Bli bättre på spel under uppehållet

Vi får ju hitta på lite grejer här. Allt handlar om gissningar just nu, ingen vet, men för min del, där livet i princip handlar om att arbeta fram gissningar och bedöma hur troliga de är. Så börjar det framträda en rätt vettig gissning gällande tennisen.

  • Jag tror inte det blir något spel i sommar. Det är för tidigt. Man kommer inte kunna köra igång innan världen är i ordning igen, framför allt gäller det resandet som behöver gå igång, annars är det omöjligt att arrangera en turnering. Det lär alltså inte gå att köra igång om enstaka länder kommer någorlunda på fötter igen, för tennisen är ju beroende av att alla spelare från alla länder kan delta. Jag tror därför inte att tennisen är den sport som kommer gå igång först. Det blir snarare någon fotbollsliga som har sina spelare samlade i landet och där man kan åka buss till matcherna. Jag tror Premier League ligger bra till för att vara först igång.
  • Wimbledon borde alltså skjutas upp, i värsta fall ställas in. Det ska vara möte om det nästa vecka och även om de inte måste göra något nu lär de behöva göra det senare.
  • Beroende på vad Wimbledon hittar på, om de ställer in helt eller flyttar fram, tror jag att chanserna är mycket goda att US Open blir den första turneringen som spelas efter uppehållet. Slutet på augusti månad och av det man kan läsa sig till tror jag verkligen att det värsta kommer vara över då. Vi kommer absolut inte vara tillbaka där vi började, inte på något område, men det känns som att mycket talar för att man då kommer kunna arrangera en tennisturnering.
  • Fyra månader tror jag alltså att vi får räkna med, men med tillägget att det skulle förvåna mig om inte spelarna en bra bit tidigare börjar delta i och kanske även arrangerar själva, uppvisningar där det kanske inte är någon vågad gissning att pengarna kommer gå till uppbyggnaden av allt detta. Federer leder förresten givandet just nu av vad jag sett. Han gav igår nästan 11 miljoner kronor som skulle gå till de som har det tuffast hemma i Schweiz. Conor McGregor gjorde samma sak när det gäller Irland senare under dagen så nej, jag ljög, han leder faktiskt. Båda gav en miljon, Federer i schweizerfranc, McGregor i euro och euron är värd 50 öre mer än schweizerfrancen just nu.

Nu var det inte alls det här jag skulle skriva om i den här texten, men ämnet går att knyta an till det jag skrivit om ovan.

Som de flesta som hänger härinne nog vet har jag skrivit om tennis i drygt 10 år. Tror det är 12,5 närmare bestämt. Jag började inför US Open 2008 om jag inte minns alldeles tokigt.

Nästan lika länge har jag arbetat med betting på olika sätt. Sedan många år hjälper jag folk med vad de ska spela på och sedan lång tid skriver jag texter och lägger ut förslag på vad folk ska spela på hos betting.se. Och givetvis, vi befinner oss just nu på en bettingsajt, bara det.

Kort sagt, jag tror jag vet mer om betting på tennis än de flesta, och egentligen betting i allmänhet också skulle jag säga. Hur det fungerar, hur det är uppbyggt, hur man gör för att vara framgångsrik.

Under detta uppehåll tänkte jag göra något jag annars aldrig har tid med. Nämligen försöka sprida lite kunskap så att fler får möjlighet att vara framgångsrika på betting när allt startar om igen. För tennis är en sport som är väldigt nära sammankopplad med betting, så jag vet att många av er spelar på olika nivåer. Tennis är faktiskt världens näst största bettingsport bakom fotboll. Det återspeglar kanske inte direkt hur stor själva sporten är. Det finns förstås många fler sporter som är större än tennis rent allmänt men just gällande bettingen är tennisen näst störst. Vilket är fullt förståeligt. Det går ju knappast att anpassa en sport bättre för betting än vad tennis är.

Jag kommer dela upp detta i ganska många texter tänkte jag, så man får anledning att titta in på sidan lite oftare. Därför får det här bli lite av ett presentationsinlägg snarare än att vi drar igång redan här men ska vi ändå ta ett första litet ämne ändå?

Spela för väldigt lite pengar

Jag har en grej där jag skickar mail till folk med tips på vad de ska spela på. 11 år har jag gjort det och med det räknesystem man kan ha för detta går det att slå fast att de som varit med hela tiden, jag tror faktiskt inte det är någon utan den sista som varit med från starten hoppade av för några månader sen, men om man varit med hela tiden hade man gått ungefär 13 000 units plus. Mer än 1000 units plus varje år, och så lite till, i 11 år. Units, vi kommer komma till det i senare texter, men enkelt uttryckt, om man spelat omkring 100 kronor på varje match hade man vunnit 130 000 kronor på att vara med hela vägen. Om man spelat 1000 kronor per match hade man vunnit 1,3 miljoner kronor, och så vidare.

Hur är det då möjligt att så många hoppar av under tidens gång?

