Lita på dig själv – Men inte för mycket

Vi fortsätter med lite snack om hur man lyckas vinna pengar på tennis. Eller i alla fall hur jag försöker bära mig åt för att leverera bra och vinstgivande speltips till folk.

I den här texten ska vi titta lite på hur man ska utläsa oddsen och i synnerhet hur oddsen rör sig.

Vi kan väl ta en exempelmatch.

Vi säger att världens 22:a och 23:e bästa spelare enligt rankingen möts på grus, Paire mot Lajovic.

Helt jämnrankade alltså. Båda två bäst på grus. Vi säger att de har ungefär samma form också.

Kort sagt, när oddsen kommer ut står båda spelarna i 1,95 här på Bethard. Hos andra bolag skulle de stå i 1,83 någonting båda två, men det kommer vi till någon annan gång, hur viktigt det är att spela på höga odds, som det är här på Bethard.

Oddsen kommer ut en dag innan matchen ska spelas, och ganska snabbt börjar oddset på Lajovic sjunka. Efter några timmar är han nere i 1,70.

Hittar man någon förklaring till det?

Vi säger att man inte gör det. Och vi säger att man höll med om att matchen var helt jämn när oddsen kom ut.

Så, vad gör man?

Det är ju här många småspelar förlorar sina pengar, skulle jag säga.

De normala rörelserna inför en sån här match, om oddsen faktiskt är korrekta när de kommer ut, är att någon av spelarna kan röra sig ner lite under 1,90, den andra lite över 2 gånger pengarna, men mer ska det inte vara. Om allt är som det ska.

Om en sådan här oddsrörelse sker, att Lajovic sjunker till 1,70 eller kanske ännu mer till och med, då ska man dra öronen åt sig. För då finns det något som ligger bakom det. Att fortsätta lita till sitt eget omdöme om att oddsen var korrekta när de kom ut är i ett sånt läge bra, men det gäller också att inte dra det för långt. Att också se att det kan finnas någonting man inte vet om, och att det därför kan vara läge att fundera både en och två gånger innan man lockas till spel på spelaren som är på väg rakt uppåt i odds. För man ska veta det. När en spelare sjunker i odds. Då är det inte småspelare som gissar som spelar ner oddsen. Det är de som är tunga spelare, de som är bäst, som spelar ner oddsen, och därför kan det vara mycket farligt att gå emot oddsrörelserna.

Det finns undantag till höger och vänster som med allt annat. Det kan emellanåt fungera hur bra som helst att konstant gå emot oddsrörelserna, men rent allmänt, Har man normalbra koll på tennis och saknar möjlighet att grotta in sig alltför mycket i matcherna, att ta oddsen som är på väg neråt är i allmänhet ofta klokare än att ta dem när de är på väg uppåt.

Sen finns det en aspekt till. Som riktar sig till de spelare som är lite mer seriösa med sitt spelande.

Om man ser ett odds på väg upp, och klarar av att komma fram till varför oddset är på väg upp. Exempelvis, en spelare har spelat en match i USA och ska bara ett par dagar senare spelare i Qatar eller nåt sånt där. Så tror spelmarknaden konstant att spelarna i princip ska komma fram i rullstol och man tror då nästan alltid stenhårt på motståndaren. Om det då är en spelare som man vet har god arbetsmoral och inställning som haft denna tuffa uppladdning, då kan det vara mycket klokt att gå emot oddsrörelserna och spela på spelaren som är på väg upp i odds. Man vet varför oddsen stiger, men man håller helt enkelt inte med.

Däremot, om en spelare går rakt upp i odds och man fattar inte varför han gör det, stor varning. Tänk noga efter innan odds som verkar lite för bra för att vara sanna spelas.

Vad var det då som låg bakom att Paire steg så pass i odds och Lajovic sjönk så pass i denna fiktiva match? Ja, Paire var väl sjuk, kanske? Inte så sjuk att han inte spelade matchen, men så sjuk att han gick omkring och snörvlade och ställde in sina träningar dagarna innan matchen. Lajovic var med andra ord absolut det bättre spelet till 1,70. Paire kunde inte göra sig själv rättvisa och gjorde inte alltför mycket motstånd.