Den alternativa tennisen börjar sätta sig

Om det blir någon mer turnering eller inte i år, det är väl den ständiga frågan just nu i stort sett.

Personligen vet jag inte om jag tycker det är lika viktigt som många andra. För det viktiga för min del är att tennisen börjar komma igång. Det näst viktigaste är att någon stor turnering blir av och det tredje viktigaste är att några mindre turneringar kommer igång.

Men det viktigaste alltså, att tennisen, och om jag ska se det ur mitt eget perspektiv, att sporten rullar igång. Att tröska ett avsnitt Big Brother varje kväll med sin fru går utmärkt, men det är ju inte som att man inte sitter och tänker att man hade valt lite andra alternativ om möjligheten fanns.

Positivt då, det där första, det viktigaste, att tennisen och snart säkert sporten i allmänhet också, börjar rulla igång.

Än så länge har det varit lite mindre fräsiga grejer i form av träningsmatcher i ett tält någonstans i Ryssland där spelare som Safiullin, Karlovskiy, Gakhov, samt några spelare som kanske inte är så superbra har spelat mot varandra. Säger nog inte er så mycket, men Safiullin är rankad 170 i världen och vann en challenger tidigare i år så ganska bra spelare. Igår började också en annan grej, som verkar lite roligare.

Var de spelar vet jag faktiskt inte, men det måste ju vara USA, om jag får gissa Florida. Lorenzi, Evan King, och några andra spelade igår matcher mot varandra. Tresetare först till fyra gem och de ska spela idag också.

Igår kom det även fram att om en månad ungefär planeras det in lite mer kvalitativa träningsmatcher på Patrick Mouratoglous tennisskola. Goffin ska delta första helgen och troligen kommer en del franska spelare åka dit. De ska spela fyra helger i rad är det sagt.

Det är precis såhär det kommer bli. Några turneringar kommer inte spelas i närtid. På så vis är tennisen inte en av de första utan snarare en av de sista sporterna som kommer komma igång igen då man är så beroende av resor. Men när det gäller sånt här, träningsmatcher där spelarna kan spela i sitt närområde, där är tennisen en av de absolut första sporterna som kan dra igång. Det krävs ju nämligen ingenting. Det krävs två spelare, eventuellt en domare, kanske någon som sätter upp och sköter kameran. Så har man en fullt fungerande match som massor av människor kan titta på. Inte många sporter som kan konkurrera med det.

Dessutom, det finns ett fungerande kretslopp för detta inom just tennisen då tennis är en så extremt stor idrott inom bettingen. Tennis är den sport det spelas näst mest på efter fotboll och spelbolagen som förstås vill få igång sin verksamhet är givetvis mycket sugna på att få till dessa matcher. Det kommer därmed gå utmärkt att finansiera sådana här saker också så jag tror att detta bara är början. Vi kommer få se massor av sådana här träningsevents framöver.

Kommer inte spelarna bli avstängda för det här då? För att de spelar turneringar som i praktiken finansieras av spelbolagen?

Det kommer inte hända. I alla fall inte nu när det rullar igång på flera håll. De här ryssarna som drog igång löpte nog en liten risk om ingen annan hade hängt på, men när nu Lorenzi och grabbarna kör i USA och om även Goffin börjar spela träningsmatcher, då är det lugnt redan där. Det kommer sluta med att ITF tvingas stänga av halvan topp-100 för samverkan med spelbolag och nja, riktigt så kantiga tror jag inte de är riktigt. Sen är det väl gränsfall redan från början i och för sig då inga spelare tar betalt av några spelbolag utan snarare att de får betalt av den som sänder matcherna som i sin tur säljer vidare bilderna till spelbolag, ungefär som ATP gör med sina tv-bilder.

Med andra ord, det är inte Federer och Djokovic direkt men vet ni vad, de kommer också komma snart. Kanske inte i ett tält i Ryssland eller på en tennisskola i Frankrike, men de kommer börja spela de också, långt innan den första riktiga turneringen spelas.

Det jag hoppas på är att man under denna tid när man spelar träningsmatcher passar på och testar lite nyare, snabbare räknesätt. De som spelar i USA kör alltså tresetare till fyra, kul tycker jag. Någon borde också provar att köra bäst av fem tiebreaks eller supertiebreaks framöver.