Thiem extremt rättvist till semi

Poängen vid 4-2 i fjärde sets tiebreak där. Jag tror faktiskt inte jag varit med om att en enda poäng sammanfattat en match så bra som den poängen.

Jag menar den poäng där Thiem ramlade, ni vet, men ändå vann bollen.

Varför?

Jo, för i den här matchen visade Nadals enda riktigt stora svaghet sig på ett så tydligt vis att det nästan var löjligt åt det.

Allt han gjorde, allt, allt, allt, skulle ske med maximal säkerhet. Till och med när Thiem låg ner på banan skulle det tänkas på säkerhet framför allt, vilket gjorde att Thiem hann resa sig upp och vinna bollen. Just det där, att Nadal ligger så långt ifrån gränsen som han gjorde idag, det sänker honom så fruktansvärt mycket. Det blir nämligen inte så mycket säkrare av det. han behöver inte ha de marginaler han har till nätet, till linjerna, till allt. Felträffarna kommer ändå. Thiem kommer ibland döda bollen ändå. Det går inte att spela tennis med hängslen och livrem samtidigt som man också själv håller i brallorna med ena handen. Det är precis det jag tycker Nadal gjorde idag. Han begränsar sin kapacitet så oerhört mycket att det bara inte räcker. Det har skett många gånger förr, ofta mot Thiem, ännu oftare mot Djokovic, men jag tror aldrig det varit så tydligt att det avgjort matchen som idag. För för tror att han egentligen var riktigt bra i den här turneringen. Men han sätter ett tak på sin kapacitet. Ett tak som idag var lite under Thiems nivå, och då förlorar man ju. Nadal hade kunnat höja upp det där taket med att minska marginalerna i sitt spel, och då hade han vunnit om han haft en bra dag. Nu gav han inte riktigt sig själv chansen.

Den stora skillnaden mellan dem. Om man kan prata om stora skillnader i en match där den förlorande spelaren vann två gem fler, men förlorade på att den vinnande spelaren vann samtliga tiebreaks. Men jo, det fanns en stor skillnad.

Thiem kunde slå igenom Nadal. Nadal kunde inte slå igenom Thiem.

Och det där är hundra procent självförvållat av Nadal. Han har en knivskarp forehand som är ett vapen i klass med kanske inte de allra bästa, men ändå ett mycket skarpt vapen, när han vågar minska på säkerheten och därmed skruven för att slå den lite flackare. Med det slaget hade han kunnat slå igenom Thiem idag men han vågade inte prova. Han kröp aldrig ur sin maximala säkerhetsbubbla och där får han bara skylla sig själv, varken mer eller mindre. Jag tycker att Nadal snudd på havererade taktiskt i den här matchen. Eller inte taktiskt egentligen, för jag är helt säker på att han fått med sig instruktioner just om att våga slå till bollen. Men hans mentala bit är inte vad den var för ett antal år sen. Man ser det på hur nervös han blir när det hettar till, och man ser det på hans svårighet att våga slå till bollen i stora matcher.

Var det Nadal som förlorade matchen då alltså? Inte Thiem som vann den?

Absolut inte. Med de förutsättningar som blev, att Nadal satte sitt kapacitetstak så lågt med att spela med så oerhört stor säkerhet, så var det Thiem som vann matchen. Det var Thiem som besegrade, var bättre än, den version av Nadal som han idag hade emot sig.

Han är ganska enkel att spela mot Nadal. Tänk som det förändrats egentligen. För 10 år sen pratade man om vilken mardröm hans stenhårt toppade bollar var för alla spelare utan undantag. Numera är det tvärtom. Man ser ofta spelare göra sina absolut bästa matcher mot Nadal. Djokovic spelar aldrig så bra som han gör mot Nadal och jag skulle säga samma sak om Thiem. Han spelar nästan alltid på topp mot Nadal och det är ingen slump eller något annat. Det handlar om att det är ganska behagligt för dagens spelare att möta en så pass lättläst och enkelspårig spelare. Sen är Nadal så fruktansvärt bra att han ofta, oftast bortsett från mot Djokovic, vinner ändå. Men han bjuder in till att motståndarna spelar riktigt bra mot honom.

