Souza livstidsavstängd

Det är något lite komiskt över det. Att man från ITF:s håll konstant lyckas pricka in sina avstängningar till antingen när spelaren redan lagt av eller när han blivit så dålig att det inte längre är någon större idé att spela. Jag tror det finns en viss taktik bakom det. Det blir mindre strul om man stänger av spelare som det redan är över för. Om man skulle stänga av fuskade som är mitt uppe i karriären blir det garanterat krångligare efterspel, man tvingas visa upp sina bevis, och riskerar att tvingas backa och då mest troligt dessutom behöva betala en massa pengar till spelaren i fråga. Taktiskt eller vekt, det får man välja själv. Jag tycker väl mer vekt, men jag förstår det samtidigt till viss del, för det är nog svårt att ha helt vattentäta bevis.

Nu är det i alla fall Christian Lindells bästis, Joao Souza, som åkt dit. Han ska ha förhörts kring matchfixning i London i början av året, hur man nu fick honom att åka dit. Han ville inte samarbeta kring anklagelserna om att han ska ha fixat sina egna matcher men även påverkat andra spelare att fixa sina. Kort sagt, han har fixat på båda sidorna. Han har både varit aktiv själv på banan men han har också arrangerat matcher. Ingen vidare mysig kombination.

För mig är det inga konstigheter. Souza har genom åren varit inblandat i ett flertal uppgjorda matcher och det kunde inte förvåna mig mindre att han också hållit på med andra matcher där han inte spelat själv. För om jag ska vara riktigt ärlig har jag aldrig riktigt fått ihop Lindells uppgjorda matcher som han varit inblandad i. Det har liksom saknats en parameter. Men här har vi den säkert. Det är hans kompis som övertygat honom. Det går givetvis inte att veta med hundra procents säkerhet och allt sånt, men ni som hängt med här på vamosrafa ett tag vet att det vid ett par tillfällen varit rätt tydligt att Lindell inte gjort sitt bästa, och spelmarknaden har vid dessa tillfällen också med all önskvärd tydlighet varit fullt medveten om att han inte skulle göra det. Minst sagt försvårande, och när hans kompis nu åkt dit, ytterligare en pusselbit i den soppan kan man ju säga.

Ingen mer Souza alltså. Han har fallit ifrån totalt senaste åren och knappt ens haft ranking för att komma in i challengers. En gång var han dock topp-100 i världen och spelade en del på atp-touren. Han var aldrig så bra spelmässigt, men rankingmässigt var han en gång en topp-100-spelare. Men nu som sagt, 32 år gammal och extremt avdankad, så att han inte får spela mer kunde nog inte störa honom mindre.

Det blir i vanlig ordning intressant att se hur ITF som organisation ska driva in den bötessumma på 2 miljoner kronor som Souza är satt att betala. Det blir nog lite halvsvårt det att som idrottsförbund kräva in något från en spelare som de redan slagit fast aldrig får ha något med dem att göra igen.