Inför veckans turneringar

Nu blir det roligare. Det här känns som det kan bli en riktigt bra spelvecka på atp-touren.

Rotterdam

Hyfsad bredd på de seedade i Rotterdam kan man ju säga. Plats 16 räckte till att bli seedad. Hälften av världens 16 bästa spelare är alltså på plats i Rotterdam den här veckan. Det är extremt bra. Och kanske också ett exempel på hur det skulle bli om man rensade lite bland atp-turneringarna eller i alla fall graderade om några av dem. De bästa spelarna vill inte spela 250-turneringar i dess nuvarande form. De vill däremot spela tennis, kanske lite mer än de nu gör många av dem till och med, och om man höjde statusen på turneringarna även under mindre veckor så skulle det kanske inte bli såhär varje vecka, men i alla fall bättre än det var förra veckan.

Stenhård start för Medvedev som ställs mot Pospisil som numera inte är rädd för någon. Från att alltid ha varit en spelare som är chanslös mot bättre spelare har han nu förvandlats till lite av en jättedödare. Han känns också som någon som spelstilsmässigt kanske inte passar Medvedev superbra. Intressant match, det är lite upp till bevis för Medvedev den här veckan. Är han på den nivå han var i slutet av förra säsongen eller är det hans nivå i inledningen av den här säsongen som är verkligheten?

Tsitsipas får också en relativt tuff start även om Hurkacz helt tappade formen för ett par veckor sen. Lite vila sen dess nu dock och han kanske kan vara tillbaka. I så fall är han tillräckligt bra för att göra det där till en rejäl match.

Det blir bra drag redan från början i Rotterdam men framför allt, tänk om de seedade spelarna skulle hålla. Knappast troligt med tanke på att bredden också är mycket vass, men tänk om. Vilka kvartar vi skulle kunna få på fredag i så fall.

Mycket trevlig turnering den här i Rotterdam. Ofta mycket publik, ganska stor arena, och den andas liksom mer än 500-status. Jag skulle säga att det här är den bästa 500-turneringen på hela säsongen. Det är den här jag skulle lyfta in som masters om jag fick en plats tillgänglig. Eller ja, att göra den här till masters istället för Shanghai, som är lite av en pajasturnering, det hade ju varit en självklarhet. Hade passat jättebra också med en masters just nu så det inte blev ett så långt uppehåll från stora turneringar. Men jag vet inte, Federer och Nadal behöver väl en månad ledigt efter Australian Open kanske. Hur ska de annars kunna åka omkring och spela uppvisningar hela tiden? Så jävla dumt egentligen. De tjatar konstant om hur tufft programmet är med spel, resor, och så vidare. Vad gör de åt det? Jo, de åker till Sydafrika och lägger en vecka på trams. Välgörenhet? Skitbra, men de skulle uppnå precis samma effekt om de gav bort sina egna pengar istället. Men det vill de ju inte.

Bethard har givetvis odds på det här precis som med allt annat i världen.

Medvedev favorit, jo men jag håller med. Klar favorit framför Tsitsipas? Tveksamt. Lite jämnare borde det nog vara.

Monfils kan vinna, Goffin kan nog inte vinna.

Rublev? Absolut. Han har förlorat en match den här säsongen och känns livsfarlig i ett sånt här sällskap. Nu börjar han få hjälp av seedningar i turneringarna också. Se upp med Rublev.

Bautista har en rätt bra lottning. Om Tsitsipas skulle ryka tycker jag hans väg mot final ser rätt öppen ut, så hans odds kan vara intressant.

Någonstans där tror jag vi har vinnaren. Det ska mycket till om någon annan ska gå hela vägen tycker jag.

Buenos Aires

Thiem skulle ha varit med här men han kände sig för sliten. Personligen har jag svårt att förstå mig på hur en tennisspelare som presterar på sitt absoluta max kan behöva mer än en vecka för att känna sig fräsch i kroppen igen. Med tennisspelarnas måttstock är det helt obegripligt hur fotbollsspelare, basketspelare, och så vidare överhuvudtaget kan utöva sitt yrke men nåja, jag förstår Thiem i det här fallet. På den nivå han nu är kanske inte en 250-turnering i Argentina lockar så mycket.

