Inför finalen

Jag tycker inte det är så mycket att spara på. Det händer inte så mycket idag. Kvalen till Pune och Cordoba börjar i och för sig. Det kan ju vara kul. Men när man ser spelarna som ska spela där idag, det är inte Djokovic direkt, så att säga. Lite intressant hur det börjar utvecklas, att 250-turneringarna på något vis knappt förtjänar att kallas atp-turneringar numera, många av dem i alla fall. De tre som spelas den här veckan exempelvis, de ovan nämnda plus Montpellier. Inte så troligt att någon av de bästa spelarna skulle spela i de turneringarna direkt.

Hur som helst, jag tycker inte det känns så intressant att skriva om så mycket annat tennismässigt idag. Det är finalen som gäller. Det är bara att förbereda sig som gäller.

09:30 Djokovic-Thiem 1,28-4,20 Bethard

Djokovic gick faktiskt upp lite i odds efter att Thiem vunnit mot Zverev. Vilket väl inte är så konstigt i och för sig. Zverev hade ju kanske inte bollat ut Djokovic nej. Gällande oddsen också intressant att det anses vara klart mycket större chans att Thiem slår Djokovic än att Federer skulle göra det. Och så avslutar vi med att påpeka att Bethard ligger högst upp i listan av alla spelbolag i hela världen när det gäller återbetalning. Närmare 99% betalas tillbaka som vinster på den här matchen.

6-4 för Djokovic i inbördes möten. Otroligt tunt. Sett till hur mycket bättre han är och alltid varit än Thiem borde det vara 8-2 eller till och med 9-1, om spelstyrkeförhållandena skulle återspeglas.

Så Djokovic har svårt för Thiem?

Lite skulle jag säga, men kanske inte så kraftigt som siffrorna antyder.

Djokovic började förresten med fem raka vinster fram till sommaren 2017. Sen vann Thiem i Franska Öppna samma år i Monte Carlo 2018 och i Franska Öppna samt slutspelet förra året. Djokovic vann i Madrid förra året, men Thiem har alltså 4-1 på de fem senaste.

Men vad är det för matcher då?

Först och främst är tre av vinsterna på grus. Djokovic är inte dålig på grus, men han är sämre på grus och när han möter Thiem, och även Nadal, blir det väldigt stor fördel ändå. Djokovic lite sämre, motståndarna mycket bättre, då blir det att han missgynnas grovt av gruset. Sen slutspelet i vintras. Han förlorade mot Federer också där, Djokovic och jag vet inte riktigt vad det handlade om. Han var formligen usel. Matchen i Franska Öppna i somras, ni minns den hemska blåsten som sänkte Djokovic helt och hållet.

Man kan alltid hitta det man vill i statistik. Jag hade utan tvekan nästan lika gärna kunnat vrida det där till att siffrorna inte alls ljuger. Vi säger så här istället. Jag tror att siffrorna ljuger lite. Det är många matcher på grus, och det är många matcher där Djokovic inte riktigt fått det att fungera av olika orsaker.

Jag känner snarare att om Djokovic är i riktigt bra skick, då ser jag inte riktigt hur han ska förlora mot Thiem på hardcourt, och jag tror att Djokovic är i bättre skick än vad många tror i den här turneringen.

Men han måste vara på sin vakt. För jag tycker det lite varit så att Djokovic inte tagit Thiem på allvar hittills. Att han inte haft något direkt taktiskt fokus mot honom. Han gör så, Djokovic. Mot de spelare han inte känner sig säker mot ser han till att utarbeta ett perfekt taktiskt mönster. I synnerhet Nadal och Federer då. Delvis Murray också. Men mot de andra spelarna spelar han mer på och räknar med att hans överlägsenhet ska räcka. Så har han gjort mot Thiem, men det har lite grann visat sig vara ett misstag. Det gäller att han tar den här matchen på allvar taktiskt för att han ska vara säker på vinst.

Gör han det, Djokovic, om han spelar som han ska, då känns det för min del egentligen som att han bara kommer kunna stå och massera Thiems backhand tills det antingen är dags att avgöra eller dags att pressa honom ute i forehand och få honom att springa lite. Jag kan inte se hur Thiem riktigt ska komma ur det. Djokovic är bäst i världen, överlägset bäst i världen faktiskt, på att placera sina returer, även när han tar emot motståndarens förstaservar. Mot Nadal är det bästa exemplet. Hur han snudd på hela tiden pricka ett några kvadratmeter stort område nere i Nadals backhandshörn för att Nadal inte ska få börja slå forehand, och sen har Djokovic plötsligt övertag i duellen. Om han förstår det här mot Thiem, att han ska göra samma sak, försvinner Thiems möjlighet att avgöra eller pressa med sin forehand från början, och sen är det som sagt bara för Djokovic att massera honom tills han vinner bollen.

Thiem har nog det bästa slaget i den här matchen. Hans forehand är ett bättre slag än alla de slag Djokovic har. Men Thiem har också ett hål i spelet. Hans backhand är sämre, och när det är så är det den spelare som inte har hålet som bestämmer. För Thiem kommer aldrig kunna komma ifrån att Djokovic kan spela i hans backhand precis hur mycket han vill. På grus kan han komma ur det. Där kan han dels se till att ha en sån marginal på sin backhand att han inte missar men framför allt så hinner han hela tiden med. Han hamnar aldrig i tidsnöd. Det lär han däremot göra här. Han lär få använda sin slice en hel del och när han väl hamnar i den tidsnöden, då är det bara för Djokovic att välja. Försöka avgöra eller fortsätta mobba Thiems backhand och de där valen brukar Djokovic alltid vara väldigt bra på att göra.

Det är alltid relativt små marginaler häruppe i toppen. Thiem är en fantastisk spelare och om Djokovic inte gör det han ska kan alltid plötsligt svänga. Får inte Djokovic till returerna, är han inte förberedd taktiskt, då kan detta genast bli till en fullkomlig fest för Thiems forehand för som sagt, kom ihåg det jag skrev nyss. Thiems forehand är den här matchens bästa slag och får han använda den för fullt, då blir det fruktansvärt svårt för Djokovic att stå emot.

Nyckeln ligger i Djokovic taktiska förberedelser skulle jag säga. Har han gjort dem på bästa sätt, då krävs det att prestationen är riktigt dålig för att han ska förlora.

Om han inte tar Thiem på allvar och bara spelar på som han gjort tidigare mot honom, då kan det mycket väl lukta jätteskräll här.

Dags för Thiems första Grand Slam-titel eller ger Djokovic sig själv möjligheten att lyckas med det enda han ännu inte gjort, vinna alla Grand Slam-titlar under ett och samma år, något som i så fall också skulle göra att han blev den första att tangera Federer rekord i antal vunna Grand Slam-titlar totalt. Jag tror det senare, men mest av allt är jag otroligt sugen på den här matchen. Jag tror nivån kan bli fantastiskt hög, och jag tycker den på förhand känns mycket intressant gällande det spelmässiga. Om det blir som man tror, eller något helt annat.