En grym tennisdag är över

Det blev några timmars tennis det där. Runt fem knäppte jag på, precis lagom till Medvedev-Wawrinka och alldeles nyss tog den sista matchen, Nadal-Kyrgios, slut. Nio timmar tennis någonting. Man kan ha det sämre, men jag får ju vara ärlig och säga att jag efter mina stadiga tre timmars sömn i värsta fall kommer nicka till mitt i texten här.

Hur blev det då?

Vi kan väl börja med det jag inte såg Thiem fullständigt mosade Monfils. Jag hade räknat med att den skulle vara igång när jag vaknade men så var det icke. Monfils var inte så nära. Intressant det här med spelstilar i tennis. Att det kan betyda så oerhört mycket. Jag vidhåller att Monfils mycket väl kan vara bättre än Thiem just nu, men det går helt enkelt inte när det passar honom så katastrofalt illa, och Thiem så fantastiskt bra. Thiem spelade väldigt bra, verkar alla vara eniga om. Jag tror att det kan ha att göra lite med att det inte går att hitta en spelare som passar honom bättre, och samma men tvärtom för Monfils.

Sen var det Wawrinka stora återkomst till toppen, eller? Jag måste ju vara ärlig och säga att jag tycker att det var mer Medvedev som förlorade matchen än Wawrinka som vann den. Det kändes på något sätt som att han försatte sig själv i motvind från första poängen, som att han hade bestämt innan att det här skulle vara en riktigt jävlig dag och sen fick precis som han ville. Wawrinka, jättebra, inte minst taktiskt. Intressant hur han använda sin egentligen ganska risiga slice för att göra det jobbigt för Medvedev. Medvedev kunde inte göra mycket annat än att fösa över den och Wawrinka fick nästan alltid läge att slå till på nästa boll. Jag tycker egentligen Medvedev var lite bättre, men som sagt, han var lite destruktiv. Så fort han egentligen hade medgång så valde han att gå och grina och det är inte så bra mot en medgångsspelare som Wawrinka. Trots att han inte hade greppet hela tiden kände han sig nog som att han hade greppet, Wawrinka och jag tror det betydde mycket. Sen ska man givetvis ta Wawrinka på allvar nu. Han är nog lite bättre nu än senaste åren, och då är han givetvis en spelare man ska ha respekt för.

Zverev är i kvarten. Det som jag inte orkade se. Det kanske var lite elakt, men jag gillar ju inte att titta på Zverev. Inte alls. Och jag stör mig också lite på att han kommit undan så bra som han gjort rankingmässigt senaste året. Att han är rankad topp-10 med tanke på hur dålig han varit är inte helt enkelt att förstå sig på.

Men nu, de här två senaste matcherna av Zverev som han vunnit totalt överlägset i raka set mot Verdasco och Rublev. När spelade han egentligen så här bra senast?

Han gick väl långt i någon mastersturnering förra säsongen, men spelmässigt har i alla fall inte jag sett honom bättre sen han vann slutspelet för ett drygt år sen. Nu slår han plötsligt till bollen och hade till och med ofta övertaget mot en hyperoffensiv spelare som Rublev. Helt otroligt att det kan svänga så alltså. Fram till matchen mot Verdasco hade han i år bara gjort riktigt dåliga matcher där han knappt vågat slå till bollen. Nu har han gjort två matcher av absolut toppklass. Vi får se var det landar men plötsligt, från absolut ingenstans, har Zverev sin bästa chans hittills att göra ett bra resultat i en Grand Slam-turnering. Från att för bara några dagar sen ha känts på någon slags absolut botten mentalt och spelmässigt.

Rublev såg lite chockad ut. Kanske att han borde gjort något mer för att komma ur den matchbild han fastnade i. Men jag vet inte. När Zverev är såhär, nästan på toppen av sin förmåga, då är han ju bättre än Rublev. Ibland är det inte helt lätt att förstå sig på tennis, tennisspelare, eller människor i allmänhet men nu måste man väl plötsligt se det som att Zverev är i toppform antar jag. Den såg man inte komma, som en helt annan man brukar säga om helt andra saker.

Huvudmatchen är kvar, och det blev också huvudmatchen.

3-1 Nadal, vilket väl var helt och hållet rättvist. Jag tycker att Kyrgios var värd ett set. Kanske inte det set han vann, men ett set var han värd. Han var dock inte värd två, och han var inte värd att vinna matchen. Absolut inte. Det var tiebreaks i både tredje och fjärde och i tredje var han nära, Kyrgios. 5-5 där och han smällde en andraserve mot mittlinjen, men missade. Han brukar vara otroligt bra på de där. Då hade han haft setboll, kanske vunnit setet, och kanske lyckats lura med sig matchen. Marginalerna är inte större än så, men som sagt, jag tycker inte han var värd mer än det han fick med sig. Inte spelmässigt.

Det blixtrade aldrig om honom idag riktigt, Kyrgios, Han är beroende av det. Om han spelar en match mot en av de bästa och det bara tuffar på, då vinner han inte. Han måste hitta ett par brutala toppar under matchen där han är märkbart bättre och då förhoppningsvis kunna avgöra. I den här matchen kämpade han, koncentrerade sig, men han lyckades inte få med sig topparna. Kanske just därför. Att han hade så stort fokus på koncentrationen att han inte kunde spela så avslappnat som han ska göra och därför inte nådde upp till sina absoluta höjder.

Sen ska man väl också se det som att en normal dag är Nadal bättre än Kyrgios och slår Kyrgios. Det krävs en extraordinär dag för att Kyrgios ska slå Nadal, och idag hade han ingen sådan. Båda två spelade bra, men inte fantastiskt, och då är Nadal en bättre spelare.

Otroligt skön seger för Nadal kan jag tro. Det var samma siffror här som i Wimbledon i somras men han hade en helt annan kontroll på den här matchen. I Wimbledon hade Kyrgios de där topparna där han var klart bättre än Nadal. Nu fanns de inte, och Nadal hade därmed en helt annan kontroll.