15 år på topp-10

Helt otroligt rekord Nadal slår den här veckan. Eller ja, eftersom rankingen just nu är fryst slår han det väl egentligen när allt går igång igen men oavsett hur man räknar, 15 år på topp-10, Nadal. Utan uppehåll. Han har alltså varit rankad topp-10 i världen i 15 år. Han har under denna tid aldrig varit utanför topp-10. Jag vet inte på hur många sätt man måste skriva det för att man verkligen ska förstå det.

Man pratar ju ofta om att han är skadebenägen och han har haft ett flertal längre uppehåll. Rätt starkt då att ändå aldrig ha behövt lämna topp-10. Federer har inte klarat det. Djokovic har väl knappt spelat professionellt i 15 år ännu. Men Nadal, han har varit topp-10 i 15 år.

Hur såg han ut när han blev topp-10 för första gången då?

Här är finalen i Barcelona 2015. Den 25:e april 2005 närmare bestämt. Efter den här överkörningen av Ferrero blev Nadal rankad sjua i världen och därmed topp-10 för första gången.

Han var illa ute en gång. Sommaren 2015 var han en vecka bara ett par hundra poäng från att åka ner från tionde till elfte plats men det är också enda gången. I övrigt har det aldrig egentligen varit särskilt nära.