Om man bortser från hur nervös han blev i slutet så tycker jag att Thiem idag gjorde en närmast perfekt match utifrån hans förutsättningar. Han hade extremt få oprovocerade misstag trots att han slog till bollen otroligt bra och hans procent när han bestämde sig för att klappa till med sin forehand för att vinna bollen var fantastisk. Även den normalt relativt svaga backhanden fungerade hur bra som helst. Klar hjälp av att man får så mycket tid på sig som man får mot Nadal, men han gjorde det också. Det är inte bara att ställa in ett slag på att fungera perfekt även om förutsättningarna är bra.

Skillnaden var enkel. Thiem kunde slå vinnare, både i serven och med sin forehand. Ibland till och med med sin backhand. Nadal kunde inte slå vinnare. Det krävdes helt overkligt bra lägen för att han ens skulle försöka och när han väl lyckades var Thiem nästan alltid ytterst nära att få en chans att komma tillbaka in i duellen.

Nadal är för mig en besvikelse. Jag tycker det är ett dåligt sätt att förlora på det här och på tal om besvikelse föraktar jag stora delar av hans stressade beteende på banan idag. Hur han försökte förklara för domaren, och obegripligt nog också överdomaren, att han givetvis ska få mer tid på sig mellan bollarna när det precis spelats en lång boll. Det är liksom så dumt att han bara borde sättas i snickerboa på obestämd till på grund av ren dumhet. Undrar vilka andra regler han tycker att man ska tänja på? Ska man ibland döma in bollar som är ute för att slaget trots allt var bra? Så dumt så man blir förvånad. Det är superbra att tennisen gör åtminstone någonting för att göra regler mindre godtyckliga, och så står världens högst rankade spelare och klagar på att regeln numera inte är godtycklig. Plus att han 10 minuter senare fortsätter klaga om det. Han insåg alltså inte ens sin egen dumhet. Det är bara för dåligt. Hans stressade och ibland otrevliga/hånfulla beteende mot bollkallarna, det är inte bra alltså. Det var väldigt tydlight att han var rädd att förlora idag, Nadal, men jag tycker det är ovärdigt. Det där är inte den idrottsman som jag en gång kallade för den mest mentalt starka idrottaren i världen, alla kategorier. Man får nog sortera in det att vi alla till slut blir nervvrak på ålderns höst. Det verkar ofrånkomligt.

Lite tråkigt kan jag personligen tycka. Finalen kommer bli tråkigare. Jag tror att det hade varit en helt annan Nadal på banan mot Djokovic. En mindre strykrädd och mindre riskminimerande version. Jag tvivlar starkt på att han hade haft en chans, men jag tror att Nadal egentligen var den näst bästa spelaren i den här turneringen. Nu förstörde han för sig själv och chansen till en fantastisk final minskar därmed något.

Samtidigt känns det i alla fall bra att det var helt och hållet rättvist. Thiem var mycket bättre och man ska inte stirra sig blind på att han bara vann tiebreak. Han var bättre i alla set han vann.

Det blir semi mot Zverev för Thiem. Zverev slog Wawrinka i en match som jag egentligen inte har någon lust att skriva om för den var så usel. Thiem-Nadal var en riktigt bra match. Zverev-Wawrinka, det var så dåligt emellanåt att man nästan tittade bort. Undrar om det var något fel med Wawrinka. Jag tror nästan det. För en så dålig prestation ska verkligen inte en så bra spelare stå för. Det känns helt osannolikt. Zverev servade bra i de sista seten och tackade mest och tog emot. Hans största framgång hittills i en Grand Slam-turnering. Och nu får han förstås en fantastisk chans att nå ett snäpp längre. Att möta Thiem i en semifinal i en Grand Slam på hardcourt, man får inte jättemånga såna chanser. För visst, Thiem var jättebra idag, men Nadal hjälpte med sin spelstil och passivitet honom att spela bra. Jag är inte direkt övertygad att han kommer vara lika bra på fredag mot Zverev.