Veckans turneringar

Det är lite baksmälla idag, är det inte? Jag har full förståelse för om man inte ser så mycket tennis idag. Sen ska jag också erkänna att jag personligen har tröskat mig igenom Troicki-Nagal från Pune. Det var ingen munter historia och man måste faktiskt ställa sig frågan om man borde ha tre atp-turneringar en sån här vecka. Pune, Montpellier och Cordoba. Tre högst medelmåttiga turneringar där det liksom inte är något större drag. Jag tycker att atp ska vara något pampigt. Det är det som ska vara drömmen för spelare att någon gång få vara med där. Men när man ser Troicki stå och missa och Nagal bara vara allmänt usel i Pune, framför sisådär 4-5 åskådare, det är inte mycket dröm över det där inte.

Om man istället gjorde så att man körde en atp den här veckan. Förslagsvis Montpellier. Då skulle det bli en turnering med flera rätt bra spelare. Pune och Cordoba skulle kunna bli stora challengers istället dit spelare som är topp-100 i världen ändå skulle tycka att det var värt att spela. Jag undrar om det inte skulle vara ganska klart bättre. Man behöver inte dra ner på antalet turneringar. Det ska man aldrig göra. Finns det arrangörer ska de få arrangera. Men man skulle kunna märka om dem, dels skulle då begreppet atp-turnering få tillbaka sin glans igen, och dessutom skulle challengertouren få sig ett lyft då det skulle spela lite bättre spelare där i vissa turneringar. Även riktigt bra spelare skulle kunna spela challengers ibland om de bara vill.

Det jag försöker säga är nog mest bara att det hade varit bättre om man samlade de bra spelare som vill spela den här veckan i en turnering för då skulle vi få en rätt bra turneringen istället för som nu tre rätt medelmåttiga.

Montpellier

Det är inte alls anskrämligt det här. Det här är en ganska kul turnering. Hade veckans två andra turneringar hållit den här nivån hade det egentligen inte varit några stora problem även om det också ska sägas att bredden här inte är bra. Det finns några spelare som inte är atp-mässiga i startfältet.

De seedade spelarna är alla ganska bra och framför allt ganska jämna. Det blir en jäkla strid om ganska få poäng här. Också en parameter förresten. Det delas ut lika många poäng i Pune och Cordoba som det gör i Montpellier den här veckan. Det blir extremt fel. Vinnaren här är i min mening värd minst det dubbla sett till konkurrensen.

Mikael Ymer givetvis. Han spelar imorgon klockan 14 mot Sinner. Intressant match. Hade man frågat mig inför säsongen hur det skulle gå i en match mellan dem i början av februari hade jag sagt att Ymer är helt chanslös men det har inte gått som på räls som jag hade trott för Sinner. Han har blandat förluster mot ganska bra spelare med förluster mot lite sämre spelare hittills. Ymer har gjort det man kunnat förvänta sig av honom och lite till hittills i år. Ingen press alls för Ymer, Sinner kanske är lite skakig då han inte vunnit många matcher i år, ganska skönt läge. Jag tror vi tar ett införinlägg kring den matchen imorgon så har vi något att skriva om då också.

Vem vinner då?

Goffin vinner ju aldrig turneringar, men ganska bra läge för honom fram till semi och väl där kan Shapovalov givetvis vara utslagen så svajig som han är. Monfils har det lite hetare om öronen däruppe så vi säger väl Goffin.

Förhållandevis många bra matcher borde det bli i Montpellier senare i veckan i alla fall.

Pune

Det här blir liksom så otroligt pinsamt. Kolla toppseedningen. Berankis, det är bara att säga som det är. Han spelar normalt inte på atp-touren utan nöter på i challengers för att skaffa sig en maximalt bra ranking. Fullständigt pinsamt. Samma sak med Travaglia, Kwon, Sugita, Duckworth, Caruso och Gerasimov. Det är spelare som normalt spelar på challengertouren och lyckats bli topp-100 via bra spel där.

Jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Det här måste vara den svagaste atp-turneringen sett till ranking och nivå på spelarna som spelats de senaste 10 åren i alla fall.

Det är jämnt. Det är väl det enda man kan säga som är positivt. Man är seedad på 100 i världen och sista gubbe in är 130 i världen. Men ja, pinsamt. Man måste titta på det här, att man ska kunna plocka bort såna här turneringar omedelbart till nästa säsong om man inte lyckas få starkare startfält än såhär.

Det här är en bra challenger sett till startfältet. Inte en superchallenger. Det finns de som har starkare startfält. Men en bra sådan. Som atp-turnering, katastrof.

Cordoba

Grustennis! Det tänker man kanske inte på nu i början på februari när det är några månader kvar till den europeiska grussäsongen men faktum är att när den sydamerikanska grussäsongen nu drar igång så kan man snudd på spela på grus på atp-touren till i augusti. Eller nja, det är att ta i. Det kommer en månads uppehåll för Indian Wells och Miami och sen också grässäsongen som är en månad lång, men i övrigt är det grus hela tiden.

Ingen Thiem och ingen Nadal. Någon av dem hade kunnat finnas med här. Eller kanske inte här, men de har ibland spelat någon eller några turneringar under den här sydamerikanska svängen. Nadal hintade häromdagen lite på Facebook om att det kanske kunde bli någon i år men vi får se. Känns kanske inte helt osannolikt. Han kändes väldigt fräsch fysiskt i Australian Open.

Schwartzman ska vara ganska mycket bättre än de andra, men konkurrensen är rätt tuff i dessa grusturneringar ändå. Det finns väldigt många grusspecialiserade spelare fortfarande och det är tyngre att ta sig igenom en sån här turnering än att ta sig igenom motsvarande på hardcourt.

De oseedade spelarna kanske inte är jättemycket att hurra över men de seedade är rätt bra och vi borde kunna få se riktigt fin grustennis under veckan. Det tycker i alla fall jag känns kul. Man har saknat grus, något annat ska inte påstås.