1, Rafael Nadal

1, (1) Rafael Nadal

Jodå, vi kom i mål. Ha! Min topp-100-lista för 2019 är alltså i mål, 17 dagar in på det nya året. 17 dagar hit eller dit, jag förstår inte att det ska vara så noga.

Nadal vann, och som ni kunde läsa tidigare idag, det var extremt jämnt mot Djokovic. Det fanns nästan ingenting att ta på när det gäller deras prestation förra säsongen men den här gången blev det Nadal som etta för första gången på att bra tag.

Han är ingen tydlig etta, inte på min ranking och inte på atp-rankingen men han är väldigt tydligt en av de två bästa spelarna. Just nu, de senaste åren, och genom alla tider. Nadal och Djokovic, det kommer krävas mycket för att man ska säga att någon annan spelare är bättre än dem. Det kommer hända, men jag tror att det kommer ske av en generation spelare som ännu inte kommit. Jag tror inte att spelarna som är i 20-årsåldern nu någon gång kommer bli bättre än dem utan det får bli generationen efter, eller generationen efter den, eller något sånt. Allt går alltid framåt, men ibland blir det en eller ett par mellangenerationer. Syns rätt tydligt inom friidrotten just nu för övrigt. Eller så har det kanske knaprats lite mindre de senaste åren, vad vet jag. Men ta Bolt exempelvis. Jag tror inte han var dopat, och jag tror de flesta tror detsamma som mig. Ingen är nu ens i närheten av hur bra han var när han var som bäst. Detsamma gäller höjdhoppet, längdhoppet, och ett knippe andra grenar. Generationen som håller på just nu är inte så bra, men tro mig, det kommer bli bättre i framtiden. Det blir det alltid. Jag tror att Nadal och Djokovic mycket väl kan överleva 20-talet som de bästa spelarna någonsin. Sen blir det nog svårare kanske.

Hur som helst. Nadal. Ja, jag placerade honom som etta efter en fantastisk säsong där han höll nosen framme när Djokovic inte riktigt gjorde det. För det är ju lite så om man ska vara riktigt ärlig. Nadal är alltid topp-2 på sin egen förmåga. Men ska han vara etta, bäst, så är han alltid beroende av att Djokovic inte presterar som allra bäst. Nadal är nummer två när det gäller att spela tennis. Sen kan han vara bäst ibland ändå, men då är det med hjälp av Djokovic.

Franska Öppna som alltid, US Open, och ett par mastersturneringar. Ett bra men långt ifrån perfekt år för Nadal. Både han och Djokovic hade det trögt i mastersturneringarna med två var under 2019. Kanske en trend som kommer fortsätta dock. Mastersturneringar, det är inte det som de här spelarna spelar för längre. Det är fyra turneringar som det handlar om varje år, fem vart fjärde år. Det är slams och OS som är det viktiga. Mastersturneringar ser de nog snarare som något de ska spela, men som de egentligen inte bryr sig jättemycket om.