Roger räddad!

Han klarade sig. Men nu var marginalen verkligen riktigt, riktigt liten.

Var det sex matchbollar han kammade ihop, Sandgren. Jag tror det, eller var det sju? Två i sista gemet i fjärde set och sen fyra i tiebreaket, kan ha varit tre i gemet också, oklart. Dock bara en i egen serve, det ska man komma ihåg, men man ska också tillägga att han hade bollen i spel i alla utom en, var det väl. Så man får vara ärlig och säga att Sandgren förlorade matchen. Det var egentligen fem misstag på de sex matchbollarna. Federer var jättesmart. han satte allt på ett kort, men inte som man brukar använda det uttrycket. Han satte allt på kortet att Sandgren skulle bli nervös när han behövde sätta egen fart på bollen och det var precis vad som hände. Sen måste man också säga att det var väldigt imponerande av Federer, som haft så extremt många ramträffar under matchen, att på matchbollarna klara av att hålla bollen i spel på det sätt han gjorde.

Skadad, Federer. Hur skadad? Om man frågar honom själv, vilket folk givetvis gjorde efter matchen, så var det inte alls så farligt. Han kände något i ljumsken som strålade lite grann. Rätt oskönt när saker strålar för övrigt. Vet inte hur Federer har det med hypokondrin men att ha grejer som strålar i kroppen, mycket dåligt för en hypokondriker. Jag rekommenderar det absolut inte. Det finns väldigt många möjligheter att uppfinna dödliga sjukdomar när man har strålningar i kroppen. Hur som helst, som Federer pratade efter matchen var det inte alls särskilt allvarligt och han sa också att det snudd på släppte efter den dåliga perioden där i början på fjärde set. Det är alltså inte den här berömda ryggskadan som gäckat honom tidigare.

Med andra ord, jag tycker det finns godas möjligheter till att han kommer stå på startlinjen i semifinalen. Walkoverrisken kanske ökar något om Djokovic gör det han ska i kvarten. Om Raonic skräller, då skulle jag överväga att sätta allt smör i Småland på att han spelar.

Stackars, stackars Sandgren.

Det blir nog svårt att komma över det här för Sandgren. Det var vid flera tillfällen helt och hållet klappat och klart, men det är egentligen inte svårare än att han blev väldigt nervös när det skulle avgöras i fjärde set, och han hade inte heller turen att få med sig något misstag från Federer i det läget. Fram dit hade han spelat jättebra, fått hjälp av Federer givetvis, men ännu en jättebra match. För man ska veta vilken spelare Sandgren är. Detta är tredje året i rad som han presterar grymt bra i januari. Först kvarten i Australian Open, sen titeln i Auckland, och så nu kvarten här igen. Det är i stora drag de poängen han levt på de senaste tre åren. I övrigt har han vunnit strömatcher. Så att en spelare som under alla månader utom januari är underkvalificerad för atp-touren kan prestera på den här nivån. Det är helt fantastiskt. Men han klarade inte riktigt pressen just idag.

Sen måste jag ju nämna en del annat från matchen.

Jag tycker det angränsar till fusk att Federer alltid tar sina skadeavbrott i omklädningsrummet. Nu var det ljumsken, men det är märkligt hur hans skador, eller eventuella skador, alltid sitter på ställen på kroppen som gör att han måste gå iväg och att pausen då blir dubbelt så lång som om man tar ett avbrott på banan. Jag kan inte påminna mig om att Federer tagit ett avbrott på banan. Jag kan heller inte påminna mig att han tagit ett avbrott när han varit i ledning. Han använder det, till stor eller liten del vet bara han, för att få ett avbrott i spelet. Det är fusk. Dessutom tog han en rejäl paus för bland annat klädbyte inför femte set. Han gjorde också en Fognini, att han först satt och fikade lite i setpausen och sen bestämde sig för att det var dags att gå ut. I min värld är det fusk, i en annan värld kan det säkert ses som att utnyttja reglerna.

Han blev också tidigt under matchen varnad för olämpligt språk, Federer. Fullständigt ovärdigt uppförande.

Domaren, Marijana Veljovic. En av de bättre insatserna jag sett av en domare sen jag började följa tennisen och det var ju några år sen. Inte rädd för någon eller något, fläckfria domslut under hela matchen och framför allt vågade hon ta beslut. Jag antar att hon dömer på damtoutouren i vanliga fall. Hon borde få ett jobberbjudande från atp-touren.

Federer vidare, med ett nödrop. Det var otroligt spännande det där. Skönt att ha kvar honom, samtidigt som jag tyckte Sandgren var så otroligt mycket värd segern. Konstigt, jag kan inte bestämma mig för vad jag hade velat ens i efterhand.