Var det bättre förr?

Hur var det egentligen? Var det lite roligare förr?

Just nu kan man ju onekligen känns så. Tänk under Australian Open, när vi var sådär rysligt ovetande om allting. Om man kunnat gå tillbaka dit nu hade det inte känts lika jobbigt att kliva upp mitt i natten och kolla på tennis va? Kanske inte nej. Otroligt vad bortskämd man är i vanliga fall.

Men om man för någon sekund glömmer vår nuvarande situation då. Var tennisen roligare förr?

Vi tittar på rankingen några år tillbaka i tiden och letar svar.

Början av 2018. Då var det inte roligare, så mycket kan man ju säga. Dimitrov trea, det känns ju rätt avlägset idag, även om han absolut var lite bättre då, men han var aldrig så bra att han skulle kunna vara världstrea. Sock…Carreno Busta…nej, det var inte bättre för två år sen.

Jag måste erkänna att jag egentligen aldrig trodde jag skulle hamna här. Jag tjatar konstant om hur spelet utvecklas och alltid blir bättre men här måste jag ärligt talat ställa mig frågande. Skulle ni säga att dagens topp-10 håller högre nivå än vad topp-10 gjorde i början av 2015, som den här skylten är ifrån? Jag kan faktiskt inte få det dit, för det är de här spelarna som fortfarande är bäst egentligen, det är bara det att flera av dem av olika anledningar inte är topp-10 just nu. I en match, säg ettan mot ettan, tvåan mot tvåan, och så vidare, tror jag 2015 hade slagit 2020. Djokovic hade nog slagit sig själv idag. Kanske, svårt att säga, men jag tror han var bättre 2015. Beroende på underlag givetvis, men visst hade Federer 2015 haft en bra chans mot Nadal idag. Nadal 2015 hade varit lite favorit mot dagens Thiem. Wawrinka 2015 mot Federer idag, den hade väl Federer vunnit kanske. Jag ska väl tillägga att jag tänker hardcourt på matcherna för enkelhetens skull. Nishikori 2015 mot Medvedev idag, Medvedev favorit. Murray 2015 mot Tsitsipas idag, Murray lite favorit, väl. Berdych 2015 är bättre än Zverev idag. Raonic 2015 bättre än Berrettini idag. Cilic 2015 bättre än Monfils idag. Ferrer 2015 bättre än Goffin idag.

7,5-2,5 för 2015 års topp-10 mot dagens. Den matchen hade man emellertid inte tackat nej till va? Om man inte har så mycket att göra just nu kan man ju uppfinna en tidsmaskin kanske.

2010 och vi är tillbaka till en tid då spelarna var mycket sämre än de är idag. Nivån höjdes mycket, otroligt mycket mellan 2010 och 2015 när Djokovic tog över.

Men om vi kollar på profilerna då?

Idag har vi Zverev, Berrettini och Goffin på topp-10. Det är inte så att man ställer sig och kör upphopp direkt. De är lite sömniga.

Då var det Davydenko, som många tyckte var extremt tråkig men jag kommer nog aldrig förstå det riktigt. Roddick, Söderling, Tsonga. Jag måste säga att det hände lite mer runt toppspelarna för 10 år sen. De var helt klart större profiler än vad dagens toppspelare är.

År 2000 och det går inte att säga annat att man inte längtar tillbaka direkt. Vi får vara otroligt glada över att nivån utvecklats som den gjort de senaste 20 åren.

Visst hade det höjt temperaturen att ha superprofiler som Rios och Agassi, men när man minns hur Kiefer spelade och vilken nivå han höll, Lapentti samma sak, Enqvist, Martin, Krajicek. Det är orättvist att jämföra. Det var en helt annan tid det här med material och så vidare, men rent nivåmässigt, de hade varit fruktansvärt chanslösa idag de här spelarna.

Så, det var roligast 2015, typ. Men det är väldigt kul även idag så låt oss nu få igång tennisen innan Federer tvingas använda rullator på banan. Vi hoppas i alla fall. Men Wimbledon inställt, det bekräftades alldeles nyss. Alla andra atp-turneringar inställda fram till sjunde juni men det kommer givetvis också flyttas fram.