Thiem superrättvist till final

Andra raka riktigt rättvisa segern för Thiem. Andra raka superjämna matchen också. Bara två tiebreaksegrar den här gången, men det är noterbart att han nu vunnit fem raka tiebreak mot spelare som Nadal och Zverev. Han har fått sin mentala styrka tillbaka, Thiem. Det ska man inte underskatta när man ska kasta superlativ över honom.

Var han lite illa ute i slutet av tredje där, Thiem? Han började röra sig lite sämre och tog sig för magen, som om han mådde illa. Sen försvann det, eller så ignorerade han det bara för i tiebreaket var han obehindrad och även om han spelade lite sämre i fjärde set kanske, man såg inte något av det där heller. Men om han förlorat tredje där, då vet man inte. Då kanske det hade gjort jätteont i magen.

Rätt intressant match med många taktiska lager. Det kändes märkligt nog som att det funkade ganska bra för båda två taktiskt. Bara man spelade tillräckligt bra så funkade det så att säga. Nivån på spelet var väl däremot kanske inte den allra högsta. De tog ut varandra, förstörde varandra lite grann, kan man nog säga.

Thiem vann på att han kunde avgöra och i de pressade lägena vågade han avgöra mer än annars under matchen. Zverev saknar något där. Han har väldigt svårt för att med någon slags säkerhet avgöra när han har bra lägen och därför blir han istället lite för passiv. Det blir i en sån här match då upp till Thiem hur det ska sluta och när Thiem också har den här grymma mentala förmågan som han hittat tillbaka till, då blir det helt avgörande.

Samtidigt som när serven fungerade för Zverev, då kunde inte Thiem göra så mycket för han returnerade inte bra idag, Thiem. Ofta alldeles för offensiv position i returerna. Märkligt offensiv position då allt handlade om att få bollen i spel i och med att Zverev inte kunde avgöra. Jag antar att han var rädd för Zverev sina servar utåt i båda rutorna men det gick mycket bättre för Thiem när han backade tillbaka och i stort sett släppte den serven. När han stod långt fram och försökte blockera fungerade det däremot i stort sett inte alls. Så om Zverev servat så bra som han gjorde i första set, då tror jag han hade vunnit, större än så var inte marginalerna.

Visst blev det en rätt tråkig text det här? Det är helt i sin ordning, för det blir verkligen inte mycket puls när de här två möts alltså. De är sömniga, tråkiga, inte mycket till utstrålning. Man rycks liksom inte med, och därför blir det att man istället på ett oerhört torrt sätt börjar analysera det hela taktiskt.

Thiem i final i alla fall. Otroligt starkt. I finalen så…kommer han ju givetvis så stryk, men det väntar vi lite med att prata om.

Zverev får också vara jättenöjd med sin semifinalplats och han gjorde absolut inte bort sig idag heller. Jag trodde kanske att han skulle spela lite bättre, men inte mycket. Han gjorde det helt okej men det räckte inte i tiebreaken, inte svårare än så.