Mycket regn och lite spel under första dagen

Massor av matcher spelades under måndagen i Australian Open, kolla bara!

Lite roligt att atp råkade dubblera matcherna just idag, eftersom det hade sett rätt tunt ut annars. Det har regnat under stora delar av natten och det regnar fortfarande, men det tackar de nog för. Borde ordna till luften lite grann kanske och om det även regnat i andra delar så, ett snudd på heldagsregn borde ju onekligen göra att bränderna åtminstone lugnar sig en aning.

Skönt att det gick snabbt och enkelt för Federer. Det där var nog precis vad han behövde. Jag bemödade mig inte att se mer än lite höjdpunkter från den matchen men Federer, bra, och Johnson, det syns rätt tydligt när han möter någon som är så bra att han egentligen inte kan spela tennis.

Jackpott för Federer att Shapovalov åkte ut. Shapovalov som egentligen var Federers tuffaste möjliga motståndare på vägen fram mot semi. Nu har han en otrolig räkmacka, Federer. Jag kan knappt se hur han ska kunna förstöra det här. Jag hade på känns att Fucsovics skulle kunna bli en mardröm för Shapovalov om han hade en dålig dag men att han fortfarande kan ha såhär dåliga dagar, det är inte positivt för honom. Det har varit hans överlägset största problem genom sin karriär hittills att han helt enkelt haft alldeles för många dåliga dagar, och när han haft dåliga dagar har det inte funnits mycket stopp för hur dålig han kunnat vara. Han har förlorat mot vem som helst dessa dagar och så är det tydligen fortfarande, även om det ska sägas att denna dag var extra superdålig för honom. Fucsovics var stabil och höll i bollen. Shapovalov slog bort sig, slog bort sig, och slog bort sig lite till.

Undrar vad som hände i två första seten för Evans. McDonald var helt under isen förra veckan då han blev krossade av Mikael Ymer i kvalet till Auckland. Han kan knappast ha varit så mycket bättre här när man ser till siffrorna i de tre sista seten men undrar hur Evans lyckades sätta sig i den situationen. Märkligt, men så är han kanske inte den mest pålitliga spelaren på touren heller, Evans.

Barrere har vunnit sin match i första omgången i de fyra senaste Grand Slam-turneringarna läste jag någonstans. Rätt anmärkningsvärt då han knappast ska vara bra nog för att vinna match på den här nivån men får man en sån här lottning att möta Safwat som inte ens är bra på challengertouren, då går det ju bra att vinna. Undrar om man kanske borde lägga någon spärr i lottningen mot att kvalspelare ska kunna mötas i första omgången. Det blir lite konstigt och orättvist.

Carballes Baena och Djere är inga höjdare på hardcourt direkt. Snabb hardcourt här också, det är klart att de förlorar.

Berrettini var det också. Skönt för honom att komma igång med en enkel seger.

Några matcher pågår, matcher som kommer spelas imorgon, allt spel idag är uppskjutet förutom Tsitsipas som spelar nu och Djokovic som kommer efter. Tsitsipas, hyfsat koncentrerad kan jag säga. Han vann de sju första gemen mot Caruso och har nu 4-1 i andra. Han har kämpat precis varje boll. Då är det inte så konstigt att en medelmåttig spelare som Caruso inte vinner några gem, men jag tycker det är så kul att se när toppspelare verkligen försöker vinna sina matcher så snabbt som möjligt. Det blir så mycket roligare att titta på än när de står och är slöa och lata och vägrar vinna med mer än ett break per set.

De avbrutna matcherna ja.

Bautista har 1-0 i set mot Lopez, så lär inte bli några konstigheter där.

Sinner har 2-0 i set mot Purcell och är bara några bollar från att avgöra.

Garin har 2-0 i set på Travaglia. Jag trodde på Travaglia där, men lär bli tufft.

Edmund har 5-2 i första mot Lajovic som nu kanske hunnit kyla ner sig lite efter ATP cup.

Opelka har 2-0 i set på Fognini. Det verkar ha kastats en del racketar där om man ska tro klippen på sociala medier.

Raomic har 2-0 i set och 5-2 på Giustino som fick komma in när Albot inte kom till start. Surt för Raonic att de inte hann trycka in ett par gem till.

Och så är det tiebreak i första set, 3-3 där, mellan Krajinovic och Halys. Halys tillbaka på en vettig nivå för första gången på länge. Kan bli knöligt för Krajinovic kanske.

Så säger vi, och om inget spektakulärt händer mellan Djokovic och Struff så tar vi inlägg inför tisdagens spel härnäst på vamosrafa. Titta tillbaka senare för det.

Kul att vara igång, men trist att det inte blev så mycket av den första speldagen.