Inför första speldagen

Då var det dags. Dags att titta till vilka matcher som spelas under den första speldagen av 14 i Australian Open.

Ingen brist på matcher som startar klockan ett svensk tid direkt.

Coric-Querrey känns väl som det mer eller mindre givna valet tycker jag. Bra nivå för att vara i den första omgången. Coric är seedad och Querrey är nära att vara seedad om man ser till spelstyrka. Rätt intressant att Coric nästan var topp-10 inför den här turneringen förra året. Det är han inte direkt nu. Jag tror dock han slår Querrey. Det borde passa honom ganska bra att mest bara stå och hålla emot som han helst vill göra medan Querrey undan för undan slår bort sig. Men rätt jämna spelare, bra spelare, bra match. Inte mina favoriter att titta på direkt, men bra nivå.

Shapovalov-Fucsovics kan man också hålla ett öga på. Shapovalov känns riktigt het just nu, men hur stabil är han egentligen? Det återstår nog att se. Fucsovics är en uttråkande rackare som är rätt stabil i bollandet. Om Shapovalov börjar slå bort sig tror jag det skulle kunna bli obehagligt för honom.

Berrettini har inget motstånd, men han kommer in till Australian Open helt utan matchträning. Kan vara intressant att se i vilket skick han är.

Svåra tider här mitt i natten får man säga.

Fognini-Opelka givetvis. Det var hett och hetsigt när de möttes i US Open senast. Opelka vann då efter att Fognini imploderat fullständigt. Den här gången har jag dock lite känsla för Fognini. Huruvida det passar honom att möta en servekanon eller inte, det beror väl egentligen på hans humör. Om han orkar mentalt passar det honom perfekt men börjar han fladdra i egen serve, då blir det genast en mardröm. Men han har returerna och förmågan att flytta runt sin motståndare för att göra det riktigt otrevligt för Opelka. En bra dag tror jag att Fognini vinner ganska enkelt, men hur vet man vilken dag Fognini har?

Det är väl den jag skulle titta på här egentligen. Bra spelare i Bautista, Raonic och Sinner men jag hittar inget intressant i deras matcher riktigt. Om de inte är riktigt, riktigt dåliga så bara vinner de.

Vi får väl hoppas på lite försening på centercourten så Federers match startar lite senare. Johnson vann en challenger veckan som var och är kanske på väg att hitta sitt spel igen efter ett märkt 2019. Men drömspelstil för Federer att möta och det ska förstås inte vara några problem. Men kul att se Federer igen. Det känns som att det var jättelängesen och givetvis, lite frågetecken kring hans uppladdning. Han har inte ens spelat en rejäl träningsmatch inför den här turneringen.

Hyfsade odds mellan Thompson och Bublik. Det där är 99% återbetalning. Men tråkig match, den ser vi inte.

Ingen konkurrens för Federer den här tiden tycker jag. det är hans match man ska titta på.

Här var det svårt att välja.

Millman-Humbert är ju jämnt, en hemmaspelare i Millman, och spelstilar som skulle kunna tala för bra spel. Humbert är väldigt offensiv, Millman kontrar i stort sett bara. Brukar kunna bli kul.

Upplagt för Paire att bara falla igenom efter att ha gått till final i Auckland, förlorat lite snöpligt, och så möter han en i vanlig ordning supertaggad Stebe som numera ser allt som händer i karriären som en bonus efter alla skador.

Harris är het efter finalplatsen i Adelaide men jag tror han är totalt chanslös mot Schwartzman. Jag tycker liksom inte att han är särskilt bra.

Nej, runt den här tiden kan man väl äta lite frukost kanske och ladda för förmiddagsmatcherna.

Förmiddagsmatcherna som…väl ärligt talat inte är så mycket att hurra över.

Tsitsipas-Struff hade varit kul att se. Struff hade kanske kunnat stå upp där spelmässigt i alla fall och eventuellt få med sig ett set eller två. Men nur är det istället Djokovic-Struff och då finns det inte längre några möjligheter. Han kommer slå bort sig en del där kan man ju säga, Struffis.

Caruso har en skyhög ranking sett till sin spelstyrka men är en av startfältets sämsta spelare och han rör inte Tsitsipas, det finns inte en chans.

Så ganska ospännande matcher på bästa tid för vår det tyvärr.

Med allt detta sagt. Jag tycker verkligen att den första omgången av Grand Slam-turneringarna borde spelas över tre eller fyra dagar. Det här är för många matcher. Det är helt omöjligt för oss som vill följa det att följa det på ett vettigt sätt. Man kunde börjat under helgen istället och kört första omgången över fyra dagar, 16 matcher per dag. Mer rimlig mängd, bra att få in en helg till då publiken kan komma och titta utan att säga upp sig från jobbet. Bra på alla sätt skulle jag säga och att de som spelar första dagen då skulle få vila några dagar innan andra omgången, vad gör egentligen det?