Så slutar Australian Open

Nu är det dags för en klassiker, mina vänner. Den stora lottningsgenomgången där jag på förhand talar om hur varje match fram till kvarten slutar.

En kvartsfinalist tas alltså fram på varje liten bild, uppifrån och ner i lottningen.

Inte så mycket konstigheter här egentligen. Det är matchen mellan Kyrgios och Khachanov där som känns lite oklar. Nadal tar nog hellre Khachanov än Kyrgios kan man säga men lite större chans att Kyrgios går till åttondelen än att Khachanov gör det skulle jag säga.

På det hela taget en ganska behaglig väg fram ändå för Nadal va? Från åttondelen och framåt får man räkna med tufft motstånd. Kyrgios farligare än många andra kanske men Nadal ska ändå slå honom.

Mikael Ymer möter en av startfältet allra sämsta spelare i Uchiyama. Ingen given seger ändå, men klar favorit är han. Sen Khachanov, som ska vara alldeles för bra, men Khachanov känns ändå som en typ av spelare som skulle kunna passa Ymer. Han står och öser på och slår ibland hårdare och hårdare för varje boll som kommer tillbaka, Khachanov. Exakt vad Ymer vill. Det ska vara omöjligt beroende på att Ymer är för mycket sämre, men rent spelstilsmässigt är Khachanov i alla fall rätt motståndare att möta.

En av få åttondelar där jag inte tror att de seedade spelarna håller.

Monfils, jag tycker helt enkelt inte han är så bra som hans ranking talar om. Lu förresten, som han möter i första omgången. Han har inte spelat sen maj 2005. Det året spelade han bara två turneringar. Senast han spelade på riktigt var 2017. Kanske lite halvrostig alltså.

Pospisil har imponerat varje gång man sett honom i stort sett senaste månaderna och jag tror han kan ha vad som krävs för att slå Monfils. 5-0 i inbördes möten för Monfils kanske talar lite åt andra hållet men nej, jag litar inte på Monfils. Han kan ryka där.

Det får alltså bli Felix som ramlar fram till åttondelen men där blir det Anderson som tar det om hans kropp håller ihop.

Thiem då? Jag vet inte. Det känns som lite av ett lotteri varje gång han kliver in i en hardcourtturnering och i grund och botten tycker jag inte han är lika bra som Anderson på ett snabbt underlag som detta.

Väldigt behagligt för Medvedev skulle jag säga.

Tiafoe och Köpfer är noll hot för honom och Tsonga, när var han senast tillräckligt bra för att hota en av världens bästa spelare? Det var inte igår direkt.

Sen finns det ju egentligen bara Wawrinka därnere. Isner är totalt värdelös just nu, men hans motstånd i form av tre gruschallengerspelare är inte mycket att hurra över så han går till tredje men där lär Wawrinka vara den minst dåliga av dem och det blir därför Wawrinka som får den äran att skicka Medvedev vidare till kvarten.

Rublev har startat säsongen med två raka titlar och var det någon som skulle göra det så var det väl han. Om man ska plocka en spelare som får ett genombrott och blir topp-10 i år så går det nästan inte att välja någon annan än Rublev.

Mycket fin möjlighet här för honom. De två första matcherna vinner han utan ansträngning. Sen ska det passa honom riktigt bra att möta Goffin. Ganska liknande spelare men Rublev slår hårdare och vill ha ännu högre tempo än Goffin, det är en fördel. Jag tror Rublev vinner.

Sen är ju frågan med Zverev. Han brukar inte vara som bäst i stora turneringar direkt. Väldigt bra lottning här faktiskt, även om jag faktiskt tror att han en riktigt dålig dag kan förlora mot Ruud om han är tillräckligt nervös. Men tredje rundan går han nog till, och där Basilashvili, en sjukt bra lottning. Han kan gå till åttondelen, Zverev, men där tror jag han helt enkelt skulle vara klart sämre än Rublev. Men som synes, jag tror att han högst troligt förlorar mot Basilashvili innan. Basilashvili är mycket duktig på att sticka fram nosen när han får chansen med en sån här bra lottning.

Berrettini blev den största lottningsvinnaren alla kategorier. Kolla liksom. Det är inte mycket att hurra över i övrigt här.

Coric kanske kan ha en liten chans mot honom, han känns ju lite oklar Berrettini med minimalt med matchträning inför den här turneringen.

Sen blir det Fognini i brist på annat därnere men riktig nyckelmatch där i första omgången. Opelka slog ut Fognini i US Open senast. Om Opelka vinner igen öppnar det för flera andra där men jag tror på Fognini och jag tror han på det når åttondelen vilket är bra för honom för att vara en slam på hardcourt.

Det är väl dags för Shapovalov nu. Det känns så. Det är nog han och Rublev som blir nya topp-10-gubbar i år.

Inte den enklaste lottningen kanske. Fucsovics har en spelstil som blir problematisk för Shapovalov om han har en dålig dag och även om Sinner inlett säsongen klart sömnigare än förväntat, inget drömmotstånd precis. Sen Dimitrov i tredje, faktiskt en riktig skitlottning för Shapovalov men jag tycker han är favorit i matcherna var för sig.

Men det är givetvis Federers åttondel och Federer möter nog väldigt gärna Shapovalov. Är det någon typ av spelare som passar honom riktigt bra så är det Shapovalov, ungefär. Det ska bli intressant att se vad Hurkacz kan göra mot Federer. Troligen inte så mycket, men han har i alla fall en kraft som kanske kan pressa Federer lite grann.

Helt upp till Federer det här och han är nog glad att han slapp vissa andra motståndare på sin åttondel.

Tsitsipas och Bautista, riktigt starka toppar här och jag tror de får mötas i åttondelen.

Bautista tar sig nog fram ganska enkelt. Namnen han har emot sig ser tuffare ut än de är. Han känns överlägsen och är dessutom väldigt stabil.

Inga stora problem för Tsitsipas heller egentligen. Raonic kan se tufft ut, men det känns som något som ska passa Tsitsipas bra. Bara att stå och hålla fokus så vinner han. Och i övrigt, nja det där ska han lösa.

Tsitsipas-Bautista, fin åttondel och Tsitsipas är absolut favorit där.

Schwartzman ska kunna tuffa på bra här. Harris var i final i Adelaide, jätteframgång för honom och han kanske kan etablera sig på atp-touren i år men att han ska hålla i bollandet mot Schwartzman, knappast. Sen enkelt och Edmund i tredje känns inte heller som särskilt tufft.

Men överlag en enkel åttondel för Djokovic. Det finns inget som hotar honom överhuvudtaget här. Han går till kvarten, det är då det börjar för honom.

Nadal-Anderson

Medvedev-Rublev

Federer-Berrettini

Djokovic-Tsitsipas

Där har ni mina förväntade kvartsfinaler i Australian Open.

Var Federer trots allt den som fick den bästa lottningen av alla de stora? Fullt möjligt faktiskt.

Förlorarna i lottningen blev i alla fall Djokovic och i synnerhet Tsitsipas. Tsitsipas får den tuffaste tillgängliga åttondelsfinalen och den tuffaste tillgängliga kvartsfinalen. Ingen jackpot direkt.