Passa på med lite förändringar nu då

Hur det än blir så kan man ju säga att det inte kommer spelas många atp-turneringar i år. Man kommer göra det mesta för att få igenom US Open och Franska Öppna. Det kan förstås gå. Några andra atp-turneringar kan bli aktuella men många, i värsta fall alla, kommer bli inställda.

Kan man hur man än vänder och vrider på detta se det som positivt? Så ska man vara väldigt, väldigt positivt kan man väl säga. Men det är klart, det finns ju säkert någon femtedel av alla människor som konstant klagar över att det ”bara är sport på tv”. Dessa borde väl vara lite smånöjda nu.

Bra är det inte, men kan man passa på och göra något bra inför framtiden kanske?

Jag skulle generellt inte kalla mig någon skogsmulle eller miljökramare direkt, men de är ju rätt intressant ändå att läsa om att luften i städerna utomlands, där allt är nedstängt, plötsligt går att andas. Hur vatten plötsligt blir genomskinligt och så vidare. Jag köpte en elbil nyligen. Det går alldeles utmärkt att köra bli på el. Man kunde ju passa på där kanske och rensa bort lite avgaser i städerna.

Men nu är det ju tennis. Men även inom tennisen, borde man inte passa på och ändra lite grejer nu när allt till viss del startar om från noll igen?

Jag kan ha lite förståelse för att det ibland känns svårt att göra stora förändringar. Under säsongen är det svårt och uppehållet är kort. Man vill kanske inte vända upp och ner på allt från en månad till en annan.

Men nu. Nu kommer allt kännas ovant när man börjar om i alla fall och därmed, som sagt, läge att ändra lite grejer. Vilket också skulle hjälpa till att bygga på hajpen inför omstarten. Att nu blir det tennis 2.0, typ.

Nu lät det som att jag förordar någon slags revolution här. Det gör jag inte. Men det finns ju saker att göra.

  • Alla matcher utan undantag livesänds från challengertouren. På atp-touren skulle jag säga att det nog knappt är 50% av matcherna som livesänds. Kan challengertouren så kan atp-touren. Enklare livesändningar från matcherna på mindre banor borde vara en självklarhet. Man vet ju att det funkar utmärkt på challengertouren. Jag tycker det skulle vara en rätt stor grej faktiskt. Och tennistv kan nog behöva göra något för att få sina kunder nöjda igen.
  • Skottklockan mellan bollarna. Alla turneringar, alla matcher, inga undantag. Ingen godtycklighet. Klockan ska sättas igång exakt när föregående boll slutar och sen är det 25 sekunder som gäller oavsett om publiken skriker, om man vill tjata på domaren, pilla sig i naveln eller något annat. Självklart? Japp, men se till att göra det nu då.
  • Ta bort handdukarna. Hoppa över den här grejen man provat med ställningar för handdukarna. Ta bort det bara. Det går utmärkt att spela tennis när man svettas. Spelarna, nästan alla, har dessutom såna här armmuffar på sig som är till för att torka svett men som de inte använder utan snarare har för att det ser lite tufft ut. Det finns ingenting som skulle snabba upp spelet på ett bättre sätt om att ta bort möjligheten för spelarna att göra något annat än att spela tennis när spelet är igång. Inga snuttefiltar annat än i pauserna. Självklart i alla andra idrotter. Inte i tennis. Ännu i alla fall.
  • Och så min favoritpunkt förstås. När US Open eventuellt drar igång i augusti. Gör det utan linjedomare. Hawkeye rakt av. Det fungerar. Det har testats. Det är bättre än alternativet. Sen får man ha en övergångsperiod när det gäller mindre turneringar men man kan väl sätta som ett mål att den sista linjedomaren ska vara bortplockad vid starten av säsongen 2022. Och att man kör utan linjedomare i slams och masters redan från nästa turnering. Hur blir det med grus då? Det funkar utmärkt där också. Problemet hittills har vart kombinationen av linjedomare och hawkeye på grus. När en linjedomare dömt ut bollen och man utmanat med hawkeye finns det fortfarande möjlighet att stå och stirra på märket på grus. Men om det bara är hawkeye, då kommer spelarna trötta på att titta på märken. Märkena kommer tas ur ekvationen så att säga.

Visst vore det till det bättre om man gjorde allt det här? Jag har egentligen svårt att se vad som talar emot det, annat än att de flesta sakerna gör det sämre för spelarna. De vill ha sina snuttefiltar, de vill ha barn som passar upp på dem på banan, och de vill ha tid på sig. Spelarna bestämmer tyvärr inom tennisen och därför blir det troligen inte något, men bättre hade det i alla fall blivit.