5, Dominic Thiem

5, (5) Dominic Thiem

En av de mest givna positionerna på listan faktiskt, hur märkligt det än kan låta med tanke på hur jämnt det är i toppen.

Thiem är bättre än sexan och sämre än fyran. Det är nära, de kan slå varandra hur som helst allihopa.

Vad säger vi om Thiem då, som vi inte skrivit redan? Det blir ju lite så när vi kommer högst upp på den här listan, att det kanske är placeringarna som är det intressanta. Allt som spelarna vet ni ju redan, så det finns inte så mycket att berätta.

Men ja, Thiem. Många tycker han är näst bäst och Nadals främsta utmanare på grus. Så är det nog inte. Näst flest poäng kanske han ofta plockar men det är alltid Djokovic som är det tuffaste för Nadal. Djokovic är den enda som kan vara bättre än Nadal på grus utan att Nadal är dålig, även om han märkligt sällan är det.

Det ska bli intressant att se vad Thiem kan göra på grus i sommar. Sen förra grussäsongen har han förbättrat sig extremt mycket på hardcourt. Fortfarande ojämn på hardcourt, det såg vi i ATP Cup nyligen där han var helt och hållet usel. Men han har hittat en annan nivå än tidigare. Betyder det att han helt enkelt blivit bättre och därmed kommer vara ännu bättre även på grus? Man vet aldrig.

Enorm forehand, det är ett av tennisens bästa slag. Fysiken är fantastisk, han kan inte bli trött och är snabb. Helt okej serve. Backhanden, är svag, men inte på något sätt hopplös. Är det något slag som är hopplöst så är det väl volleyn. Den är inte bra överhuvudtaget.

Känns som han varit med hur länge som helst men han är fortfarande bara 26 år gammal. Frågan är dock hur många år han kommer få efter eran med de tre giganterna. Det är inte säkert det blir så jättemånga, trots att han är 12 år yngre än Federer, sju år yngre än Nadal och sex år yngre än Djokovic. Har han riktig otur kör Djokovic och Nadal i fyra år till. Då är han själv 30 när de försvinner och då kan det ha hänt mycket, det kan ha kommit nya konkurrenter och så vidare. Så han kom väl lite för tidigt kanske, Thiem. Han hade nog gärna bytt ålder med Medvedev, Tsitsipas och de pojkarna så han fick en rejäl stund utan de tre stora.