Odds på det som kommer

Man kan ju få drömma lite, eller? Hur det egentligen ser ut i Sverige eller världen, det vet väl egentligen ingen. Och vilka besked som folk får i andra länder, det har jag rätt dålig koll på. Jag tror inte ens jag vill veta vad myndigheterna i Italien och Spanien säger till folket. Det kan inte vara muntert alltså. Det är bara hemskt. Men här i Sverige, ja, varje person som dör är tragik i sig, men visst är det ändå så att det börjar smyga ut så positiva budskap? Senast under eftermiddagen hörde jag för tredje dagen i rad att den dramatiska ökningen av smittade som man hade förväntat sig i helgen och nu i början av den här veckan inte verkar ha blivit av. Det kommer komma bakslag, massor av bakslag, men om någon sa till mig för en vecka sen att vi idag skulle ha hört en enda positiv sak så hade jag i princip inte trott det. Det börjar finnas hopp om bättring, kanske inte snart, men kanske inte enormt långt in i framtiden heller och därmed, visst kan vi drömma lite om att Grand Slam-turneringarna kommer kunna spelas under den här säsongen?

Australian Open är redan spelas. När det gäller Wimbledon har de ännu inte flyttat på sig. De kommer behöva göra det, men min gissning är att man kommer hålla fast vid sina datum, och sen i princip flytta turneringen vecka gör vecka och man ska veta det, Wimbledon spelas i början på juli. Det är ganska långt tills dess. Man vet aldrig.

Oavsett vilket, Wimbledon är den Grand Slam-turnering som kan bli av först och ska den spelas i år måste den nog i stort sett bli av först. I stort sett säger jag, för absolut, det skulle gå att spela Wimbledon i oktober också sett till deras förutsättningar med tak på banorna. Jag tror inte de önskar sig det direkt, men om valet hamnar mellan att ställa in Wimbledon och spela Wimbledon på sen höst eller till och med vinter, då tror jag man väljer det senare.

En sak jag tror man ska ha med sig när man läser oddsen inför Grand Slam-turneringarna är att favoriterna i och med detta långa uppehåll blir klart mindre favoriter. Det är inte alls säkert att de kommer vara i form när det väl är dags utan det blir mycket mer lotteribetonat och dessutom, Grand Slam-turneringarna kommer spelas, om de spelas, väldigt nära varandra i tid så att samma spelare ska prestera i alla, det är snudd på orealistiskt. Kort sagt, Djokovic kommer inte vinna allihopa i år direkt. Eller så är det precis vad han kommer göra om han prickar formen perfekt och raskar av dem på ett par månader men nja, mindre chans.

Federer är otroligt lättränad, och har en erfarenhet av spela på gräs som ingen annan. Börjar han kännas lite intressant till över 5 gånger pengarna kanske?

Tsitsipas tränar redan på gräs. Han uppför sig oerhört konstigt på sociala media och verkar fullständigt ignorera läget i världen men vad man kan utläsa från hans uppdateringar är i alla fall att han redan tränar på gräs i London. Om han kör på med det i ett gäng månader så kommer han ju inte vara sämst förberedd direkt, och gräs är kanske det underlag där han egentligen borde vara bäst. Inte ointressant med 15 gånger pengarna på honom.

Kan Del Potro utnyttja det här uppehållet? Och hur länge blir Wimbledon egentligen uppskjutet? Om det spelas i höst, då kan Del Potro vara tillbaka. Spela på gräs kan han, och om han står på startlinjen i vettigt skick är ju inte 51 gånger pengarna ointressant precis.

Shapovalov måste också nämnas. Han har gjort bra matcher på gräs, men framför allt två saker. Han har ett spel som är som fullständigt klippt och skuret för gräs. Och kanske ännu mer, han är ung och fortfarande mycket utvecklingsbar. Utnyttjar han det här uppehållet till att bara explodera i utvecklingen och ta ett stort kliv till? Det är inte alls omöjligt det kan jag säga.

Näst på tur, om det ska bli något, är US Open som alltså kommer spelas före Franska Öppna vad som än händer. Jag tror inte att Franska Öppna kommer flytta sig tillbaka före US Open direkt nu när man redan taget en vecka efter.

Hur tänker vi här då?

Framför allt att Djokovic står i samma odds nu som innan viruset. Känns mysigt märkligt. Som sagt, favoriterna blir mindre favorit i den här situationen och det av ett helt gäng olika orsaker.

Generellt troligen klokt att spela på de yngre spelarna här. Ett halvår fram i tiden, de kör stenhårt och kan utvecklas medan de gamla får vara nöjda om de lyckas hitta nån slags form.

Så, vem ska man spela på att vinna US Open då?

Medvedev? Thiem? Tsitsipas? Nej, jag tar Shapovalov här också. Han står i alldeles för mycket högre odds jämfört med de andra. Han är inte lika bra som dem nu, men han kan mycket väl vara det om ett halvår.

Och så Franska Öppna, som är planerat att starta en vecka efter att US Open har slutat.

Superstökigt och att Nadal är lika stor favorit nu som innan viruset är direkt obegripligt. Dels är risken mycket stor att han är jättesliten efter US Open men framför allt, Nadal är extremt beroende av bra förberedelser. Här kommer han i princip inte få några förberedelser alls utan gå direkt från hardcourt till grus och det kommer påverka honom extremt negativt.

Upp med odds på att Nadal inte vinner Franska Öppna nu. Det vill man spela, enligt oddset på att han vinner här får man 2 gånger pengarna på att han inte gör det vilket är fullkomligt fantastiskt.

Däremot är det svårt att välja vem som ska vinna, för det luktar lite oberäknelighet över den här turneringen men givetvis, Thiem bra chans, Djokovic bra chans men det är inget nytt. De står också i samma odds nu som de gjorde innan turneringen flyttades och det är fel.

Wawrinka kanske hittar en höstform på de förmodade blytunga banorna. Medvedev, man vet inte men nej, Wawrinka skulle jag säga.

Om man söker en riktig superskräll så, är inte Fognini lite underskattad ändå?