Inför dagens finaler

Söndag! Finaldag! Vi tar och försnackar lite, eller hur?

Pune

12:40 Gerasimov-Vesely 1,60-2,55 Bethard

Rätt märkligt faktiskt att Vesely är yngre än Gerasimov. Han har varit med hur länge som helst som det känns medan Gerasimov under 2019 i princip gjorde sin första hela säsong. Han har en brokig karriär, Gerasimov där han varit sjukt mycket skadad och också varit fruktansvärt ojämn. Nu har han chansen att plocka sin första atp-titel lite från ingenstans. Det gäller att plocka de här chanserna när de bjuds för han lär inte spela många fler atp-finaler kan jag säga.

Vesely har vunnit en atp-turnering förut, så superchans för honom också. Som ni ser på spelarnas ranking, de är runt 100-strecket så den här finalplatsen kommer betyda mycket för dem rankingmässigt. Den som vinner kommer kunna leva på de här poängen i ett år framåt och under denna tid kunna spela nästan alla stora turneringar. Stor kontrast mot hur det brukar vara för de här två. Normalt spelar de lika mycket challenger som atp.

Jag tycker egentligen att Vesely är den lite större spelaren av dem, men Gerasimov är en kapabel rackare som är riktigt vass när det väl klaffar för honom.

Det är lite underlagsfördel för Gerasimov. Vesely är så sällsynt att han har hardcourt som sitt sämsta underlag. Han är bättre på både gräs och grus. Kan inte komma på någon annan spelare som det är så för. Trots det har han sin enda titel från hardcourt och kan plocka en till här, så det är rätt marginellt kan man säga.

Gerasimov kanske lite bättre med tanke på underlaget, men Vesely kan ha lite fördel av att han varit i situationen förut. Öppen och svårbedömd final. Det enda vi kan vara helt säkra på är att den är sällsynt lågkvalitativ.

Montpellier

14:30 Monfils-Pospisil 1,50-2,85 Bethard

Jag tycker det är rättvist att Pospisil får spela den här finalen. Han har kommit tillbaka otroligt starkt efter sitt senaste skadeuppehåll och har faktiskt varit bättre än någonsin sen han kom tillbaka från sitt senaste skadeuppehåll i höstas. Han har blivit lite säkrare, lite stadigare i spelet än han tidigare varit och serven är fortfarande där.

Slog Goffin igår, Pospisil. Bra gjort, men jag kan förstå det. Goffin har sällsynt svårt att gå hela vägen i turneringar, det låser sig för honom, och spelstilsmässigt ganska bra för Pospisil också. Goffin slår alltid bort sig en del och Pospisil kunde fokusera på att bara hålla i bollen precis som han vill göra.

Värre nu spelstilsmässigt.

Monfils är i och för sig en annan spelare som har det lite svårt att gå hela vägen. Sett till hans karriär är åtta titlar ingen höjdare även om det inte är lika illa för honom som det är för Goffin på den punkten. Men om det var bra för Pospisil spelstilsmässigt mot Goffin så är det inte riktigt samma här mot Monfils.

Mot Monfils måste man antingen vara säkrare eller vara riktigt bra på att attackera genom att sätta egen fart på bollen. Pospisil har ingenting av de där punkterna i sitt spel. Han har också serven som sitt vapen men detta vapen är nog inte riktigt tillräckligt skarpt för att komma igenom Monfils stadiga returer.

Så nja, jag tror nog Monfils drar det här i mål, men ganska kul och kvalitativ match. Pospisil är en riktigt vass spelare just nu. Ta bort 100 placeringar från hans ranking däruppe någonting så får ni hur bra han är.

Cordoba

23:00 Schwartzman-Garin 1,41-3,20 Bethard

Lite trist starttid på Cordobafinalen för det känns som det här skulle kunna bli en rätt vass match.

Bra kvalité på spelet i Cordoba den här veckan. De bra spelarna har levererat och ett rättvist finalpar här.

Två jätteduktiga grusspelare där Schwartzman väl ska vara lite bättre. Garin gör inte jättemycket med bollen utan kämpar och bollar tillbaka mer än något annat vilket passa Schwartzman som handen i handsken, men det ska göras också. Om han på något sätt har en dålig dag så är Garin plötsligt fruktansvärt svårhanterad och ja, som sagt, bra match det här om än på en ganska tråkig tid.

Blir personligt rankingrekord på Garin hur det än går men om han vinner blir han så bra som 25:a i världen. Tillfälligt i och för sig, han försvarar många poäng kommande veckor.