Kolla på lite tennis

Är det något som jag kan så är det att hitta alternativ i krissituationer. Det kan gälla både riktiga kriser och kriser som kanske inte är fullt lika alarmerande, kanske inte för alla i alla fall.

Just nu sitter vi alla i krisen att vi inte har någon tennis att titta på. Men jodå, det finns ju. Vi får bara hitta charmen i något annat. Om chips förbjöds idag skulle vi ju fortfarande kunna äta popcorn liksom. Det är inte lika bra, inte lika gott, men om man bara försöker, popcorn kan ha sin charm liksom.

Det spelas faktiskt tennis den här veckan. På challengertouren. Lite otur egentligen, men samtidigt som atp-touren har stängt ner är nivån på startfälten på challengertouren den här veckan bland det svagaste jag sett på många år. Det har blivit mer utspätt på challengertouren sen startfälten blev större för ett drygt år sen och turneringarna i Kazakstan brukar ha svaga startfält. Jag tror inte Kazakstan lockar så många. Dessutom spelas det en challenger i Sydafrika den här veckan. Första gången den spelas och till Sydafrika är det ju en bit för de flesta. Så förståeligt redan från början, men jag undrar om inte spelarna, många av dem i alla fall, redan den här veckan är lite tveksamma till att resa omkring. Det känns lite så. För så svagt som startfältet är i Kazakstan, så illa brukar det inte vara, särskilt inte när det inte finns några konkurrerande turneringar i Europa. Att ingen åker till Sydafrika för en enda veckas spel kan jag förstå, men det borde vara ett bättre fält i Kazakstan. Det måste ha att göra med viruset.

I förlängningen förresten. Challengertouren kommer troligen i någon mån rulla på skulle jag tro, även om man skulle stänga ner atp-touren helt och hållet. Så länge inte fler länder gör som Italien gjorde igår kommer man kunna köra challengerturneringar, för de frestar inte på alls på samma sätt som en atp-turneringar gör. Det är ingen publik, spelarna måste spela för att få ekonomin att gå runt, och så vidare. Kommer då vissa atp-spelare, jag tänker spelare mellan 50 och 100, gå ner och spela challengerturneringar för att försöka förbättra sin ranking? Långt, långt ifrån omöjligt. Challengertouren kan bli den stora vinnaren i den här misären.

Dags att komma till saken kanske. När man inte kan se Federer, Nadal, Djokovic eller nåt sånt, då får man hitta charmen i något annat. Varför inte lite fokus på svenskarna?

I just Kazakstan spelade Simon Freund det som väl måste vara hans första match på challengertouren någonsin tidigare i morse. Han slog Khabibulin som slutade spela singel för flera år sen, och som väl i princip slutat spela tennis överhuvudtaget. Det är den nivån på startfält. Freund är rankad 700 i världen och kom in i turneringen som reserv. Motståndet var alltså inte så avskräckande. Ingen höjdare i singel, Freund, men i dubbel är han rätt hyfsad på challengernivå, och den här veckan har han fått med sig en bra partner.

12:30 Freund/E.Ymer – Karatsev/Kotov

Inga odds uppe på den här matchen ännu men det kanske dyker upp. Håll utkik här på Bethard under förmiddagen.

Ska vara en högst möjlig uppgift för svenskarna det här. Ymer är ju jättebra i dubbel även om han inte spelar så mycket. Det var kanske mest på den tiden då hans forehandsreturer fortfarande fungerade, men i dubbel kan det nog gå lättare. Han har alltid returnerat bättre i dubbel än i singel. Och Freund som sagt, jag kan inte påstå att jag sett honom spela jättemycket men han känns som en rätt klok spelare så det förvånar mig inte att han klarar dubbel bra.

Ryssarna Karatsev och Kotov och inga höjdare till singelspelare på challengertouren. Karatsev var faktiskt tidigt i karriären ganska bra med och uppe som en fullt duglig challengerspelare i unga år men sen föll han ifrån totalt och la nog av något år också innan han nu kommit tillbaka och är på väg in på challengertouren igen. Kotov är yngre, han är jämnårig med lillebror Ymer, 98:a alltså, och börjar etablera sig på challenger touren. Ingen av dem är oduglig i dubbel, men ingen av dem är särskilt bra i dubbel.

Så ja, ge challengertouren en chans och ge svenskarna en chans kanske? Vi kan väl bestämma att vi följer svenskarnas väg framåt den här veckan. Om de vinner så skriver jag inför deras nästa match, och nästa match, och hela vägen fram till titeln på fredag någonting.

Bäst av allt, matchen går att se live i ganska god kvalité dessutom och det helt gratis. Lite oklart när den spelas. Kotov spelar singel just nu. Men tidigast 12, troligen lite senare, känns som den bästa gissningen. Adressen man ska klicka sig in på för att följa alla matcher från challengertouren i livesändning är livestream.com/atp. Det finns också en app som heter livestream där man kan se matcherna i mobilen. På mobilen krävs en gratisregistrering. Om man tittar via dator krävs ingenting.