Fredagsuppsamling

Lite speciell fredagsuppsamling den här veckan. Det är nämligen lördagsfinaler i två av tre turneringar. I Dubai för att man i arabvärlden i allmänhet inte förespråkar idrottande på söndagar. I Acapulco för…jag vet faktiskt inte. Men hur som helst, idag ska vi gå igenom hur det ser ut inför semifinalspelet. Förutom i Santiago. Där är det ordning och reda och kvartar som spelas idag.

Ganska fin upplaga av den här turneringen, i alla fall sett till att startfältet inte är vad det brukade vara längre.

Lite trist med Evans vinst över Rublev igår, hur nu det gick till. Rätt osannolikt att Evans är i semi. Han har egentligen varit sämre i alla sina tre matcher men som ni ser, det har löst sig rätt bra för honom när seten blivit jämna. Ganska svagt av Rublev igår dock. Han hade en mängd chanser att puffa matchen åt sitt håll men det gick bara inte när han hade chansen att lyckas med det. Samtidigt lite rättvist att Evans får en stor framgång här. Den här semifinalen får ses som hans största merit hittills. Rättvist såtillvida att han inlett den här säsongen bättre spelmässigt än han någonsin varit tidigare.

Veckans match hittills var utan tvekan Tsitsipas-Struff igår. Så bra han var den här veckan alltså, Struff. Tror faktiskt aldrig att jag sett honom såhär bra. Han gjorde ett svagt gem, det första i andra set där han slarvade och serverade Tsitsipas breaket men i första var han bättre, i andra hängde han med väldigt bra. Sen var Tsitsipas klart starkare i skilje men Struff den här veckan, vilken nivå. Intressant med Struffs utveckling. Han servar bättre numera och åtminstone emellanåt vågar han använda sin mycket effektiva taktik att komma fram efter sin serve. I övrigt smäller det rätt bra i forehanden. Jag blir inte alls förvånad om Struff skulle närma sig topp-20 i år. Han är verkligen bra.

Djokovcic och Monfils, inte mycket att säga om. De har sett bombsäkra ut båda två.

Jag tror inte att Evans kommer ha något att sätta emot Tsitsipas idag. Egentligen inte alls olika som spelare. De har offensiven som det de vill göra men har också en okej defensiv. Forehanden som vapen, håller emot i backhand. Stor skillnad dock, Tsitsipas har serven som ett jättevapen, det har inte direkt Evans. Tsitsipas är smartare, lugnare, har bättre backhand. Nej, hur ska Evans skrälla där? Det känns om inte otänkbart så i alla fall högst osannolikt.

Djokovic har 16-0 på Monfils vilket väl inte är alldeles svårt att förstå. Monfils har lite bättre serve men vad spelar det för roll, Djokovic returer är så bra att Monfils serve inte räcker till för att ha någon betydelse. I övrigt har Monfils inget i sitt spel som biter på Djokovic. Det enda som talar för Monfils är väl att han numera kämpar hela tiden och har ett grymt fokus. Han blir därför lite bättre totalt sett än tidigare men nja, Djokovic är den av toppspelarna han har minst chans mot. Inte bara för att Djokovic är bäst utan för att det inte riktigt passar honom heller.

Djokovic-Tsitsipas imorgon antagligen alltså. Det känns väl inte så tokigt det.

Lite skönt faktiskt att få en bekräftelse på att inget ändrats med Zverev. Från ingenstans gjorde han ett par bra matcher i Australian Open men han är fortsatt en mycket svag toppspelare som har stora problem. Att förlora mot Paul, det är inte bra alltså.

Isner tog chansen när lottningen öppnades. Inte riktigt första gången han för det va? Jättechans inatt också att nå en final. Final i 500-turnering, det är ett jättebra resultat för Isner numera. Ett sällsynt bra resultat.

Kyrgios klev av. Han hänvisade till en skadad handled, publiken buade ut honom, Kyrgios pratade om bristande respekt efter matchen, och lär rimligen aldrig återvända till den här turneringen. Det komiska i det sammanhanget är förstås att Kyrgios pratade om respekt. Har han någonsin visat den respekt någon förtjänar för någon? Han är en idiot. Det spelar ingen roll från vilket håll man ser det. Han är en idiot oavsett vad. En idiot som är väldigt bra på tennis när huvudet fungerar men fortfarande en idiot. Jag tycker det var fullt rimligt att publiken buade ut honom. Oavsett om han var skadad eller inte. Uppför man sig som en sådan pajas som han gör kan ju inte folk veta och då får man ta det.

Skönt att det inte blev Edmund som tog chansen på den delen av lottningen. Jag gillar inte Fritz heller, men om Edmund nåt semi eller till och med final här hade han blivit så överrankad att det är smått larvigt åt det.

Nadal kommer vinna turneringen, allt annat är nu en jätteskräll. Väldigt enkel väg fram till semi, jag har svårt att se att han ska ha några problem med Dimitrov där och sen en final han inte ska kunna förlora. Sällsynt om han vinner. Han vinner inte jättemånga hardcourtturneringar nu för tiden, Nadal.

Lite snarkigt i Santiago får man väl säga. Rätt dålig klass. Rätt ointressant och nja, det är ju ingen bra turnering det här.

Det kan vara kul att titta ändå och det är det, men det är svårt att riktigt peka på vad som skulle vara så intressant här inför helgen.

Garin darrade som synes i sin första match och vi får väl se om han har skalle nog för att dra det här i mål. Bra lottning har han i alla fall. Davidovich-Seyboth Wild-Dellien. Den vägen för att nå final i en atp-turnering, det är inte helt normalt. Hade man haft den vägen i en challenger hade man nog varit rätt nöjd med sin lottning också.

Jämnare och bättre klass på den undre halvan. Där blir det bra matcher både idag och imorgon. Intressant med Monteiro där som ångar på riktigt bra just nu., Om han bibehåller den här nivån kommer han klättra massor på rankingen framöver.