Ungefär samma som i Cordoba förra veckan. Det brukar bli lite bättre till den här turneringen men denna gång inte riktigt så. Coric tillkommer men det kanske inte är så man hoppar högt direkt. Lajovic också i och för sig. Lite bättre är det, men inte mycket.

Hade man inte velat se bröderna Ymer i Sydamerika den här månaden förresten? Hur man än vänder och vrider på det är de lite bättre på grus och konkurrensen är inte direkt ohanterbar. Elias hade kunnat kvala in i turneringarna och Mikael hade kunnat bli lite halvfarlig i huvudturneringarna. Nu är väl Elias visserligen skadad tror jag och Mikael med sin skadehistoria kanske inte ska spela hur mycket som helst men som sagt, det hade varit kul att se dem.

Schwartzman vann inte i Cordoba, det gjorde Garin som vann en jämn final inatt. Storfavorit den här veckan igen dock, Svarre. Han ska vara ett snäpp bättre än de här spelarna, men han är absolut inte självklar på något sätt och om han förlorar finns det plötsligt hur många som helst om budet.

Jag hade nog spelat Lajovic. Han har spelat bättre än någonsin på hardcourt i början av säsongen men det gör honom inte mindre grusspecialiserad. Om han kan föra över lite av den formen till grus håller han precis hur bra som helst i det här sällskapet.

Här skulle man också kunna söka ännu lite högre odds. Ruud? Varför inte. Precis som Lajovic har han inlett säsongen bättre på hardcourt än han någonsin spelat på det underlaget. Men det är nu på grus som det ska kunna gå riktigt bra och han ska nog inte alls underskattas.

New York

Och så har vi den här turneringen som förra året var en av de mer pinsamma upplevelser som funnits på atp-nivå. Den spelas i en avlagd gammal hockeylada där man täckt över nästan alla läktare. På de läktare man har kvar satt det under större delar av veckan 4-5 personer någonting och tittade på matcherna och det var rätt tydlgit att en 250-turnering som spelas i New Yorks utkanter, det räcker inte riktigt i konkurrensen i den staden.

Till i år har man i alla fall fått lite draghjälp av ett mycket bättre startfält och nivån här är faktiskt bra för att vara en atp-turnering, i alla fall när det gäller toppen.

Isner är iskall just nu, men inomhus, USA, och en mindre turnering, det är i såna här turneringar han brukar göra precis det som krävs, inte ett dugg mer, och vem vet, det kan hända igen.

Raonic spelade bättre än någonsin i Australian Open skulle jag säga. Kan han hålla i det nu? Borde han väl kunna. Intressant att se honom.

Sandgren ska också bli intressant att se. Det kan vill inte bli samma som de senaste åren att han är bra i januari och sen inte träffar bollen under resten av året? Det ska vara omöjligt. Jag förväntar mig att han håller nivån den här veckan också och ser man till hur alla de här spelarna spelade i Australian Open så var ju Sandgren ganska klart bäst.

Anderson och Sock bland de oseedade. Sock ska man väl egentligen bara ge upp med. Det känns inte direkt säkert att han kommer komma tillbaka till någon högre nivå men ändå, man ska ju ha koll på honom. Anderson kommer troligen behöva ett gäng turneringar och han var inte bra i Australian Open men man ska så klart veta att ser man till de senaste åren har han varit den ganska klart bästa spelaren i det här sällskapet så även om han inte är på topp ska han ha en chans.

Det märks att turneringen spelas i Nordamerika. Tror knappt jag sett ett startfält med så serveinriktade spelare, i alla fall inte i toppen. Raonic, Isner, Anderson, Opelka, det är servekanoner över hela linjen. Humbert och Edmund, också serveinriktade spelare. Det blir nog inte så många breaks långt fram i turneringen.

Raonic fullt berättigad favorit, men jag tycker det finns ett stort felodds här och det är på Anderson. Visst måste man se möjligheten att han är märkbart bättre nu med några matcher innanför västen och ett par veckors vila efter Australian Open? Jag tycker det är större chans att han vinner än att Isner gör det.