Wimbledon borta

Dagens minsta skräll, vad är det då? Att kvällsblaskorna väljer rubriker för att skrämma folk rörande viruset? Kanske. I så fall är dagens näst minsta skräll att Wimbledon nu är borta.

Det är inte från officiellt håll det kommit, men folk som borde ha koll, högt uppsatta i vissa inhemska tennisförbund och sådär, slår fast att beslutet kommer på onsdag och även om det kanske inte är taget officiellt ännu, ingen rök utan eld, och helt självklart givetvis. Det kommer inte gå att spela Wimbledon i år. Storbritannien ligger inte särskilt bra till gällande viruset och Wimbledon skulle spelas under sommaren, absolut senast i början av augusti om man skulle vara beredd att flytta fram det så långt som det går. Omöjligt. Vi kommer inte vara tillbaka i tillräckligt normala rutiner då. Det är inte riktigt bara att trycka på knappen heller den dag det börjar kännas som att det kan gå. Man måste kontrollera så alla spelare har möjlighet att ta sig till turneringen på ett vettigt sätt och en helt del annat. Jag skulle säga att större delar av världen måste ha allt under kontroll runt en månad innan man kan börja flaxa omkring och spela tennis igen och det skulle betyda att detta skulle behöva ske i mitten av sommaren någonting. Det kommer inte hända.

US Open då? Nja. New York är väl den mest problematiska staden i världen just nu och även om det också betyder att det kan gå över snabbast där, det känns kanske inte som att de kommer återhämta sig bara sådär. Jag tror det blir tufft.

Franska Öppna?

Det är ju långt bort det här, men det känns ju förstås tufft där också. Frankrike är också mycket hårt drabbade och att de ska komma i ordning i mitten av sommaren någonting, svårt. Dessutom, om US Open ryker blir Franska Öppna den enda kvarvarande turneringen av betydelse i år, och jag vet inte. Finns det någon mening med att spela en enda turnering till den här säsongen? Jag är lite tveksam. Man skulle ju absolut kunna genomföra turneringar efter det också, men vilka skulle det då vara. Att genomföra ett slutspel utan en ranking att luta sig mot känns ju lurigt.

Kanske är det paradoxalt nog så att de asiatiska turneringarna i höst är den bästa chansen att vi får se någon tennis mer i år. De var först ut, de börjar redan prata om att de återhämtat sig i Kina, och hur oärliga de än må vara med sina siffror, att de kommer bli av med skiten först måste väl betraktas som givet, och har de haft flera månader utan problem, vem vet, kanske går det att genomföra turneringarna där i höst.

Deppigt?

Absolut, men ärligt talat börjar man väl komma förbi att tänka på tennisen. Det ska bli så sjukt jävla kul när det drar igång igen. Det kommer liksom vara som en ny värld som öppnar sig. Vi är ju inte vana vid att vara borta från tennisen. Snart är vi redan uppe och tangerar hur långt uppehåll vi brukar ha som längst. Tänk det gånger fem, kanske till och med uppemot tio, då kommer man ha hunnit sakna tennisen kan man ju säga.

Sen tror jag personligen att sättet som sporten kommer börja komma igång igen inte nödvändigtvis kommer vara på det vanliga sättet. Man kommer hitta sätt att smyga igång det med speciallösningar.

Det verkar vara ett rykte med sanning att Ice Cube, hiphoparen ni vet, några av er, som arrangörer en företeelse som till hälften är allvar och hälften uppvisning i basket under somrarna när NBA inte pågår, har för avsikt att genomföra en karantänbasketturnering. Avdankade spelare som egentligen avslutat sina karriärer spelar tre mot tre mot en kort med lite annorlunda regler som fyrpoängare, fempoängare, och lite annat. Hans tanke är att testa ett gäng spelare som ska vara med, stänga in dem på ett hotell, vad jag hörde i Las Vegas, och sen låta dem spela matcher mot varandra. I karantän. Alla som håller på med det håller sig därinne och varför kan man då inte hålla på? Jag ser inget problem med det överhuvudtaget. Det enda som behövs är personal för att producera sändningarna och i och med att jag säger att de enda som klarar sig undan all denna skit är de som är inlåsta i Big Brother-huset, oavsett om jag var spelare eller kameraman hade jag gärna ställt upp på det där. Hoppas han får till det. Jag kommer sitta uppe på nätterna kan jag säga. Tänk att få se lite mer eller mindre vettig sport i livesändning just nu.

Lite halvt liknande lösningar har det pratats om i NBA också och i Premier League har man ju fram till för några dagar sen i alla fall pratat om att steka matcherna i London för att kunna slutföra säsongen.

Hur översätter man det till tennisen då?

Ja, om vi pratar gräsrotsnivå förstår jag verkligen inte att ingen gjort något liknande ännu. Det övergår mitt förstånd att spelarna som annonserar på sina sociala medier om att de vill leka tennistränare under uppehållet inte går ihop och bestämmer sig för att spela matcher mot varandra som man livesänder och i förlängningen säljer till spelbolagen.

Om man pratar tennis på lite högre nivå så, när det värsta väl blåst över får väl Roger, Rafa och Novak ta med sig någon och arrangera något eget. Någonstans. På någon ö som någon äger, typ. Spela träningsmatcher, sälja sändningsrättigheterna overkligt billigt, och ge bort pengarna till återuppbyggnaden av planeten. Det är nog det som kommer komma igång först om man frågar mig. Kanske inte exakt så, men något åt det hållet.