Toppfinal i Marseille

Det är inte helt ostökigt i veckans övriga två turneringar. Thiem var skadad i Acapulco vilket bäddat för något så pass konstigt som två spelare som möttes i kvalfinal i semifinal mot varandra. Den matchen pågår mellan Mager och Balazs. Mager leder och hans rankingutväxling på detta kommer bli helt sanslös. Han har aldrig ens varit i närheten av atp-touren men nu sladdar han in på ett bananskal här och kommer kunna spela i princip vilka turneringar han vill det kommande året. Om han nu reder ut det. 7-6 3-3 står det. Balazs är i alla fall närmare än han var i kvalfinalen där han tog två gem. Balazs, han är inte ens ett starkt kort på challengertouren. Otroligt. Garin och Coric i den andra semin. Den pågår också. Garin har 6-4 4-4 när de startar om idag. Ingen överdrift att kalla den för en moralisk final. Garin blir rankad på plats 18 i världen imorgon om han gör det han ska idag. Otroligt.

Stökigt också i Delray Beach. Dåligt väder där också men Nishioka hann ta sig till final genom att slå Humbert igår. Raonic och Opelka ska spela den andra semin idag och vinnaren mot Nishioka i finalen. Om det blir Opelka slår vi nog längdskillnadsrekordet på atp-touren. Det tidigare borde innehas av matcherna mellan Opelka och Schwartzman men jag tror faktiskt att Nishioka är någon centimeter kortare än Svarre. Det blir nästan en halvmeters skillnad mellan dem i så fall, om Opelka skräller mot Raonic.

Stökigt var ordet, men inomhus i Marseille är det ordning och reda och fin final där senare idag.

14:00 Tsitsipas-Auger Aliassime 143-3,15 Bethard

På tal om ranking. Rätt ovanligt med en final mellan två spelare som inte kan ta någon placering om de vinner men här är det just då. Plats sex respektive sjutton ligger de på imorgon oavsett resultat.

Vi kan lita på att det här inte är sista matchen mellan dem va? Det skulle förvåna om de här två inte är topp-5 i världen båda två om fem år.

2-1 Felix i inbördes hittills, det är ju lite anmärkningsvärt. Han vann två gånger för knappt ett år sen, Indian Wells och Queens. Faktiskt inte ens särskilt jämna matcher. Tsitsipas vinst kom däremot i en jämn match i Shanghai, 7-6 7-6 när Felix hade börjat tappa sitt spel.

Kan Tsitsipas ha lite svårt för Felix?

Det är inte alldeles ologiskt i så fall. Tsitsipas lever högt på att vara extremt noggrann, taktisk, och stark på de viktiga poängen. Felix har också alla de där egenskaperna med tillägget att hans spel är lite mer inriktat på säkerhet, så Tsitsipas kan nog lätt bli lite stressad mot Felix. Det måste vara han som tar initiativen, för Felix är lite säkrare från baslinjen.

Sen ska Tsitsipas förstås vara den klart bättre spelaren och på det måste han vara favorit men varning för Felix idag sulle jag säga. Andra raka finalen för Felix. Som han höjt sig de senaste veckorna.