Sannolikheter inför nästa slam

Australian Open är slut och vi har mycket kul framför oss framöver. Årets första femhundring i Rotterdam nästa veckan där bredden på toppen är grym. Plats 16 i världen krävdes för att ens bli seedad. Om man jämför det med turneringarna som spelas den här veckan så, lite skillnad kan man säga. Sen börjar vi närma oss årets första mastersturneringar också, Indian Wells och Miami och sen rullar grussäsongen igång efter det. Det blir fint det här.

På tal om grussäsongen. Nästa Grand Slam är ju Franska Öppna, och vad säger oddsen just nu?

Givetvis odds härifrån Bethard.

  • Nadal 1,83
  • Djokovic 4,00
  • Thiem 4,20

Plötsligt är det ett trehästarsrace. Vilket det i och för sig i någon mån var förra året också, men de där oddsen ljuger ju. Nadal är absolut inte så står favorit till att vinna Franska Öppna som 1,83 indikerar. Man kan kasta hur mycket statistik som helst på mig om hur få gånger han förlorat och så vidare, det kvittar fullständigt. Det finns inte en chans i världen att det är mer än 50% chans att han vinner Franska Öppna i sommar.

För tänk er matcherna.

Tänk er Thiem som slog Nadal i Australian Open, och så tänker ni att Thiem gynnas mer av grus än Nadal gör numera, och att han haft så väldigt bra siffror mot Nadal på grus de senaste åren. Thiem ska nämnas otroligt tidigt och i en match mot Nadal på grus, är Nadal ens särskilt stor favorit mot Thiem där nu? Inte för mig.

Och så ska Djokovic in i det. För faktum kvarstår, om Djokovic någon gång skulle vara i form till Franska Öppna. Det var ett gäng år sen nu. Men om han lyckas med det i sommar, är Nadal eller Thiem favorit mot en Djokovic i form ens på grus? Tveksamt det också.

Objektet ”Nadal vinner inte Franska Öppna” finns just nu inte uppe på Bethard men man kan väl antingen välja Thiem eller Djokovic eller spela på båda. För det är de här tre som kan vinna, och det är bra mycket större chans att Nadal inte vinner än han gör det, så det blir bra det där. Dessutom kommer Nadals odds garanterat stiga. Vi kan väl följa upp det om några månader men han kommer förlora i någon/några av mastersturneringarna på grus och då kommer oddset skjuta i höjden, klart över 2 gånger pengarna.

Någon som kan utmana bakom? Troligen inte, men här är några odds.

  • Tsitsipas 17
  • Zverev 21
  • Federer 23
  • Murray 23
  • Medvedev 26
  • Wawrinka 31
  • Del Potro 41

Den stora förloraren just nu i tennisvärlden är väl egentligen Del Potro. Som Thiem och Medvedev höjt sig sen han senast spelade, ser ni framför er att Del Potro plötsligt ska komma tillbaka och vara i nivå med dem? Jag gör det inte. Om han kommer tillbaka kommer det bli en ren kamp för att ens hänga med i toppen för hans del.

Tsitsipas är visserligen rätt bra på grus, men jag tycker ändå hans kapacitet generellt är lägre på underlaget och han vinner inte.

Zverev, nej.

Federer och Murray, man vet inte ens om de spelar och spelar de är de chanslösa.

Medvedev kan vara lite intressant om man vill ha en skräll. Han är absolut inte svag på grus egentligen även om han hade lite problem förra säsongen och man ska komma ihåg var han var för bara några månader sen. Då dominerade han de stora turneringarna. Han kan hitta den formen igen till sommaren.

Wawrinka ska väl inte helt räknas bort heller men jag vet inte. Ställer man honom mot favoriterna tycker jag det ska sjukt mycket till för att han ska hoppa upp och vara lika bra eller bättre än dem.

Som ni kan se på bilden höst upp förresten. Taket är redo för användning i sommar. Det blir fint det. Franska har de senaste åren varit den mest regndrabbade slamen så det är välkommet det här.