Roger klarade sig, och så vidare

Man kan ju säga att alla andra matcher kom ganska mycket i skymundan av det som avslutade speldagen. Alla andra matcher var färdigspelade sen länge när Federer och Millman spelade det avgörande supertiebreak om segern och hur Roger slingrade sig där till slut, det vet man inte riktigt.

Det är så bra gjort på matchbollen alltså. Det är så otroligt bra att sätta det där sista, helt avgörande slaget. Svårt slag. Jättehård boll som kommer emot honom, och det gäller att dämpa den på helt rätt nivå. Mycket att slå på i och för sig, men så lätt att förhasta sig i det läget. Men inte Federer. Inte denna gång. Bombsäker i avgörande.

Han vann de sista sex poängen Federer och vet ni vad, det där jag skrev om att man inte vet hur han klarade sig, det är en ren lögn. För de där sista sex poängen pekar supertydligt på hur han klarade sig för det var Millman som löste det åt honom på de sex sista poängen. Millman spelade då exakt som jag förväntade mig att han skulle spela under hela matchen. Då förväntade jag mig att Federer skulle krossa honom och på de sex sista poängen fick han chansen att krossa honom. Han tog den, med hull och hår.

Vad gäller saken då?

Jo, jag vet inte vad det är egentligen, men det är någonting med Federer som får Millman att trivas otroligt bra. Han läser Federers serve som i princip ingen annan gör. Federers serve ska vara extremt svårläst. Millman läser den som en öppen bok. Men ännu mer. När bollen är i spel, det tryck Millman satte på Federer under precis hela matchen, förutom de sex sista poängen, jag har aldrig sett honom hålla det trycket mot någon annan spelare.

I vanliga fall är Millman en ganska vek bollare som låter motståndaren sköta tempot och mest bara slår tillbaka med samma fart som han får emot sig. Klassisk kontring helt enkelt. Men mot Federer, idag i alla fall, så la han hela tiden lite egen fart på bollen, och hade också en längd som han aldrig, någonsin, annars har.

Men så var det de sex sista poängen.

Han tappade någon halvmeter till baslinjen. Han slog inte till bollen det där lilla extra. Han tappade lite i längd. Vips fick Federer lite tid på sig, kunde stå när baslinjen utan att hamna i tidsnöd. Kunde plötsligt styra duellerna. Och genast var allt vad ramträffar och missar borta. Plötsligt var Federer den spelare han varit tidigare under turneringen och plötsligt var han överlägsen Millman.

Man är två om att spela tennis. Det är eventuellt det jag oftast skriver efter matcher, och här kunde det egentligen inte passa bättre. Federer var riktigt risig idag. Hans mängd ramträffar var brutal. Hans bollträff var usel. Dålig dag? Javisst. Millman påverkade? Hur mycket som helst. Jag tycker att det är lite märkligt att han är så vansinnigt envis, Federer. Om han bara släppt baslinjen lite grann idag när han märkte att han inte hann med är jag helt övertygad om att han hade vunnit ganska enkelt. Då hade han i lugn och ro kunnat stå och hålla i bollen i väntan på rätt läge att attackera. Nu hamnade han istället i något slags uppstudsspel vid egen baslinje som det är helt omöjligt att vara säker i och ännu mer, helt omöjligt att attackera i. Han hamnade i en hemsk matchbild idag, Federer. Han hade kunnat ta sig ur den men okunskap taktiskt eller ren envishet hindrade honom.

Sen väldigt positivt att han fick vinna en sån här match. Att han fick vända och vara starkast till sist. Det är inte många såna matcher han vunnit på senare år och det borde kunna starka honom. För Federer är bättre än såhär. Mycket bättre än såhär. Man ska absolut inte räkna bort honom för den här matchen. Det är inte många som spelar som Millman, och Federers lottning mot semi ser fortfarande fantastisk ut.

Som sagt, resten hamnar i skymundan, men det hände en del i övrigt också.

Dj0kovic var riktigt bra. Nishioka kunde så klart inte stå emot, och det är ganska enkelt att spela mot Nishioka men det smällde bra, inte minst i serven. Det blir intressant att se hur Djokovic kan hålla i det här servandet när det blir skarpt läge.

Allt, allt, allt gick fel för Tsitsipas. Jag tycker han var bättre i första men ett slumpbreak på slutet. Sen misär i början av andra, han gör ett så dåligt servegem där att man kan undra hur det kan gå så fel. Inget hugg i Raonic serve någonstans. Sen enorm motvind och någon enstaka miss i början av tiebreaket i tredje. Sen servade Raonic hem det. Mästerlig insats av Raonic som inte hade en enda svacka men det känns på något sätt orättvist att Tsitsipas fick åka ut på det här sättet. Han hade kunnat få ut så mycket mer men åkte på en sån här typ av skitmatch. Trist tycker jag, men Djokovic står nog och kör krigsdans fortfarande i omklädningsrummet.

Riktigt bra match av Cilic som taktikade ut Bautista. Han spelade jättebra också, men det var taktiken som bäddade för det. Han valde att stå en bra bit från baslinjen där han kunde hålla koll på Bautista så tillvida att tempot inte blev för högt och när Cilic sen bestämde sig slog han tillräckligt hårt för att även ur sin defensiva position kunna attackera Bautista riktigt skarpt. Han utnyttjade helt enkelt baksidan med Bautistas spel. Att han inte slår hårt. Flackt är det, men läser man hans slag någorlunda och inte står jättelångt in i banan är det inte svårt att hinna med och då försvinner liksom Bautistas enda riktiga vapen, att ta bort tid från motståndaren. Sen var det jämnt ändå och Bautista var egentligen inte långt ifrån men Cilic var klart bättre i skilje och förtjänade tveklöst vinsten. Bra gjort.

Fognini var kanske lite på bakfoten i början av första set, men han tog över mer och mer ju längre in i setet de kom. Sen 7-0 i tiebreaket. Det blir nästan lite löjligt när Fognini kommer in i de där perioderna. Han är då så bra att man kan undra hur han inte kan vara typ bäst. Sen brukar det följas av en period där han inte träffar bollen, men den här gången bara körde han och krossade egentligen Pella i de två sista seten. Kul tycker jag.

Italy’s Fabio Fognini celebrates a point against Argentina’s Guido Pella during their men’s singles match on day five of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2020. (Photo by Greg Wood / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE – STRICTLY NO COMMERCIAL USE (Photo by GREG WOOD/AFP via Getty Images)

Sen avslutar vi med tre matcher jag inte såg. Fucsovics klara seger är anmärkningsvärd. Som jag förstått det var det inget fel på Paul. Fucsovics måste ha prickat en helt overklig form. Sandgren också så klart. Det där är så otroligt bra gjort. Svarre gjorde mer vad man kan förvänta sig av honom.

Så, det var torsdagen. Vilken fin turneringen hittills, hörni och de viktiga spelarna är fortfarande kvar nu när Federer klarade sig. Det här kan bli hur bra som helst. Om nu någon kan utmana Djokovic? Det är nog trots allt tyvärr tveksamt.