Mycket märkligt

Det här var ju lite konstigt. Eller mycket konstigt. Eller vad säger ni?

Det där är en del av undre halvan av lottningen till nästa veckas challenger i Bergamo och jag får väl erkänna att jag tycker det finns något som sticker ut där.

Leo Borg, som ännu inte spelat en professionell tennismatch. Inte vad jag vet i alla fall. Jag hittar honom ingenstans att han skulle ha spelat en future. Jag hittar att han spelat några juniorturneringar i år, oftast åkt ut tidigt, varit i en semifinal, och är rankad 100 i världen. Inte 100 i världen på atp-rankingen direkt, utan 100 i världen bland juniorer.

Hur många juniorer ur varje kull kommer in på atp-touren? Uppemot fem kanske. Oftast färre än så. Det är rätt tufft. Om man är rankad 100, då är man inte direkt nära. Särskilt som man ska notera att inga juniorer som är bra spelar juniorturneringar. De börjar spela futures i 15-årsåldern för att förbereda sig inför det som är viktigt, kampen när man blir senior. Jag kan inte komma på en enda spelare som på senare år tagit sig in på atp-touren efter att ha ägnat sig åt juniortennis. Nu har han något år kvar som junior i och för sig, Leo Borg, men han ligger inte bra till. Jag har väldigt svårt att se att han ska kunna komma att hävda sig som senior och att han inte ens börjat spela proffsturneringar säger en del om hur långt ifrån han antagligen är.

Jag har svårt att se varför man gör såhär faktiskt. Det känns rejält kontraproduktivt.

Inte svårt att se att arrangören av challengern i Bergamo gör såhär. De har ofta legat lite i framkant när det gäller såna här PR-stunts. Pim Pim gjorde ju exempelvis sin sista turnering här för några år sen och han gjorde väl även någon annan comeback just här i Bergamo. Så att man ger ett wildcard till Leo Borg, det är ju genialt. För i och med detta kommer man få en viss uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan även i andra länder skulle jag tro. Så pass stor är Björn Borg att det är våldsamt intressant att uppmärksamma att hans son plötsligt håller på att slå sig fram inom världstennisen.

Tyvärr är det ju dock inte så, och det är det som är problemet. Att Leo Borg inte håller på att slå sig fram inom världstennisen, och därmed blir detta väldigt konstigt.

Bara det att han spelar den här turneringen kan få folk att tro att han är någon slags supertalang som redan nu i 16-årsåldern är på väg att etablera sig som en professionell spelare. Jag tror inte att det ens är i närheten av sanningen, och därför tycker jag som sagt att det är så otroligt svårt att förstå varför man gör såhär. Inte att Leo Borg vill spela. Han älskar nog mest att spela tennis. Men att människorna runt honom tycker det här är en bra idé, det är märkligt. Det hade passat så väldigt mycket bättre att börja på den lägsta nivån, futures. Att börja och se om man överhuvudtaget kan hänga med i matcherna där eller om han till och med kan vinna någon match på den nivån. Då skulle man kunna ta det därifrån men att kasta honom till vargarna som man gör här och dessutom vilseleda alla former av media som inte överhuvudtaget är pålästa på vilken nivå Leo håller, det känns inte smart alltså.

Han ska som synes möta en kvalspelare. Kvalet är ännu inte lottat. Jag tror man har till ikväll på sig att anmäla sig dit och den spelas två kvalmatcher imorgon där en av de två vinnarna kommer ställas mot Leo. Han kan faktiskt ha lite tur. Challengerkvalen innehåller efter att man gjorde om systemet i princip bara lokala spelare av blandad nivå så det skulle kunna bli en motståndare som Leo faktiskt kan plocka några gem mot om det vill sig väl. Vi kan väl hoppas på det.

Tisdag borde det bli för hans match, hans enda match i turneringen, och i och med att alla matcher från challengertouren livesänds, det ska vi ju titta på så klart. För visst är det intressant, även om jag som sagt inte tycker att det här var så smart.

Jag återkommer på tisdag med förutsättningar inför matchen, vilken tid den spelas, och så vidare.