Luktar det US Open ändå?

Jag läste nyss någon artikel där Christer Hult, om man frågar mig kanske inte den allra mest lyckade turneringsdirektören i Båstad, berättade att det skulle till ett mindre jordskred för att Båstad skulle bli av i år. Och han la till att det var allt annat än aktuellt att spela inför tomma läktare.

Jag tror det där kan vara lite dumt. Inte att ställa in Båstad. Snälla nån. Det finns naturligtvis noll procents chans att det går att arrangera en tennisturnering i Sverige i sommar. Men det där med att säga att man inte kommer arrangera utan publik, där lär man få ändra sig om man vill arrangera idrottsevenemang i någon slags närtid.

För helt ärligt, finns det någon som ser framför sig att människor står packade som sillar på läktare runt ett idrottsevenemang framöver? Jodå. Det kommer bli idrott med publik igen. Men kommer det bli exakt som förut? Troligen, någon gång, men lika troligen lär det dröja ett bra tag. Och om man vill arrangera någon form av idrott under det här året så får man nog räkna med att göra det utan publik, vilket jag tror åtminstone till viss del tillhör framtiden.

För man ska ha en sak klar för sig. Idrott är 99% tv och 1% på plats. När det gäller de flesta stora evenemang så är på plats inte ens den där procenten. När man tänker på att US Open-finalen ses av 20 000 åskådare räcker det inte så långt att lägga på två nollor och landa på två miljoner. Det är troligen hundra miljoner tv-tittare på US Open-finalen. Om man ska tro förståsigpåare kan det ofta låta som att idrott till så vansinnigt stor del handlar om publiken som står eller sitter på läktare, men denna publik är i en brutal minoritet.

Nu betyder ju publiken som är på plats väldigt mycket för inramningen. Jag är den första att hålla med om det, men nu är det en ny situation i världen och tro mig, om sporten bara rullar igång kommer vi snabbt vänja oss vid att det är fantastiskt kul även utan publik. Jag tror också man kommer lyckas med en hel del gällande att rama in spelplatserna så att det inte behöver synas så mycket till tomma läktare.

Hur som helst, US Open då? Det låter lite annorlunda där än vad det gör med Båstad i alla fall.

Man verkar rätt sugen på att arrangera. Och det är inte direkt så att man utesluter möjligheten att spela utan publik om man säger så. Man öppnar till och med för att spela någon annanstans än i New York och för mig är det en väldigt stor öppning. För det kommer under en lång tid vara mycket problematiskt med storstäderna. Att folk klumpar ihop sig kommer vara allmänt dåligt.

Men Indian Wells, där alla spelare för övrigt befann sig den vecka då all idrott i världen parkerades, det ligger ju mitt ute i öknen. Spelar man US Open där, utan publik, då blir det verkligen så nära optimalt som man kan komma. Sen återstår problemet med spelarnas resor men vem vet, det kanske går att lösa i slutet av augusti, och då kommer det nog gå att spela i Indian Wells.

Låt oss hoppas, mina vänner. Tänk, US Open. Smarrigt.