Förstår fortfarande inte varför

Jag förstod inte varför människorna runt honom och i någon mån han själv tyckte att det här var en bra idé och när matchen nu är spelad har jag samma åsikt. Jag förstå är inte varför. Om det nu inte är så genialt att de ville visa media och människor i allmänhet att det som skrivs och pratas om honom saknar verklighetsanknytning.

Det är väl det här som kallas att bli kastad till vargarna va? Jag tycker det syntes väldigt väl att det här inte riktigt var rimligt att begära av honom att klara.

Några fina slag, väldigt många misstag, och mycket tydligt att han inte överhuvudtaget spelat seniortennis tidigare. Det är inte ofta man ser en spelare vara så fullständigt tempotorsk. Det var några gånger då han fick in något bra slag men när bollen kom tillbaka fick han den nästan på fötterna och hann knappt reagera beroende på chocken att bollen kom tillbaka.

Man ska inte blanda ihop det här med någon slags kritik, ännu mindre sågning, av Leo Borg. Det är inte han som bestämt att hans pappa är tidernas coolaste tennisspelare och att alla därmed blir intresserade av honom. Om han hetat något annat, och haft en annan pappa, hade han behövt inleda sin karriär med att försöka kvala in i futureturneringar, och där varit chanslös med sin nuvarande nivå. Nu fick han en friplats till en turnering på alldeles för högt nivå och det blev lite pannkaka, precis som det skulle bli.

Det här gör ingenting överhuvudtaget. Det är ingen skada skedd, och kanske lite hälsosamt att man sänder ut signaler om hur lång vägen mot att bli en riktigt bra tennisspelare är. Men nu hoppas jag att man inte gör något mer sådant här, utan istället går den väg man ska gå. Det vill säga att han börjar få prova på professionell tennis på den lägsta nivån. Att han får försöka kvala till någon futureturnering och se om han kanske kan vinna en match eller två i ett sådant kval. Sen kan man ta det därifrån. Det här förstår jag däremot fortfarande inte varför man gjorde.

Men om jag ska recensera honom då? Hur bra var det spelmässigt?

Han är 16 år gammal, Leo Borg. Det är då man ska börja ta sina första stapplande steg som professionell spelare. Om man inte är någon slags supertalang som tänker sig att bli en av världens bästa spelare. Då ska man börja vinna rejält med matcher redan som 16-åring. Men om man som Leo Borg kanske kan hoppas på att någon gång nå challengertouren, då är det nu man ska börja känna på lite professionell tennis och vinner man inte så mycket första året är det inga större problem.

Det syns att han är ett barn när han spelar. Inte kroppsligt, han börjar se rätt stor och stark ut, i alla fall jämfört med lilleputten Tseng som han mötte idag. Det går inte att prata bort underlägsenheten med det fysiska men väldigt valpigt, väldigt slarvigt, väldigt dålig värdering av bollar, allt sånt. Sen ser ju backhanden lite småtrevlig ut. Där har han någonting. Serven och forehanden, där finns det väl lite och jobba på, kanske man säga, som med allt annat.

Leo Borg är en av Sveriges bästa ungdomsspelare. Man ska inte lura sig till något annat heller. I vår svenska konkurrens står han sig jättebra. Det är bara det att Sverige, nu som de senaste 10-15 år sen, knappt har några duktiga ungdomsspelare, så i konkurrensen i Europa och världen står han sig inte särskilt bra ens för sin ålder. Han är topp-100 i världen på juniorrankingen vilket kan låta bra, men man ska då veta att det är väldigt få bra spelare som ägnar sig åt juniortennis, och dessutom är det så att det är väldigt få spelare som spelar juniortennis sitt sista juniorår. Således säger det inte så vansinnigt mycket att han är två år för ung så att säga då de som har åldern inne för sitt sista juniorår flyttat över till professionell tennis och därmed inte finns med på juniorrankingen.

Det är bara att vänta och se. Det här såg i alla fall ut precis som jag trodde. Det som skrivs om att Leo Borg som det ser ut just nu är en blivande stjärnspelare, det saknar nog till ganska stor del verklighetsförankring.