För att alla. Eller jag ska inte säga alla. Men jo, det är nog fan alla. Som håller på med betting spelar med för stora summor. Resultatet i betting är inte en jämn, rak linje uppåt. Det är visserligen så när det gäller det här jag gör, att skicka speltips över tid. Det har blivit nästan exakt samma resultat varje år. Men när det gäller dagar, veckor och månader kan det gå dåligt, det kan då gå minus, och spelar man då med för stora summor, och väljer att spendera tidigare vinster snarare än att magasinera dem för att kunna tåla förluster, så väljer man helt enkelt att ta en paus i sitt spelande. Ingen slutar. Nästan ingen i alla fall. Tyvärr. Jag önskar innerligt att fler med problembeteende klarade av att sluta spela, men det är i princip ingen som gör det. Man säger att man ska spela, man hör av sig till mig tre månader senare och vill ha speltipsen igen, och på denna tid har man högst sannolikt missat en stor uppgång, eftersom man hoppat av när det gått emot. En motig tid vara inte hur länge som helst, och att tvingas hoppa av när det är på väg neråt, det är det mest destruktiva man kan göra. I alla fall när det gäller just det här. För även om man kan komma tillbaka när det går bra, det här kommer upprepas om man inte är medveten om det. Man kommer hoppa av vid nästa motgång också, och nästa, och nästa, och alla motgångar, och i längden är det då helt omöjligt att vinna.

Om man däremot helt enkelt inte kan något, då kan det givetvis vara ack så klokt att kliva av när det än är. Men mitt exempel här, när man vet att något är lönsamt över tid, att då behöva ta pauser, det är det som sänker nästan allas resultat och bakgrunden är givetvis att man spelar med för stora insatser. Samma syndrom som med börsen förresten. Särskilt i dessa tider finns det nog ingen som missar uppmaningen från experterna att inte få panik och sälja i nedgång utan att vänta ut tiden och lita på att resultatet är bra i längden. Det är i princip samma sak.

Hur lite ska man spela för då?

Man ska skilja på sakerna här egentligen.

I min värld kan man spela på två olika sätt.

Antingen så spelar man någon gång ibland för att det är kul, helt utan ambitioner att ha betting som något som genererar pengar. Då kan man absolut dunka in en tusenlapp här och där och notera det på nöjeskontot. Då är det inte så mycket. Man kommer knappt in på krogen numera utan att man är uppe i fyrsiffrigt och att då sitta hemma och läga en tusing på sin favoritspelare, det kan i min värld vara fullt okej.

Om man däremot har en rätt normal månadslön, 20 000 eller 25 000 eller nåt sånt där när staten tagit sitt och att man då sätter av kanske ett par tusen för spel varje månad. Då är det inga tusenlappar i insats som gäller kan jag säga. Inte om man tänkt vinna på betting på tennis i längden i alla fall. ,Det är knappt ens hundralappar som gäller.

Och det är precis här folk havererar. Det blir inte tillräckligt roligt, tycker man, att spela 90 kronor på en spelare som ger 50 kronor i vinst. För man har utvecklat ett beteende där stora summor måste rulla för att det ska kittla i magen. Det är här jag tycker man missar målet något alldeles oerhört.

För det är så ologiskt.

För har man en helt vanlig lön, det är inte som att man inte bryr sig om 50 spänn i något annat sammanhang, eller hur? Man står inte och väljer mellan två grejer som är exakt likadana och tar den som kostar 50 spänn mer. I det vanliga livet är 50 spänn något man bryr sig om, och om jag får peka på en enda grej som är nummer ett när det gäller att lyckas inom betting så är det att bry sig om den där 50-lappen, även inom bettingen. För lyckas man göra det, och ser det som sitt mål att sega bettingsaldot uppåt snarare än att försöka vinna en stor peng på en och samma gång, då är man redo. Då är det enda som saknas all annan kunskap också, men det tänkte jag som sagt under detta uppehåll försöka hjälpa till med. Jag kommer under kunna dela ut min kunskap om världens 500 bästa tennisspelare, att jag vet exakt hur de spelar och allt som oftast har mer eller mindre exakt koll på deras form, men jag kan nog bidra med de övriga ramarna som är bra att ha om man sen vill försöka lära sig tillräckligt mycket om spelarna för att kunna vinna.

Avslutningsvis vill jag påpeka att allt jag skriver i dessa texter är mina tankar och åsikter. Det har ingenting med Bethard att göra. Jag har inte blivit uppmanad av Bethard att skriva det här och helt ärligt kan jag inte tänka mig att Bethard har någonting emot att folk blir duktiga på spel. Spelbolag tjänar sina pengar till sist i alla fall så att ni blir lite duktigare på att spela på tennis, det tycker nog Bethard är jätteroligt, annars hade det ju rent allmänt varit dumt att ha mig här i första läget.

Och avslutningsvis nummer två. Betting rör alltid upp känslor och när det gäller kommentarerna kommer jag kanske ha lite mer uppsikt än vanligt rörande allmänna dumheter som jag kommer ta bort ifall de läggs upp. Men på plussidan, jag kommer då också finnas väldigt närvarande för diskussioner i kommentarerna.

Vi får se vad vi går igenom nästa gång men råd nummer ett alltså, ta det lugnt med insatserna. Väldigt lugnt.