2, Novak Djokovic

2, (2) Novak Djokovic

Jag kan ju erkänna att det hade varit svårt att placera Djokovic som tvåa efter slakten i Sydney i söndags men den här rankingen gjordes i december och då tycker jag inte det fanns fog för att ha Djokovic som etta. Innan det kommer upp någon som är bättre kommer jag nog aldrig säga något annat än att Djokovic egentligen alltid är bäst, och att om allt bara är som det ska, då vinner Djokovic allting. Det är dock ett allmänt sätt att se på det. Den här rankingen är till viss del aktuell, och tittar man på den förra säsongen så tycker jag det är möjligt att placera Nadal före Djokovic och nu blev det så. Rätt eller inte, jag vet inte ens om jag kan säga det själv. Skulle man ge någon slags procentsats kring det så hade jag inte kunnat sätta 51-49 åt något håll utan det är i så fall tiondelar som avgjorde till Nadals fördel. Till slut kanske jag helt enkelt bara tyckte att det var lite roligt att för en gångs skull ha en annan etta på min ranking.

Det intressanta i det hela tycker jag är vilket misslyckande det är för Djokovic att någon ens är i närheten av honom, och det är det man ska fokusera på tycker jag. Om Djokovic är i ordning. Om han gör det han ska. Om han håller sig frisk fysiskt. Då ska det inte vara någon kamp om positionen som etta i världen. Då ska han vara en, kanske två klasser bättre än de andra. Nu var han inte alls överlägsen 2019 och det får därmed ses som en misslyckad säsong. Hårda bud får man säga, han vann två Grand Slam-turneringar förra året. Plus två andra stora turneringar. Men det är Djokovic vi pratar om. När han är som bäst vinner han nästan allt han spelar.

Har han blivit sämre?

Lite kanske. Det var ändå några år sen som han var uppe på sin absoluta topp över tid. Jag tror knappast det är åldern det handlar om utan snarare att han kanske inte på samma sätt gör det han ska längre. Att han inte riktigt har något att jaga längre. Rekord gällande Grand Slam-titlar och så vidare, absolut, men jag tror aldrig det varit någon drivkraft för Djokovic på samma sätt som exempelvis Federer. Djokovic, precis som Nadal, har nog snarare först och främst velat bli så bra som de bara kan, och sen så bäst jämfört med konkurrenterna som möjligt. Djokovic har redan uppnått de där grejerna. Jag tror inte han kan bli bättre eller mer överlägsen än han var för några år sen och därmed har han egentligen inget att jaga längre. Det tror jag påverkar hans vilja och inställning lite negativt och det är det som gör att han över tid inte är lika dominant som han en gång var.

Bäst är han egentligen, men denna gång, något ologiskt, och ni hör nog att jag kanske inte riktigt stöttar mig själv i placering, han är bara tvåa på min ranking.