Hur klarar de sig?

Vi fick en svensk vinnare på atp-touren i söndags. Jag har egentligen velat skriva något om det, men jag har liksom inte riktigt vetat vad. Jag är allt annat än någon nyhetsrapportör. Det kan vara det sista jag skulle vilja hålla på med här i världen. det verkar skittråkigt. Så om jag i söndags skulle ha skrivit att ”Andre Göransson vann en atp-titel i indiska Pune” hade jag troligt somnat och ni hade eventuellt beställt en mindre sinnesundersökning av mig för att det skulle vara så värdelöst.

Men visst är det här intressant. Kolla nere i högra hörnet.

Om man ska vara lite fördomsfull så finns kanske svaret på min fråga precis i mitten av bilden, men det gäller inte bara Göransson det här.

De är inte skattebefriade, tennisspelarna. Även om folk ibland verkar tro det. Göransson bor i Sverige som synes, i Höllviken, vilket som sagt kanske är svaret på den fråga jag snart ska ställa. Bor man i Höllviken har man det allt som oftast ganska gott ställt. Jag tror i och för sig att det finns lägenheter där numera, så i teorin skulle väl halvt om halvt fattiglappar också kunna bo där, men i Göranssons fall kan man väl gissa att han fortfarande har sin bas hemma hos sina föräldrar de få veckor han inte är ute och spelar tennis och att dessa föräldrar kanske pytsat in en och annan krona i hans tennis.

Men längst ner i högra hörnet där. 71 000 dollar. Med dagens kurs är det där 688 000 kronor. En bra årslön, inte megabra, men bra. Problemet är bara att den summan ska slås ut på de dryga två år som Göransson rest runt och spelat tennis på heltid. Och pengarna ska givetvis också täcka resor och i viss mån boende och kanske lite mat också. Det där är minus. Rejält minus. Och så snackar vi alltså om en spelare som nu slagit sig in på topp-100 och vann sin första atp-titel under helgen.

Hur mycket han fick för sin atp-titel i Pune? Nästan 150 000 kronor. En stor del av det han spelat in totalt givetvis, men inga fantasisummor direkt.

Belöningen kommer, kanske snart. För dubbelspelarna handlar det om att bli runt 50 i världen så de får spela Grand Slam-turneringarna. Där är pengarna ganska bra för dubbelspelarna också och om man spelar Grand Slam-turneringarna, då klarar man sig även om han inte har så stor framgång där. På atp-touren är prispengarna i dubbeln också ganska utspridda så även om förstapriserna inte är så stora får man en slant för att torska i första rundan ändå. På challengertouren, där Göransson normalt spelar, är det lite tuffare. Där får man 1500 spänn för att förlora i första rundan och 15 000 för att vinna en turnering någonting.

Det har i början av den här säsongen tyvärr börjat förekomma en del uppgjorda matcher inom dubbeln vilket är helt nytt. Dubbeln har alltid av olika anledningar varit förskonad från sån smuts men nu har det börjat komma och jag tror det finns en jätterisk. För dubbelspelarna, även på ganska hög nivå, har det mest troligt väldigt tufft ekonomiskt och att de då ska kunna stå emot stora summor för att förlora, det kan säkert vara lite svårt ibland.