Inför Djokovic-Federer

09:30 Djokovic-Federer 1,15-6,70 Bethard

Är det den moraliska finalen det här?

Det är så klart lätt att säga det som någon slags standardfras, men jag skulle nog säga att det inte är verkligheten. Jag tror egentligen att Federer är den spelare som är kvar som har minst chans att slå Djokovic. Ser man till hur han spelat i sina tre senaste matcher är han sämre än både Thiem och Zverev och givetvis, stora frågetecken kring hans fysiska status. Jag är absolut inte övertygad om att han kommer till spel här.

På ett sätt är detta en jättetrevlig möjlighet för Federer. Ingen förväntar sig något. Förlorar han är det bara att peka på skadan. Och vinner kan, då är det hjältestämpel direkt och dessutom högst troligt att han vinner turneringen. Samtidigt, om man ska vara helt ärlig. Är han inte bättre än han varit i sina senaste matcher så kan det här bli hans mest otrevliga upplevelse mot Djokovic någonsin. Han har faktiskt aldrig blivit sådär riktigt totalt överkörd av Djokovic men nu kan det nog vara dags, om han nu inte är bättre alltså. Det kan han vara, för Federer spelar alltid mycket bättre när han inte har någon press på sig och någon press finns det inte att tala om här överhuvudtaget. Ingen förväntar sig någonting.

Jag ska erkänna rakt av att jag inte tror det spelar någon som helst roll om Federer är skadad eller inte. Han har inte ställts mot något tufft motstånd i den här turneringen och spelade inga matcher inför turneringen. Det var alltså flera månader sen han mötte en riktigt bra spelare och att nu möta den bästa av dem alla, när han haft så jättestora problem med sitt spel som han haft, det kommer inte bli lätt.

Man kan bara hoppas att han går ut och smäller på, Federer. Om man bortser från några grusmatcher mot Nadal tror jag knappt att han varit såhär nederlagstippad i en match under hela sin karriär. Han spelas just nu till närmare 7 gånger pengarna och anses helt enkelt vara chanslös. Svårighetsgrad finns det dock i spelet, och det öppnar för att han har möjligheten att mer än kanske någon gång innan bara gå ut och chansa. Så som han egentligen vill spela. Försöka serva så bra som möjligt och sen attackera så snabbt som möjligt. Han måste hålla sig borta från alla former av längre dueller för om man inte står sig särskilt bra i bollandet mot varken Millman, Fucsovics eller Sandgren, då gör man det inte mot Djokovic heller.

Klar varning, eller förhoppning om man så vill, om att Federer kommer spela märkbart bättre här än i sina senaste matcher nu när all press är borta men som sagt, jag tror det kvittar. Jag tror inte han är bra nog just nu för att ens hans högstanivå ska räcka någorlunda mot Djokovic normalnivå. Så det krävs nog kombinationen av att Djokovic faller igenom och Federer spelar på topp för att det ska skrälla till här.