Inför Thiem-Zverev

09:30 Thiem-Zverev 1,50-2,85 Bethard

Det låter ju fullständigt obegripligt, men jag är faktiskt mer sugen på den här matchen än matchen som spelades i förmiddags. Det kunde liksom inte hända så mycket bra i förmiddags. Djokovic kunde vinna ungefär som han gjorde, och då skulle det bli lite deppigt med Federer, som det också blev. Federer hade kunnat vinna, men då hade det varit på Djokovic bekostnad, och floppar är aldrig roliga. I teorin kunde det också blivit en grym och jämn match, men det kändes på förhand helt osannolikt.

Det här däremot. Zverevs största match för karriären och en av Thiems största matcher för karriären. Zverev har varit i final och vunnit slutspelet, men det är inte ens nära samma nivå som en semifinal i en Grand Slam-turnering. Thiem har varit i finaler i Franska Öppna, vilket är större, men han har på förhand känts och sen också varit chanslös i matcherna. Vid vinst här kommer han ha sin bästa chans att vinna en Grand Slam-turnering på sina i så fall tre finalförsök hittills.

Och Zverev, man pratar om hur mentalt svag hit och dit han är. Det är en sanning, men det är en liten sanning med modifikation. Han har 11 finalvinster och bara sju finalförluster. När det gäller stora finaler, mastersturneringar alltså, har han fyra vinster och tre förluster. Han är inte svag i stora matcher, Zverev. Han är bara allmänt mentalt svag. Det jag menar är att han visat att han håller för stora tillfällen. Det har faktiskt inte Thiem gjort på samma sätt. Thiem har faktiskt bara vunnit en stor turnering, Indian Wells förra året. Han har fem förluster i stora finaler, två i Franska Öppna, två i Madrid, och en i slutspelet. Detta är som sagt en av deras största matcher hittills, och det kan vara självklart att säga att den som anses vara mentalt stark, i det här fallet Thiem, ska vinna. Siffrorna säger dock något annat. Siffrorna säger att Zverev är mer av de stora matchernas man.

Man ska nog lägga till också att Thiem mött Nadal på grus i flera av sina finaler. Det kan vara enklare än så kan man väl säga.

Det var ett jävla tompratandes. Hur går det då?

Jag tror att Zverev har en jättechans. I alla fall mycket större jättechans än vad folk i allmänhet verkar tro när man ser oddsen.

6-2 i inbördes möten för Thiem är ganska påtagligt. Matcherna spelade från 2016 och framåt men det ska noteras ändå att han plockade tre segrar på grus 2016, alla matcher jämna. 2016, då var Zverev 19 år gammal och det får väl sägas att det kanske var lite fördel Thiem av det då Thiem var vuxen, inte Zverev. Tre matcher på hardcourt, 2-1 till Thiem. 3-2 Thiem på de fem senaste. Äh, det finns hur mycket som helst att lyfta ut där. Det jag tar med mig är i alla fall att Thiem absolut inte har svårt för Zverev. Om det är någon som har svårt för den andra så är det i så fall Zverev som ska ha svårt för Thiem, men jag är inte så säker på att det är så heller.

Hur borde det vara då? Vem borde det passa bäst?

Jag tycker Zverev faktiskt. Han är den som har sen bättre serven och även de bättre returerna. Bollen borde alltså komma i spel klart oftare i hans serve än den gör i Thiems serve och sen blir det upp till Thiem att vara överlägsen i spelet, något som inte borde vara så lätt då Zverev har alla verktyg för att låsa fast Thiem i backhanddueller.

Sen finns det ett otroligt betydande plus för Thiem också. Han har en helt annan möjlighet att vinna poäng med sin forehand än vad Zverev har med något slag i sitt spel. Det är ett jätteminus för Zverev och Thiem slog Nadal på just detta, att han kunde avgöra men inte Nadal. Det kan mycket väl hända igen. Sen blir det en annan match för Thiem där han kommer starta poängen i Zverevs serve mer i underläge än mot Nadal, men det är en viktig parameter. Han har ett vapen i spelet, det har inte Zverev.

Jag tror det finns alla möjligheter till att det kan bli hur jämnt och spännande som helst. Jag hoppas det. Sen var Thiem löjligt bra mot Nadal. Zverev behövde inte vara bra, och var inte särskilt bra mot Wawrinka. Thiem måste vara favorit på det. Men jag tror att Zverev har en riktigt hög kapacitet just nu, och det faktum att han inte går in som favorit här är positivt för honom. Han kommer nog kunna spela ganska avslappnat, och då har han en rackarns kapacitet.

Kul ska det bli att följa i alla fall. Jag är riktigt sugen på den här matchen.