Inför dagens semis

Ny, färsk tennisdag framför oss. Kan det bli något kul det här tro?

Rotterdam

15:00 Auger Aliassime-Carreno Busta 1,60-2,55 Bethard

Inte den semi man hade förväntat sig direkt men bra prestationer från båda två. Felix har nu i helgen chansen att reparera allt gällande sin ranking. Han försvarar massor av poäng närmaste veckorna i och med framgångarna i Rio och Indian Wells förra säsongen men en finalplats eller till och med titel här skulle vända på det helt och hållet. Carreno Busta, han har faktiskt en fullt realistisk chans att ta sin största titel någonsin i helgen. Han har bara vunnit småturneringar tidigare.

Inga inbördes möten, och en ganska intressant match taktiskt känns det som.

Vem ska göra något med bollen?

Felix kan göra det, men det är fysiken som är hans styrka. Hans offensiv är inte den säkraste.

Carreno Busta, han kan ju liksom inte slå till bollen. Mycket kan han, men att slå till bollen är inte en av sakerna. Otroligt faktiskt. Så fort han försöker göra något med sin forehand lutar han kroppen rakt bakåt. Han gillar nog inte riktigt risktagande den mannen.

Så, intressant att titta på vem av dem som känner sig tvingad att föra spelet för egentligen tror jag inte att någon av dem vill göra det.

Vem som vinner? Jag tror Carreno Busta har en fin skrällchans, så mycket kan jag väl säga.

19:30 Monfils-Krajinovic 1,64-2,45 Bethard

Monfils blir åtta i världen om han vinner den här turneringen vilket han nu får ses som storfavorit till. Det känns ju inte helt normalt får man säga. Litet svaghetstecken kanske gällande de andra spelarna som ligger där i krokarna. Krajinovic kan förresten också ta ett grymt skutt om han vinner turneringen. Han blir nästan topp-20 då. Runt plats 23 landar han. De här 500-turneringarna betyder otroligt mycket för rankingen.

De möttes förra veckan, också då i semin, i Montpellier. Jämnt första set, sen föll Krajinovic ifrån lite mentalt.

Inte längre hemmaplan för Monfils nu, och Krajinovic har nog växt lite av den här veckan. Slog Rublev igår kväll. Det är inte tokigt det.

Förra veckans match talar givetvis emot det, men jag tycker det här ska kunna passa Krajinovic rätt bra. Det gäller bara att han hittar rätt tempo. Om han gör det, hittar ett tempo där han kan hålla igång bollen utan att missa, så skulle matchbilden kunna bli lite av en mardröm för Monfils. Monfils är beroende av att motståndaren ska slå bort sig men Krajinovic kan vara väldigt säker när han kommer in i sitt bollande och då kan det bli jobbigt för Monfils. Det är inte lätt. Nästan alla luras att göra lite för mycket med bollen när de möter Monfils istället för att hålla ut och få honom stressad. Men om Krajinovic inte luras in i fällan ikväll, då kan det skrälla här.

Buenos Aires

18:00 Ruud-Londero 1,55-2,65 Bethard

Han kommer ta ett kliv upp i år, Ruud. Det känns rätt givet efter att ha sett honom hålla en helt annan nivå på hardcourt än tidigare i ATP Cup och nu det här. Hans leverans mot Lajovic igår var imponerande.

Londero imponerar också. Han tappade som jag skrev igår en del i ranking till den här veckan när hans titelpoäng från Cordoba försvann men nu tar han nästan tillbaka dem här, om han vinner den här matchen är han tillbaka och tar han titeln den här veckan, då blir det nytt rankingrekord.

Ruud ska väl vara lite bättre, lite skarpare, men Londero på den här typen av sydamerikanska grusbanor, han är att räkna med och jag tycker han sett riktigt bra ut senaste veckorna.

Kommer bli en bra match det här. Varit bra matcher hela veckan i Buenos Aires. Det är någonting men förutsättningarna här i Buenos Aires som gör att spelarna presterar bra tydligen. Det är inte första gången det är bra nivå på matcherna i den här turneringen.

Det blir ett kvalitativt bollande helt enkelt, och Ruud ska väl vara lite bättre, lite säkrare, men ingen given vinst, absolut inte.

19:30 Schwartzman-P.Sousa 1,48-2,90 Bethard

Tennis kan vara ologiskt ibland. Sousa är snart 32 år gammal och har en lång karriär på tennisens bakgårdar bakom sig. För något år sen hade han en bra period där han var uppe som en av de bättre på challengertouren men det senaste halvåret har han varit totalt under isen och verkligen helt värdelös. Han har förlorat mot nästan vem som helst. Med det i ryggen gör han nu sin bästa turneringen någonsin, den här semifinalen är hans klart största merit, och det i en turnering där han fullt rättvist egentligen åkte ut i kvalet. Som sagt, det finns inte alltid någon jättelogik i det här.

För att fortsätta på det spåret, här ges han också enligt oddsen en bra chans att slå Schwartzman.

Svarre har spelat på nätterna så jag har inte riktigt koll på hur han sett ut men han halvfloppade förra veckan och den här veckan har han varit hotad i båda sina matcher. Inte något som imponerar riktigt kanske men snälla nån. Schwartzman är en av världens bästa tennisspelare. Sousa, han är inte ens särskilt bra.

Det vore helt otroligt om Sousa vann den här matchen. I så fall är han en av de sämsta, kanske den sämsta, spelaren som varit i en atp-final de 10 senaste åren.

New York

22:00 Kecmanovic-Edmund 2,15-1,80 Bethard

Superchans för spelarna som är i semi i New York. Jättedålig klass och en spelare som inte riktigt är van vid att vinna turneringar kommer vinna. Här superchans för Kecmanovic att etablera sig på topp-50. Han blir topp-50 hur det än går i helgen men vinner han hela kalaset blir han nästan topp-40. Edmund, han behöver ju ta sig tillbaka rankingmässigt och en bättre chans än såhär får han knappast.

Rätt tråkiga spelare om man frågar mig. Lite upp till Edmund hur det går. Kecmanovic kommer göra det han ska. Han kommer vara stabil i bollandet men Edmund är den av dem som kan slå till bollen och om han har en bra dag borde det kunna passa honom rätt bra att möta Kecmanovic.

01:00 Seppi-Jung 1,68-2,35 Bethard

Det här är ju kanske inte den bästa atp-semifinalen i år nej. Seppi sladdar ordentligt numera men får har en gratismöjlighet att hålla sig kvar på atp-touren i ett år till. För Jung är det normalt en framgång att gå till semi på challengertouren. Hans ranking där, 131, är klart bättre än vad hans spelstyrka brukar berättiga. Nu i semi här, det är osannolikt.

Seppi ska vara bättre men han är ju liksom inget att luta sig mot så otrolig chans för Jung.

Men rent allmänt, varför ska jag skriva så mycket om semifinalerna i New York? De håller mer challengernivå än atp-nivå och ordinära challengers skriver jag ju sällan så mycket om.