Alla tiders perfekta topptreor

Folk har tråkigt just nu. Det framgår med rätt god tydlighet. Den största grejen just nu verkar vara att Federer uppmanade folk att stå och bolla en tennisboll på volley mot en vägg. Det är kanske inte det mest underhållande jag sett.

Det var också nån, undrar om det inte var Mardy Fish, som dammade av den gamla hederliga, ”välj den perfekta spelaren”. Bäst forehand, bäst backhand, och så vidare.

Den är ju lite torr den också, för alla svarar alltid ungefär samma sak.

Men om man drar det ett steg längre då. Det tänkte jag gör. För då blir det lite roligare.

Topp-3 någonsin i varje kategori. Häng med, och om ni så önskar, dra er egen topptrea i kommentarerna.

Forehand

 1. Del Potro
 2. Gonzalez
 3. Federer

Det känns lite som att det beror lite på vilket humör man är på. Idag sa mitt humör tydligen Del Potro istället för Gonzalez. Varför inte Federer då? Man påverkar ju kanske lite av att Del Potro och Gonzalez är extrema forehandsspecialister på ett annat sätt än Federer och därför gör de lite mer av bollen så fort de ser den och har tid att slå forehand. Men ja, Del Potros forehand är skarpare. Den är hårdare och helt enkelt mer av ett direkt avgörande vapen. Gonzalez, den där forehanden var ett fantastiskt slag på så många sätt. Han kunde sätta den stenhårt var som helst i banan, när som helst, bara han hann med att svinga någorlunda.

Vissa säger Nadal här, det är inte nära. Jag har sagt Verdasco ibland som ett namn i toppen men nja, det var väl under en kort storhetstid i så fall. hans forehand har försämrats kraftigt senaste åren. Thiem? Jag skulle nog säga att han är närmast utanför min topptrea faktiskt. Han är nära, väldigt nära, Federer i den här kategorin numera.

Backhand

 1. Djokovic
 2. Murray
 3. Wawrinka

Det är lite populism inblandat här att jag tar Wawrinka men hans backhand är ändå ett skarpt vapen som ingen annans backhand är på samma sätt och han får vara med därför. I övrigt givet. Djokovic överlägsen så klart. Hans forehand är bättre än hans backhand men sett till hur mycket bättre forehand spelare har i snitt är Djokovic backhand extremt bra. Den är inte långt efter hans forehand. Murrays backhand, fantastiskt i hans glansdagar.

Utmanare? Paire skulle jag säga. Han är en av ytterst få, kanske den enda, spelaren på atp-touren som faktiskt har bättre backhand än forehand totalt sett och hans backhand är helt enkelt i absolut toppklass. Nadal ska också nämnas. Hans backhand har utvecklats enormt senaste 10 åren. Goffin? Nja. Nej. Gasquet? Nej ändå inte.

Serve

 1. Karlovic
 2. Isner
 3. Roddick/Ivanisevic

De får dela tredjeplatsen, Roddick och Ivanisevic för jag vägrar välja. De är med på samma grej, men ändå inte. Roddick har den bästa servetekniken någonsin, men den är lite komplicerad och inte särskilt skonsamt. Ivanisevic har den enklaste och mest funktionella tekniken någonsin. Om man ska lära någon serva och få en bra serve på enklast möjliga sätt ska man titta på Ivanisevic. Kasta upp skiten och damma till den utan krångel.

Karlovic självklar och överlägsen etta. Isner lika klar tvåa ungefär.

Någon annan? Federer ska väl nämnas på att hela hans paket med förstaserve och andraserve är så pass bra. Raonic också kanske men nej, inte nära.

Snabbhet

 1. De Minaur
 2. Dolgopolov
 3. Nishioka

Ganska svår kategori faktiskt då man hade velat ha data för att avgöra detta snarare än någon slags subjektiv uppfattning som det blir här. Men när det gäller ettan, jag tror verkligen inte att någon någonsin rört sig så snabbt på en tennisbana som De Minaur gör. Den där frekvensen är omöjlig att plocka bort.

