Inför söndagens spel

Plötsligt är vi framme vid de första åttondelarna och nu ska det vara slut på dåliga matcher. Nu ska vi ha 15 riktigt bra matcher kvar i den här turneringen.

03:00 Raonic-Cilic 1,58-2,55 Bethard

Lite otur kanske, för jag skulle säga att det här är den mest intressanta matchen under denna speldag, och den placeras alltså mitt i natten vår tid.

Jag tycker massor talar för Cilic här. Det som talar för Raonic är att han var så sjukligt stabil, och bra, mot Tsitsipas. Det är ingen liten parameter direkt. Men som sagt, det finns mycket som talar för Cilic också.

2-1 i inbördes möten för Cilic. För lite för att det ska säga något egentligen.

Men när man tittar på hur bra de är, och deras spelstilar, då blir det mer intressant.

Både två kommer från toppen men har rasat, båda två nu mellan 30 och 40 i världen. Lite värre för Cilic som egentligen spelade en hel säsong men ändå tappade så mycket. Raonic har som vanligt spelat ganska lite.

Nu som tidigare dock, de har haft samma högstanivå när det gäller ranking ungefär och har samma rankingnivå nu. Känns väldigt jämna rent allmänt. Cilic har de bättre meriternas och den högre kapaciteten men jämna, absolut.

Grymma insatser i förra omgången från båda två. Cilic match mot Bautista var en av turneringens bästa hittills. Och Raonic var rätt stabil mot Tsitsipas kan man säga.

Spelstilsmässigt då?

Det är där jag tror det kan väga över mot Cilic.

Han har serven för att Raonic med sina svaga returer ska få det svårt att få igång bollen. Han returnerade grymt mot Tsitsipas, men Cilic serve är ett snäpp bättre och kanske passar Raonic lite sämre också. Cilic har också räckvidden för att kunna hantera Raonic missiler.

När bollen är i spel sen, då är det väl klasskillnad, eller vad säger ni? Raonic har väl lite bättre volley men från baslinjen ska det inte vara något snack om saken. Där ska Cilic vinna framlänges och baklänges och frågan är då om Raonic kommer få tillräckligt mycket bättre utdelning på sin serve jämfört med Cilic. Jag är tveksam. Jag tror att Cilic kan skrälla här. Skrälla sett till oddsen i alla fall. Jag förstår inte varför folk tror så mycket på Raonic.

04:00 Djokovic-Schwartzman 1,03-15,50 Bethard

Känns ju kanske inte som en riktigt lika spännande match det här.

Men, även om Schwartzman blev krossad i deras första möte, i US Open 2013, efter det har han faktiskt utmanat Djokovic. Femsetare i Franska Öppna 2017 där Schwartzman hade 2-1 i set, men Djokovic vann de två sista med 6-1. Sen tresetare i Rom förra året också. Båda matcherna på grus i och för sig, Djokovic missgynnas nog lite mer av grus än vad Schwartzman gör kanske, men ändå, det betyder något.

Svarre är en lilleputt, precis som Nishioka, men det är inte alls samma sorts spelare. Nishioka slår löst, Svarre slår hårt, och där börjar det bli lite intressant. Svarre kan stå och bolla med Djokovic, och i och med att Djokovic, normalt sett i alla fall, inte har någon bomb till serve precis, det blir lite för mycket av en match av rent bollande för att det ska vara riktigt bekvämt för honom. Han får heller inte någon som helst utdelning på att vara världens bästa returnerare i en sån här match. Svarre har ju ingen serve, så det spelar inte så stor roll om man kan returnera eller inte.

Sen ska väl Djokovic vara tyngre och bättre även när bollen är i spel till slut, men man ska ändå hålla utkik på hur bra Svarre står sig när bollen är i spel. Sen Djokovic serve givetvis. Fortsätter han serva som han gjort hittills under turneringen kommer han få mycket på den, och då är Svarre tvärstekt, för någon slags överlägsenhet när bollen är i spel, det kan han inte direkt hoppas på.

06:00 Fognini-Sandgren 1,66-2,35 Bethard

Man ska ha största respekt för Sandgren nu, och som synes på oddsen, det har folk. Helt otroligt faktiskt att det kan skilja så mycket i nivå mellan när han är bra och när han är dålig. Under sina dåliga perioder duger han inte på atp-touren överhuvudtaget. Nu är han i åttondelsfinal i en Grand Slam igen och busar med några av de bästa. Om han vinner här blir han nästan topp-50 på rankingen. Hyfsad vändning från att han inför säsongen kändes helt given på att åka ut från topp-100.

Jag är inte alls så säker på att Fognini kommer trivas med det här.

2-1 Fognini i inbördes möten, men vinsterna har kommit på grus. I Wimbledon förra året fick han storstryk.

Sandgren servar så pass bra att bollen inte alls kommer komma i spel hela tiden i hans serve, medan den kommer komma i spel hela tiden i Fogninis serve.

Sen kan man se det som att Fognini ska vara överlägsen när bollen är i spel, men kommer han trivas mot Sandgrens maximala variation av offensiv och defensiv? Högst troligt inte. Fognini vill ha det så rakt och enkelt som möjligt. Det får han inte mot Sandgren.

Om Sandgren håller sin nivå från tidigare under turneringen så tycker jag det luktar ny skräll lång väg, även om det ska sägas att även Fognini varit riktigt bra såhär långt.

10:30 Federer-Fucsovics 1,16-6,00 Bethard

Det ska bli intressant att se Fucsovics. Jag har bara sett korta delar av hans matcher hittills men resultaten indikerar ju rätt tydligt att han är bättre än någonsin. Hur det kan ha gått till, väldigt oklart, och frågan är vad han förbättrat i så fall. Ska bli kul att se som sagt.

Inte helt olik Millman i spelsätt förresten, Fucsovics. De gör ungefär samma sak. De servar hyfsat och är sen säkra bollare som hellre kontrar än att göra något själva. Det är en spelstil som Federer egentligen trivs superbra mot. Jag påstår att det är totalt ologiskt att han ska ha svårt mot Millman, men tydligen har han det, och man måste därför också ha uppsikt över hur det är mot Fucsovics.

2-0 Federer i inbördes möten. Aktuella matcher. Han har inte förlorat något set. Fucsovics är en spelare som Federer normalt inte ens tar på allvar. Det är en sån match han vet att han vinner. Och alla andra vet det också, inklusive motståndaren. Vi får se om Fucsovics växt av Federers problem mot Millman och av sina egna fina segrar under turneringen men det känns inte alls säkert. Det kan vara ett Federer är för stor för honom. För man ska väl säga det också. Det är lite skillnad mellan att slå Shapovalov och att slå Federer.

Fucsovics måste försöka göra det Millman gjorde. Sätta lite mer tryck på bollen än vanligt och räkna med att Federer bli osäker och är lika dum taktiskt som mot Millman. Då kan det förstås gå. Men enkelt är det absolut inte och nej, jag tror absolut inte att Federer ryker här.