noggrann. han ger inte bort mycket direkt, något de allra flesta tennisspelarna däremot gör.

Han känns som en av de farligaste för toppspelarna numera. Han är inte ett dugg rädd för dem och det känns som att han har en bra plan för hur alla tre ska besegras. Han har 2-2 mot Djokovic och Federer. 1-5 mot Nadal i och för sig, men det kunde varit bättre. Det har varit ett par riktigt jämna matcher där.

Det börjar bli ganska trång när man kommer en bit in på topp-10. Det är inga dåliga spelare han har framför sig direkt så plats sex får han vara nöjd med, men det ska också sägas att han är långt före den som ligger närmast bakom honom på min ranking. Han har däremot fullt slagläge på ett par spelare framför. Med andra ord, han är sexa med mersmak.

I någon mån har jag svårt att förstå att inte fler klarar att bolla ut honom och kanske ännu svårare att förstå att han konstant får så mycket utdelning på sin serve som inte på något sätt är monsterbra. Ingen jättebra returnerare heller. Rör sig bra för att vara stor, men inte bra i jämförelse med mindre spelare. Tittar man på det han har tennismässigt är det helt ologiskt att han kan utmana de bästa i världen, men han gör precis allt av det han har och han är smart. Han är taktiskt bättre än alla andra kan man nog vid det här laget säga. Viktiga grejer det där, något en del av våra svenska spelare kanske skulle behöva en föreläsning i.