Här vet jag inte om det kan ha funnits någonsin spelare från forntiden som var sådär overkligt snabb. Ni får hjälpa mig i så fall.

Dolgopolov? Vad var det som hände där egentligen…

Uthållighet

 1. Ferrer
 2. Nadal
 3. Alla dopade argentinare

Ferrer var unik ur en aspekt. Han blev andfådd ibland. Man såg att han gick och andades mellan poängen. Det naturliga då är att man försöker dra ut lite på tiden för att återhämta sig. Det gjorde han aldrig. Han började spela ännu snabbare, och påverkades ändå aldrig av trötthet. Genialt, för han visste att motståndaren alltid var tröttare än honom. Han spelade ju i några år, Ferrer. Jag såg honom aldrig trött. Jag såg honom aldrig negativt påverkad av ansträngning. Han kunde köra precis hur länge som helst, och då ska man väl tillägga att han kanske inte hade den mest skonsamma spelstilen direkt.

Nadal så klart. Inte på Ferrers nivå, men nära.

Och så är det argentinarna. Vi skiter i att nämna namn här, men det var några år där de såg rätt stabila ut uthållighetsmässigt så att säga och vem vet, någon av dem kanske inte var dopad.

Volley

 1. Paes
 2. Bröderna
 3. Federer

Jag plockar med dubbelspelarna här för det är faktiskt de som är de bästa volleyspelarna i allmänhet. De tränar det många gånger så mycket som singelspelarna och självklart blir de då bättre.

Paes får platsen högst upp för…ja, han har nog bäst volley helt enkelt. Han är troligen den enda som sätter egen fart på sin volley även när han inte har tid på sig. Rätt fascinerande med honom. Han närmar sig ju 50 år men spelar fortfarande, eller skulle spelat den här säsongen i alla fall. Han var i världstoppen i många år och har kunnat vinna matcher på atp-touren fortfarande. För drygt 20 år sen var han faktiskt till och med världsetta. Det är ganska konstigt med tanke på att han egentligen inte ens är hyfsad på något annat än att spela volley. Hans serve är rätt risig. Hans returspel, det är inte bra. Han har i princip inga grundslag utan hystar mest över bollen av bästa förmåga. Men volley, det kan han, och det är en rätt stor del i dubbel kan man säga.

Bröderna Bryan också förstås. Fantastiska vid nätet på alla sätt.

Och så Federer, han förtjänar att vara med. Fantastisk volley på alla plan. Kanske att han ibland överarbetar, det är väl enda svagheten men i övrigt, otroligt bra.

Returer

 1. Djokovic
 2. Murray
 3. Nadal

Här skulle man också kunna hävda att man ska trycka in någon dubbelspelare, typ Granollers men i Granollers, som troligen är den bästa dubbelreturnerarens fall, så sänks han av att han när han spelar singel inte är någon superreturnerare. Dubbelspelarnas returnerande i dubbel är för offensivt för att funka i singel och därmed så tog jag singelspelarna bara.

Den inbördes ordningen av dem var självklar för mig. Ingen annan var särskilt nära.

Skalle

 1. Nadal
 2. Djokovic
 3. Säkert någon gamling

Det är Nadal och Djokovic som står ut i den här kategorin. Numera är Djokovic överlägsen, men när jag tänker bäst tänker jag den som var bäst när han var som bäst och när Nadal var i sitt absolut bästa mentala skick, då fanns det ingen annan idrottsman som tog honom inom den kategorin. Troligen har det inte heller funnits någon innan eller efter det. Han var helt fantastisk.

Djokovic så klart. Numera har han rätt god kontroll på de andra så att säga.

Jag hittade ingen självklar trea så jag lämnade det öppet där. Björn Borg?

Missade jag någon viktig kategori? Hoppas inte det. Smash kanske. Den vinner Federer i så fall. Inte något särskilt viktigt dock så ska man ta med smash måste man väl börja dela in forehand och backhand i flera kategorier också så, nej, smash är en typ av forehand, den får inte vara med.