Indian Wells inställd

Indian Wells är inställd och även om det är sjukt i sig, jag börjar ju genast fundera, vad händer egentligen nu?

Lite överraskande ändå på flera sätt. Det bor 38 miljoner människor i Kalifornien och de har omkring hundra fall av vår ovän Corona såhär långt. Som jämförelse bor det en miljon människor i Stockholm och där har man fler fall än de hundra som Kalifornien har. Ändå har man här hemma bombat på med alla evenemang man haft, senast Melodifestivalen på Friends Arena i lördags. Så det är lite skillnad på hur man ser på det här på olika ställen och det kan givetvis skilja mellan olika parametrar. Just här ska det tydligen vara ett specifikt fall i närområdet som de inte har koll på som oroar dem. Låter lite osannolikt i min värld men sånt där ska man givetvis inte ens ge sig på att spekulera kring.

Personligen är min uppfattning någonstans mittemellan. Jag tycker det här känns lite överdrivet, givetvis utan att ha all fakta eller tillräcklig kunskap, men några mil bort spelades Clippers-Lakers igår inför större publik än det skulle vara på någon bana någon gång under turneringen i Indian Wells. Man har mig veterligen inte ställt in ett enda större idrottsman i USA på samma sätt än så länge. Jag är helt övertygad om att det ligger runt hörnet, men tennisen är först ut och man hoppar också över mellanvägen, att spela inför tomma läktare. Vilket visserligen skulle vara dyrare än att ställa in, men det är en av världens fem rikaste människor som äger den här turneringen och man kan nog säga att han nog skiter i om det kostar några miljoner så att säga.

Sen som sagt, jag tror någonstans mittemellan är det rätta. Så som det här hanteras i Sverige, att man satsar precis alla sina kort på att allt ska rulla på som vanligt tills man hamnar i en situation där man tappar kontrollen och istället i panik måste vidtag åtgärder, det tycker jag inte heller är rätt.

Men vad händer nu då med tennisen?

Det man ska börja med att säga är väl att tennisen är fruktansvärt dåligt anpassad för den här typen av problem med en sjukdom som sprids över världen. Eller man ska snarare säga, en sjukdom som sprids i delar av världen och som man inte vill ska spridas vidare. Tennisen är en ambulerande verksamhet som flyttar sig från vecka till vecka och det går väl nästan inte att göra något som passar sämre. Om alla bara höll sig på exakt samma plats i världen och inte flyttade på sig skulle smittan dö ut. Problemet är att folk rör på sig och träffas. Tennisen rör i allra högsta grad på sig.

Min prognos är att det är väldigt liten chans att Miami blir av. Det är inte sagt något om det ännu, men även om Florida klarat sig relativt bra än så länge, de är en stat dit väldigt många reser och det är förstås en mardröm. En av världens största musikfestivaler håll i Miami veckan innan atp-turneringen ska spelas. Den är inställd. Att inte tennisen också skulle ställas in, snudd på omöjligt. Särskilt när alla spelare nu åker hem från Indian Wells. Att de sen ska åka till Miami på samma sätt och chansa på att den ska bli av, det kommer de inte vilja och om inte de lokala arrangörerna ställer in lär atp göra det.

Vi är då framme vid grussäsongen. Först en vecka i Afrika. Att någon ska våga åka till Marrakesh efter allt som sagt om att man inte ens vet om viruset spridits i Afrika i någon större utsträckning eller inte, det framstår inte som särskilt troligt. Därefter är det Monte Carlo och Monte Carlo ligger inte bra till geografiskt, kan man säga. Inte just nu. Norra Italien är det största problemområdet i Europa. Monte Carlo gränsar dit och om inte något revolutionerande inträffar skulle jag säga att Monte Carlo är helt borta. Samma sak gäller Rom, som visserligen klarat sig från den värsta spridningen i Italien hittills, men det är för nära. Serie A håller på och klappar igen helt och hållet och att man då ska arrangerat en tennisturnering, det händer inte.

Sen har vi Madrid och Franska Öppna. I Spanien och Frankrike är det väl inte sådär katastrofalt illa ännu, men jag vet inte. Jag har svårt att se att det skulle gå åt rätt håll och när turneringar väl börjar ställas in kommer det krävas otroligt mycket från en arrangör för att våga gå emot strömmen och köra.

Om jag får gissa så tror jag att hela grussäsongen ryker. Och om jag får fortsätta gissa tror jag faktiskt att det bara finns två olika alternativ gällande hela säsongen.

Antingen bestämmer man sig ganska snart för att man vill genomföra säsongen, men att man spelar alla turneringar inför tomma läktare. Så länge det är tillåtet att resa mellan länder, vilket knappast känns som en självklarhet men om den rättigheten fortsätter finnas, då kan man köra turneringarna utan att det behöver strula alltför mycket.

Eller, vilket jag tror är fullt realistiskt, så bestämmer man sig mer eller mindre snart för att ställa in hela säsongen. Om man inte kan spela i USA nu så kan man definitivt inte spela i Europa och sen är det ju Asien senare i år också. De asiatiska turneringarna kan man givetvis stryka redan nu. US Open, man vet inte. Ganska långt fram och skulle säkert vara genomförbart men har man ställt in både Franska Öppna och Wimbledon så vet jag inte riktigt vad det finns för mening med att fortsätta säsongen.

Väldigt mycket domedagstankar här. Eller realism. Man får välja själv. Och jag är verkligen ingen expert på det här området, men som lätt neurotisk med stora inslag av hälsoångest slukar jag givetvis allt som har med det här att göra, och i vanlig ordning följer jag även alla andra nyheter som finns att snappa upp. Jag är intresserad av vad som händer i världen helt enkelt, och med detta intresse, och min expertis om tennisen, tycker jag ändå att jag får gissa och min gissning nu alltså, jag är långt ifrån säker på att det kommer spelas så mycket mer tennis i år. Så länge man inte tar det otroligt tråkiga beslutet att publik inte är tillåtet då. Då skulle varje turnering själv få avgöra om man skulle köra ändå, och då hade nog de flesta kört.

Sen kan det hända hur mycket som helst. Man kan i teorin få stopp på det. Även om de flesta utesluter det kan det komma medicin mot viruset eller till och med ett vaccin. Då svänger givetvis allt och man kan dra igång igen. Men som sagt, att man ställer in resten av säsongen på obestämd tid så att säga. Att man säger att man inte spelar innan ett annat beslut tas. Hur supertråkigt det än kan låta tror jag inte man ska bortse från möjligheten. Jag höll på att skriva ”hur hemskt det än kan låta”. Det hade varit ett stort misstag. För hur mycket vi än älskar tennis. Vi ska inte ta i för mycket. Tennisen kommer tillbaka. Vi skulle klara oss. Det hemska är om vi inte får stopp på den riktiga hemskheten, viruset.