Vad betyder uppehållet för de stora?

Jag pratade med en god vän tidigare idag där vi spånade lite om vilka spelare som kan tänkas gynnas av uppehållet, och vilka som kan tänkas missgynnas. Rätt intressant ändå, för jag tror verkligen det kan vara stora skillnader.

Djokovic – Mycket dåligt

Det är inte bra för Djokovic det här. Allt rullar ju. Han radar upp 2-3 slams per säsong och det liksom bara tickar. Så stannar allt. Djokovic måste ses som den stora förloraren. Dessutom, det finns väl lite frågetecken kring hans inställning gällande träning ändå. Nu kan väl ingen träna på ett vettigt sätt just nu, särskilt inte han som håller till i Monte Carlo där man nog inte ens kan gå ut hur som helst, men hur hårt kommer Djokovic jobba när det börjar öppnas upp igen? Jag tycker i alla fall det finns frågetecken.

Djokovic har levt i flera år på att det bara rullat. Det har varit en stadig kurva uppåt. Den kurvan förändras nu på ett sätt eller ett annat.

Nadal – Oklart

Det finns verkligen olika sätt att se på det från Nadals ståndpunkt. Han har i många år haft en kropp som visserligen fungerar, men den har ofta känts skör och han har ofta tvingats till uppehåll beroende på förslitningar. Sen har han ofta kommit tillbaka ganska snabbt, men det har känts som att han aldrig riktigt fått läka ihop.

Kan det vara så att Nadal nu för första gången på många år kommer hinna bli helt hundraprocentig fysiskt?

Kanske.

Men samtidigt. Kanske tidernas mest träningsberoende och behövande spelare. Träningsprodukt kan man också kalla det kanske. Hur reagerar hans nivå på att all träning nu havererar på en lång, lång tid? Han kan mycket väl bli sämre av detta, och få svårt att sen höja sig igen.

Thiem – Olägligt

Precis när han närmat sig de största, så blir det ett långt uppehåll. När allt drar igång igen kommer Thiem på ett sätt få starta om i massan bakom de största igen.

Sen är det nog inte dåligt för honom på något annat sätt. Han kommer tåla uppehållet bra och han kommer göra det han ska träningsmässigt, men just tidpunkten var lite olycklig för honom.

Federer – Perrrrrrfekt

Det är lätt att tänka typ att Federers sista år som toppspelare faller bort i och med detta uppehåll.

Jag tänker precis tvärtom.

Federer har precis börjat visa upp förslitningar beroende på ålder. Det här är typ första gången någonsin som han verkligen behöver ett långt uppehåll för att kroppen ska bli fräsch igen.

Och så kommer det här.

Dessutom, Federer är i min värld den mest lättränade spelaren som tennisen skådat. Han kommer bara kunna trycka på knappen för att hitta sitt spel när det väl är dags för stora turneringar igen.

Ovanpå allt detta. Det som eggat Federer de senaste åren tror jag är att prestera högt upp i åldern. Nu får han ett gratisår här. Han trollar bort ett år så att säga. Han får vila. Jag skulle inte på något minsta sätt förvånas om det här förlänger hans karriär med flera år. När vi väl går igång igen är det 2021 och han får chansen att vinna US Open som 40-åring. Det intresserar honom kan jag säga. Precis som möjligheten att vinna Wimbledon som snart 41-åring året efter. Och det med en kropp som kanske kommer kännas fräschare på flera år.

Federer, det passar honom bra det här.

Medvedev – Bra

Allt gick åt skogen för honom i början av den här säsongen och han hade fått det väldigt svårt att hitta formen igen tror jag. Nu får han starta om på noll igen tillsammans med allra andra när det drar igång igen och det ska han tacka för.

Tsitsipas – Halvdåligt

Egentligen bara en känsla, men det kändes som att det rullade på väldigt bra för Tsitsipas innan uppehållet. Nu ska han hantera ett långt uppehåll vilket kanske inte är så lätt när man är så uppe i det blå som han är. Svårbedömt, men det känns inte som att det finns några direkta plus för honom.

Zverev – Bra

Visst måste det vara väldigt bra för Zverev det här om han utnyttjar det rätt. Han har liksom hankat sig kvar i toppen i ett par år utan att egentligen vara tillräckligt bra för det. Nu får han tid att slipa på saker som inte fungerat och det borde finnas alla möjligheter till att han kommer tillbaka med ett totalt sett bättre spel.

Berrettini – Inte bra alls

Berrettini kommer vara otroligt utsatt när tennisen kommer igång igen. Jag ska inte säga att han är en bluff, men jag vill samtidigt påpeka att det i grunden finns ganska många spelare som egentligen är lika bra som honom. Han hade ett grymt drygt halvår, men jag vet inte om jag egentligen tycker han är bra nog för att vara topp-10, så när den förtrollningen nu bryts kan det visa sig att han inte alls är topp-10 längre när allt kommer igång igen.

Monfils – Mycket dåligt

Han hade precis börjat etablera sig som en seriös, professionell spelare. Så kommer det här. Jag tror i och för sig att han kanske kommit så långt att han kommer kunna vara professionell även under uppehållet men givetvis, det här är en stor risk för honom att falla tillbaka i gamla hjulspår.

Goffin – Skitsamma

Ja? Goffin är den han är. Varken mer eller mindre. Han lär vara samma spelare när han kommer tillbaka. Om nu inte coach Johansson väljer att sätta sig i karantän med honom i en tennishall och gnuggar serve i ett halvår. Det låter så klart som ett skämt, men ska man vara riktigt ärlig så, omöjligt vore det väl inte. Kanske inte i en ordinär tennishall, men om jag varit spelare hade jag starkt övervägt att försöka ta med mig min tränare till ett hotell som är öppet någonstans och som har en tennisbana och sen helt enkelt levt där tills allt är över. Goffin är en topp-5-spelare om han lär sig serva. Nu har han egentligen sitt livs chans att ta sig dit. Men jag tror inte det händer.

Det var topp-10 det. Vilka tror ni gynnas? Missgynnas? Av de här spelarna och av övriga.

Och på tal om coach Johansson. Har ni inte lyssnat på Skicka mig vidare med honom, gör det. Det ska förresten komma fler avsnitt snart, så misströsta inte.