Sammanfattningsförsök av tisdagen

Jag kallar det här ett försök att sammanfatta tisdagen. För att sammanfatta en dag när det spelas närmare 50 matcher, det är inte riktigt rimligt.

Vi gör såhär. Alla resultat hittar ni här. Jag väljer att kommentera det som jag tycker är värt att kommentera.

Två seedade spelare utslagna. Inte särskilt mycket, och inte några särskilt anmärkningsvärda sådana egentligen.

Tsonga föll mot Popyrin. Han gav upp efter att egentligen redan ha förlorat. Han tog första set i ett tajt tiebreak men det såg inte särskilt bra ut. Sen kunde han i princip inte spela längre. Tragiskt nog kan man ju faktiskt säga att han nästan alltid är skadad numera, Tsonga. Frågan är hur länge det är rimligt att hålla på. Superviktig vinst för Popyrin som försvara poäng från åttondelen förra året.

Felix föll också mot Gulbis. En större skräll det. Gulbis var knappt ens favorit i sina kvalmatcher under förra veckan beroende på att han varit usel mer eller mindre hela förra året. Men det var lite bättre nu, och idag var det bra. Men också så att helt ärligt, det är inte svårt att spela bra mot Felix. Det händer liksom ingenting när han spelar. Han står och slår fina, raka, behagliga slag för motståndaren i lagom tempo och Gulbis kunde egentligen stå och göra lite vad han ville, Felix hittade ändå inte på något. Anmärkningsvärt vilken låg nivå han håller numera, Felix. Må vara att han aldrig varit så bra som hans ranking indikerar, men bättre än såhär ska han faktiskt vara.

Annars så höll favoriterna. Tur det skulle jag säga. Om man skulle behöva förklara ett antal tunga favoritfall också en sån här dag, då skulle det bli stökigt.

Nadal släppte fem gem mot Dellien. Lite svagt faktiskt. Han var ofokuserad i början. Det spelar ingen roll och Nadal släpper ofta fler gem än han borde i matcherna. Men ändå, jag vidhåller, han ska inte släppa fem gem mot en så dålig spelare.

Medvedev tappade set och såg absolut inte stabil ut mot Tiafoe men vann till slut ändå säkert. En insats klart under det förväntade. Börjar han bli lite mindre överlägsen mot de sämre spelarna igen, Medvedev? Det känns inte precis som det där under och innan US Open när han knappt tappade gem mot svagt motstånd. Ganska naturligt kanske. När spelarna är etablerade i toppen brukar de börja strula mer än när de är på väg upp men ändå, det ska noteras.

Thiem, lugnt och säkert mot Mannarino. Mannarino är ingen spelare som hotar toppspelare så även om han inte är som bäst just nu kanske, Thiem, det var förväntat.

Zverev var i rejält underläge i andra och var illa ute i början av tredje, men till slut raka set mot Cecchinato. Om han imponerade? Väldigt långt ifrån.

Riktigt bra match av Goffin som krossade Chardy. Sen har Chardy en hel del dagar då han inte är jättebra, det här var en sådan, men Goffin såg stark ut. Plus på honom.

Fognini vände mot Opelka. Han var under 0-2 inför dagen men tre raka set. Är en sån sak som behövs för Fabio kanske. Att han får något riktigt svårt att tugga på, det är då han kan prestera som bäst. Bra gjort. 7-5 i avgörande tiebreak.

Harris visade ungefär vad hans egentliga nivå är när han fick dyngsmörj av Schwartzman. Förstår faktiskt inte, varken att folk har så höga tankar om honom eller att han vara i final i Adelaide. Han är inte särskilt bra.

Wawrinka tappade set mot Dzumhur och hade nog lite flyt faktiskt att Dzumhur inte spelade jättebra när det var som viktigast i början av tredje. Det är inte den gamla Wawrinka, det är verkligen inte det. Hoppas han kan varva upp under turneringens gång.

Varsin setförlust för ryssarna Khachanov och Rublev men säkra segrar, inte mycket att säga om.

Lajovic vände 2-5 i första från igår till seger i raka set mot Edmund. Han är bättre än tidigare på hardcourt, Lajovic, men det känns också lite som nyhetens behag. Motståndarna tar honom inte riktigt på allvar och spelar inte riktigt som de ska mot honom. Det blir tuffare när det ändras. Edmund ska vara riktigt missnöjd med den torsken.

Hurkacz var överraskande illa ute men vände 0-2 mot Novak. Novak har nog tagit kliv framåt. Han var bra i ATP cup och nu det här.

Och så Ymer givetvis, som måste nämnas. Lite struligt i början men från det att han fick med sig första så var det spel mot ett mål. Fascinerande faktiskt på något sätt vad många dumma tennisspelare det finns. Nu tror jag inte att Uchiyama kan spela på något annat sätt, men någonstans borde man ju känna att när man spelar på ett sätt så man själv står och halvchansar medan motståndaren bara bollar över med full säkerhet, då är det liksom inte bra. Precis så var det. Uchiyama stod och tog bollen på uppstuds och slog precis lagom hårt för att Ymer hela tiden på ett bekvämt sätt skulle hinna slå tillbaka. Det går liksom inte att spela så. Det går inte att vara så dum. Men bara att tacka och ta emot och Ymer är i andra rundan mot Khachanov. Blir riktigt intressant det. Kul att han inte möter en motståndare som är totalt omöjlig.

Kukushkin och Kecmanovic ett par oseedade spelare som förlorade matcher som de kanske inte borde förlorat men inte något som har så mycket med utgången av turneringen att göra så nja, vi stannar här.

Av det som pågår förresten, Anderson håller på och vänder mot Ivashka. Ivashka hade 2-1 i set och break i fjärde. Numera har han istället bara ren panik. Han går och skriker och lever om och ser inte alls ut att må bra. Hopplöst osäker, Anderson. Det är en bra bit till form på honom. Isner vann precis i fyra tiebreakset mot Monteiro. Inga break. Han kan verkligen inte spela. Ruud går precis in i ett femte set mot Gerasimov i vad som borde bli dagens sista match. Vänt 0-2 i set där, Ruud och det känns som han kommer reda ut det där.

Så, nu stannar vi. Och helt ärligt, som ni kanske hör på min ton. Det är skönt att första omgången är över nu när det blev såhär. Det är alldeles för många matcher att hålla koll på. Det går liksom inte.

Text inför onsdagen matcher kommer upp lite senare, titta tillbaka för det.