4, Daniil Medvedev

4, (4) Daniil Medvedev

Var ni osäkra på vem som skulle hamna fyra? Jag tror ändå inte det. Det tycker det är omöjligt att vrida det till att Medvedev ska vara högre upp. Han måste prestera mer först. Inte alls omöjligt att placera honom ett hack längre ner dock men nja, var inte något snack där heller egentligen. Han är fyra, för nu.

Otroligt genombrott. Han startade visserligen 2019 med en rätt bra ranking. Han låg mellan 15 och 20 då, men därifrån till att bli topp-5, det hoppet är totalt gigantiskt och det är mycket få som gör det. Medvedev gjorde det på väldigt kort tid dessutom.

För så sent som Indian Wells och Miami hade han problem. Han torskade i sin andra match i Indian Wells och i sin tredje i Miami. Visserligen mot Federer i Miami men han höll på att förlora mot Opelka i matchen innan och var väldigt långt ifrån Federer där. Sen startade han grussäsongen mycket bra med semi i Monte Carlo och final i Barcelona men grussäsongen avslutades med total pannkaka, han torskade tre matcher i rad, Pella, Kyrgios och till sist Herbert i Franska Öppna. Han följde också upp det med torsk mot Pouille i första omgången i Stuttgart, första grästurneringen alltså. Efter en misslyckad grässäsong, torsk mot Goffin i Wimbledon, hade han ändå segat sig upp till plats 13 på rankingen. En mycket enkel titel i Sofia och en semi i Rotterdam under våren var grundbultar i det.

Efter Wimbledon började sen galenskaperna.

  • Final i Washington
  • Final i Montreal
  • Vinst i Cincinnati
  • Final i US Open
  • Vinst i St Petersburg
  • Vinst i Shanghai

Där var han redan etablerad som en av världens absolut bästa spelare, på bara sex turneringar. Fyra av dem var masters eller slam och han var i final i alla, vann två. Det är ingen som haft en sån rad förutom de fyra största, de senaste 15-20 åren i alla fall. Så det var ett helt unikt genombrott och det var inte bara att han gick långt och vann. Han slog Djokovic, han pressade Nadal, och han krossade alla sämre motståndare som kastades emot honom. Det var ingen svagare spelare som hade minsta chans.

Sen avslutade han säsongen med fyra raka torsk. Rätt otroligt att han med sin magiska säsong torskade fyra raka matcher två gånger. Borde vara omöjligt att trycka in, men han lyckades.

Vad tror vi då?

Jo, han är etablerad som den bästa spelaren bakom de tre stora. Han kommer under den här säsongen troligen gå om Federer och bli närmast bakom de två största.

Men sen då? När, om någon gång, blir han bäst?

Det är så otroligt svårt att säga att man inte borde ge sig på det men som läget är nu tycker jag verkligen inte han är i närheten av Djokovic och Nadal. Han kan slå dem, men han är generellt sett inte nära. Inte ännu. Vi får se om han kan ta ytterligare kliv i år. För gammal är han inte. Man ska komma ihåg att han, trots att han varit med i ett knippe år nu, är född 1996, lika gammal som Elias Ymer alltså, och därmed ännu inte ska vara uppe på sin högsta nivå.

Rätt intressant förresten att han i sin ungdom alltid låg klart bakom sina jämnåriga ryska kamrater Khachanov och Rublev. Medvedev fick dock det sista skrattet, så att säga. För ingen av de där två kommer passera honom igen.