Så skulle man också kunna göra

Det är en del idrottsevenemang som ställts in senaste dygnet kan man säga. Det är väl i princip så att allt är nedstängd nu, både inom landet och framför allt toppidrotten ute i vida världen. Det är väl handbollen i Sverige som ska försöka köra på med tomma läktare. Man ska spela matcherna i Svenska cupen i fotboll i helgen inför tomma läktare, ingen förstår nog varför. Och kanske det sjukaste av allt, pingisen, av alla idrotter, verkar inte tycka att det här är så allvarligt. Jag kämpar ju på lite fortfarande så att jag inte så smälta ihop med tv-soffan så att säga, och Svenska bordtennisförbundet anser att får division 1-serie, som kan betraktas som snudd på korpennivå, ska tydligen slutföras i Umeå nästa helg. Det är skönt ändå att det alltid finns någon eller några som är mer korkade än personerna i Svenska tennisförbundet. Jag skulle velat vara en fluga på väggen på mötet där man drog en utläggning om att människor från hela landet, över hela landet, ska resa till olika spelplatser, från olika håll, och jodå, men vafan, vi kör på. Det blir säkert bra. Vilka vansinniga jävla nollor. De kommer ju ändra sig. Och jag tror knappast någon kommer åka dit. Men oavsett vilket, det går inte att vara så dum. Det ska inte kunna gå. Idioter. Man ska inte resa nu i onödan, punkt. Utför man arbeten som är viktiga för andra människor ska man resa och då är man en hjälte som kämpar på. Man ska inte sätta sig på ett flygplan i Stockholmsregionen och åka upp till Umeå för att spela pingis. Det är dumt.

Hur som helst. Allt är nu inställt. Och är det något som inte är inställt kommer det ställas in idag eller i helgen. Idrotten är pausad, varken mer eller mindre.

Och det är en så otroligt konstig känsla. Tänk så mycket av ens livs som kretsar kring idrotten. Det är det första jag tänker på när jag vaknar på morgnarna. Vad är det för tennis idag? Vad är det för sport på tv ikväll? Det är liksom det man går och funderar på, det som alltid finns närvarande i huvudet. Nu ingenting, och kanske inte mest att det inte händer något särskilt på kvällarna, mest att man inte har något att gå omkring och ha i huvudet som man kan längta lite efter.

Tennisen pausad i sex veckor och troligen mer än så.

Tennisen, dåligt anpassad för det här, så kan inte de andra idrotterna hålla igång kan inte tennisen hålla igång.

Men.

Vad är det man säger. Speciella händelser kräver speciella åtgärder. Något sånt. Och varför ska man inte bara vända upp och ner på allting, och visa att jodå, det går att göra saker om man bara accepterar att det absolut inte går att göra grejerna som man alltid gjort dem.

Det går inte att spela många turneringar på olika platser i sommar.

Men är det helt omöjligt att spela någonting i sommar?

Kanske inte.

Människor ska träffas så lite som möjligt just nu. Så att spela med publik, det går inte.

Men går det att spela utan publik?

Absolut, om allt runt omkring går att lösa.

Franska Öppna och Wimbledon. Det är sommarens två stora turneringar. Turneringar som varje år inbringar overkliga intäkter och kanske inte overklig glädje till oss som följer dem men i alla fall stor glädje.

Frågan jag ställer mig är. Skulle det vara möjligt att frakta spelarna till Paris och sen hålla dem där på ett säkert sätt? Jag skulle säga ja.

Skaffa fram ett flygplan. Eller kanske ett par. Plocka ut 10-talet utvalda flygplatser runtom i världen där alla aktuella spelare har någon slags närhet till någon av flygplatserna.

Dra ner startfältet till hälften, säg 64 spelare.

Ta flygplanet, eller flygplanen, och åk och hämta dessa spelare och för dem till Paris, gärna efter att de testats för eventuell smitta.

Hyr ett hotell i Paris. Garanterat inte särskilt svårt. Jag fick erbjudande från en hotellkedja igår om att de hade rum för 320 kronor och att man även fick trippla bonuspoäng. Alla hotell kommer vara tomma de närmaste månaderna, även i Paris. Frakta samtliga spelare från flygplatsen till detta hotell som gärna får ligga nära Roland Garros.

Sen så, genomför turneringen. Ingen publik. Bara personal som sköter tv-sändningarna. Skit linjedomare. Skit i bollkallar. De behövs inte. En huvuddomare som tillsammans med spelarna tar ansvar för att matchen genomförs på att schysst sätt. Inga problem alls.

Och så den sista lilla poängen. Skit i prispengarna. Det skulle vara svårt att köra Franska Öppna med den normala prispotten då publikintäkterna givetvis skulle försvinna och då försvinner även värdet på sponsorerna och så vidare. Men det skulle absolut gå att få ihop säkert hälften via exponeringen som turneringen skulle få i tv och med tanke på att konkurrensen från andra idrottsevenemang vid den här tidpunkten kommer vara obefintlig, vad tror ni? Skulle genomslaget bli relativt stort? Relativt. ALLA skulle vilja sända det här och jag håller verkligen inte för omöjligt att turneringen skulle generera mer intäkter än vanligt. Kolla bara på Björklövens kampanj om att folk skulle köpa biljetter till matchen imorgon som inte skulle ha någon publik. De satte publikrekord och troligen också intäktsrekord. Det skulle gå att göra enormt mycket kring den här hypotetiska upplagan av Franska Öppna som man inte kan göra i vanliga fall.

Så var skulle pengarna ta vägen då?

WHO, kanske?

Tennisspelare är ena giriga rackare. Jag har skrivit hur många gånger som helst om hur Federer, Nadal och Djokovic konstant låter andra betala för deras välgörenhet snarare än att de ska ge bort några egna pengar. Det är ibland lite av en överdrift. De är ibland fantastiska på sitt sätt och vid just ett sånt här tillfälle kunde jag inte tvivla mindre på att de skulle vara beredda att spela Franska Öppna utan att får betalt för det så länge deras säkerhet kunde hållas på ungefär samma nivå som om de hållit sig hemma.

Man skulle kunna raska av Franska Öppna på en vecka på det här sättet, och sen skulle man kunna dra vidare och raska av Wimbledon i London på exakt samma sätt.

Vad man skulle hitta på sen, ja, inte vet jag, men om läget fortfarande är dåligt skulle man givetvis kunna genomföra US Open på samma sätt också.

Det finns säkert supermånga argument som talar emot det där, men jag påstår att det är en bra idé. Den kommer förstås aldrig bli av. Människor som sitter och bestämmer sådant här är inga visionärer direkt utan snarare såna som hankat sig uppåt i hierarkin och sen bara sitter och försöker försvara sin position. Det finns ingen som vill ta minsta risk. Eller försöka ta minsta risk, för de vill bara ha det som de har det. Sen håller jag med. Det här skulle vara extremt. Men vad var det jag sa? Extremt situationer kräver extrema åtgärder, någonting sånt.

Tennisen skulle få helt ovärderlig positiv uppmärksamhet och jag kan verkligen inte komma på något sätt som någon skulle kunna hacka på detta på. Det är vattentätt. Man gör något för att glädja folk i en extremt svår tid och passar samtidigt på att bidra med någon halv miljard till kampen mot det som ligger bakom svårigheterna.

Varsågod för idén. Den är helt gratis.