3, Roger Federer

3, (3) Roger Federer

Roger den störste. För störst är han väl fortfarande kanske. Hans Grand Slam-segrar, en mer än Nadal väger tyngst av allt. Men så fort Nadal går ikapp honom kommer jag anse att Nadal är större. Hans OS-guld väger då tyngre än alla Federers slutspelsvinster. Sen finns det givetvis hur många parametrar som helst, som pekar åt båda håll, men slams är tyngst, och sen måste man hitta lämplig utslagsfaktor och det blir i fallet mellan de här två OS-guldet. Att Nadal vunnit fler masterstitlar kvittar lika mycket som Federers fler vunna titlar totalt och hans fler veckor som världsetta. Nadals övertag i inbördes möten väger en del, Federer storhet över tid, som sagt, åt båda håll men Federer är än så länge störst. När Nadal vunnit sin nästa slam är han förbi. Bäst kommer aldrig någon av dem bli däremot, men det är en helt annan femma det.

Så han är fortfarande trea, Federer?

Jag tycker det. Det är lätt att bara komma ihåg hans svaga avslutning av säsongen men man måste också minnas Wimbledon där förra årets bästa match spelades och där Federer var överlägsen Djokovic, men bara inte kunde vinna på grund av sin besatthet just av att vinna.

Det blir en del skrivande om Federer annars, så jag tycker inte det behöver vara så långt detta, men för mig var han en klockren trea på rankingen. Högstanivå vet ni väger ganska tungt på min ranking och om Federer spelar på sin absoluta topp är han fortfarande precis hur bra som helst. Hans topp är nog lite vassare än Nadals topp, vassare än Medvedevs utan tvekan. Sen om Djokovic spelar perfekt, vilket han i princip aldrig gjort men om, då rör inte Federer honom hur bra han än spelar men kapacitet i gubben, det finns det fortfarande.

Fyller 39 år i år. Har han chansen i Australian Open? Absolut. Han går in i turneringen som den tredje bästa spelaren och jag skulle säga att han har större chans att slå Djokovic än vad Nadal har. Kanske att Federer till och med är Djokovic farligaste hot. Har han chansen i Wimbledon? Det vore en stor besvikelse om han inte var så bra att han nämndes som en av favoriterna i sommar. US Open? Ja, då är han 39 år gammal och det har gått nästan en säsong till. Vi får se hur han håller. Man kan tro att jag skulle ha sagt många gånger att åldern kommer ta ut sin rätt eller liknande men jag tror faktiskt nästan aldrig jag sagt det. Federer har en spelstil som inte bygger mycket överhuvudtaget på fysik. Han har aldrig haft någon fysisk parameter som ett vapen. Däremot tyckte jag att man under andra halvan av förra säsongen kunde se att han såg ganska långsam ut. Man ska veta att han gjort det under perioder förut, exempelvis då han haft problem med ryggen så det behöver inte betyda att han blivit långsam av åldersskäl. Otroligt överskattat det där förresten, att folk skulle bli automatiskt långsamma av ålder. Det känns som ett väldigt gammalmodigt antagande.

Hur som helst, jag tror faktiskt att åldern kommer börja ta ut sin rätt lite grann för Federer under den här säsongen, och spelar han nästa säsong som 40-åring, då tror jag det finns en klar risk att han kommer börja påverkas rejält negativt av sin ålder. Det känns som att det nu slutligen kanske kommit dit att han är lite gammal för att kunna prestera på sin absoluta topp men det behöver inte vara redan nu och som sagt, i mitt tyckte gjorde han antagligen sin karriärs bästa match i somras, så krut finns kvar i gubben det kan jag säga.