Inför veckans turneringar

Monfils, Ruud och Edmund vann igår. Edmund…den där turneringen i New York framkallar inte riktigt det bästa så att säga. Oerhört orättvis rankingåterhämtning för honom och han är nu 45:a. Det ska han inte vara. Ruud hoppar upp till plats 34. Otroligt högt och jag ska erkänna att jag fortfarande inte ser det i hans spel hur han kan vara så bra men hans resultat i början av säsongen är inte att leka med, så inget konstigt med det. Och Monfils upp till nionde plats. Samma poäng som Berrettini som ligger åtta, men någonting gör att Berrettini anses ligga före ändå.

Nya turneringar den här veckan och samma upplägg som förra veckan, men lite tvärtom. En femhundring och två 250. En av de mindre spelas i USA, samma som förra veckan. Skillnaden är att femhundringen flyttat från Europa till Sydamerika.

Rio de Janeiro

Jag minns en fotbollsturnering i gymnasiet. Det var nån sån här klassturnering där alla skulle få vara med. I en match jag såg var det en tjej som fick bollen vid sina fötter. Hon försökte hantera den, det var svårt, men den stannade någonstans där vid fötterna. Hon tyckte emellertid det var lite jobbigt, det framgick rätt tydligt, och när hon stått i någon sekund och försökt få ordning på bollen så bara vek sig benen på henne. Pressen av att ha bollen blev helt enkelt för stor och hon föll ihop. Jag är inte bra på att berätta historier, det vet jag, men ni får ta mitt ord på att det såg ganska roligt ut.

Varför berättade jag då det där?

Det känns väl lite som att Djere gått och väntat på det här hela det senaste året. Väntat på veckan då alla hans poäng ska försvinna och hans ranking ska rasa. Det kanske är skönare att inte ens försöka. Att rasa ihop istället för att försöka putta till bollen, så att säga. Han har lämnat återbud i alla fall, den regerande mästaren och han faller därmed till runt plats 70 i världen från plats 30, så ett rejält ras får man säga. Rättvist sådant, han har aldrig varit en topp-50-spelare spelstyrkemässigt. Det var extremt dålig klass här förra året och klassen är riktigt dålig i år också, även om det som synes finns en ganska okej spelare med.

Thiem skulle ha spelat förra veckan i Buenos Aires men kände sig sliten. Nu ska han dock vara i skick nog för att spela och inte ska han kunna förlora mot någon i ett sånt här startfält? Sällsynt given segrare för att vara i en atp-turnering. Jag hittar verkligen ingen som ens ska kunna utmana honom.

Något annat att hålla koll på?

Egentligen inte. Det är en femhundring som sagt så massor av viktiga poäng att spela om på alla håll och kanter för allihopa men att Thiem ska förlora nu när han dessutom får sitt älskade grus under fötterna, jag blir riktigt besviken om han inte vinner turneringen.

Marseille

Såhär har det varit de senaste åren, att det är ett starkare startfält här i Marseille än det är i Rio de Janeiro trots att det bara delas ut hälften så många rankingpoäng här. Det är så otroligt fel det här, och jag tycker det är märkligt att ingen ens pratar om att man kanske borde vikta poängen åtminstone till viss del åt de turneringar som har starka startfält framför de turneringar som har en hög status vilket Rio i det här fallet har, trots att de har ett svagt startfält. Att Thiem får 500 poäng för att slå ett gäng medelmåttor samtidigt som Medvedev och Tsitsipas får kriga livet ur sig för att till sist eventuellt få mötas i en final där 250 poäng står på spel, det är inte rätt.

Mikael Ymer på plats som synes och han är idag faktiskt favorit i matchen mot Gasquet. De spelar omkring klockan 15. Frågan är om det kommer passa Ymer särskilt bra det där, jag tror det egentligen inte. Han trivs som bäst när spelet är så rent som möjligt och motståndaren är dum nog att förstå att Ymer bara står och väntar på att han ska missa. Gasquet är inte dum, och det existerar knappt några rena dueller när han spelar. Det är maximal variation och maximala tempoväxlingar. Det ska bli intressant att se hur Ymer kan hantera det. Gasquet hade skadeproblem senast han spelade i Montpellier så vi får se om han är fullt frisk. Ymer är faktiskt favorit på oddsen här på Bethard. Rätt bra kvitto på hur långt han kommit. Gasquet är knappast vad han en gång var men ändå rätt imponerande att vara favorit mot honom i en atp-turnering.

Bra topp, grym bredd. Det kommer bli en riktigt spännande vecka i Marseille det här. Dags för Medvedev att visa något nu kanske? Det börjar bli det. Han måste rycka upp sig.

Delray Beach

Isner borta, Kyrgios in istället. Ingen bra klass här i Delray Beach men det känns ändå roligare än vad det gjorde i New York förra veckan. Den här turneringen är rent allmänt mycket mindre deppig än vad den i New York är men den andas väldigt liten atp-turnering den här också. Skulle man plocka bort ett knippe turneringar ur kalendern skulle den här ryka tidigt.

Inte mycket som sticker ut. Comebacker från Sock och Harrison, men hur mycket bryr vi oss om det? Harrison har de senaste veckorna visat att han inte håller på challengertouren så det blir nog tufft. Sock, ja jag vet inte. Det var längesen han höll någon slags nivå. Det är väl två år sen nu lite drygt till och med.

Tomic har förlorat två raka kvalfinaler, här och i New York, med 2-6 0-6. Rätt komiskt att han ändå kommer in här, och dessutom får en helt sjuk lottning. Känns ju inte helt rättvist om han landar i andra omgången efter att ha tagit två gem i kvalet. Han borde ju lägga av. Han verkar inte vilja spela.

Nakashima förresten. Amerikansk 18-åring som många tror väldigt mycket på och jodå, han har sett rätt bra ut på challengertouren på sistone så kolla gärna på honom.

Det bästa med Delray Beach är väl emellertid ändå att det är en 32-lottning? Kolla, det går alldeles utmärkt att ge fan i att skicka de seedade spelarna direkt till åttondelen, även om man är en 250-turnering.