Amerikanerna går igång

Nu ni, vänner. Nu börjar det hända grejer.

Och jodå, jag fortsätter ha rätt, härligt va?

Den normala tennisen, de vanliga turneringarna, kommer vi få vänta länge på. Tennisen är på så vis inte en sport som klarar sig bra i dessa tider. Men som tur är, en annan typ av tennis passar fullständigt perfekt och idag tar vi ännu ett steg mot att få igång den.

UTR pro series startar idag i Palm Beach i Florida. Fyra spelare ska spela dagliga matcher mot varandra på en lokal bana i Florida och skillnaden mot de senaste veckorna är att nu är spelarna riktigt bra.

  • Hurkacz
  • Opelka
  • Kecmanovic
  • Paul

Skulle kunna vara en semifinaluppställning i en atp-turnering det här. Med andra ord, det är lite skillnad mot den andra grejen som körts i Florida de senaste veckorna och även det här de kör i Tyskland just nu. Nu är det äntligen toppklass på spelarna.

Man är också noga med att påpeka att det här är inte uppvisningsmatcher. UTR, som sponsrar, är ett företag som har som affärsidé att ranka tennisspelare på alla nivåer så att man ska få möjlighet att dels veta hur bra man är, men också få möjlighet att hitta rätt motståndare. Lite som hcp-systemet i golf. De rankar med hjälp av sina parametrar också de allra bästa spelarna i världen och där kan det noteras att det skiljer lite mot atp-rankingen. Tsitsitas är enligt UTR fyra i världen före Thiem exempelvis. Exakt hur de gör berättar de inte, men de har blivit rätt etablerade, särskilt när det gäller att ranka collegespelare jämfört med professionella spelare, något som nog hjälp många som spelar på tennis en hel del.

UTR satsar nog rätt hårt på det här. De kommer få in en del besökare på sin sajt idag så att säga. Och de gör också helt rätt. Som sagt, det är inte uppvisningsmatcher detta. Man är noga med att påpeka att spelarna inte får några pengar för att vara med utan enbart pengar för hur de placerar sig. Det är något slags alla möter alla där man väl kan gissa att UTR kommer använda sina parametrar för att få ut vem som varit bäst.

Det är lätt för många att tänka att jodå, nu börjar spelarna bli bra, men nej, det är ju ingen prestige i det här. Svaret är då att man har rätt, men att man ändå har fel. Nej, det är ingen prestige, men hur mycket prestige är det i Doha, Brisbane, Newport, Båstad, Metz, Munchen och Marrakesh då? Noll. Mer än hälften av atp-turneringarna man följer över året är av den typ att man egentligen inte bryr sig så mycket om vem som vinner. Man kollar för att titta på tennisen och det är dem nivån vi nu är på väg upp på. Sen kommer vi förhoppningsvis kunna nå ännu lite högre när någon får till ännu bättre grejer och de ännu bättre spelarna är med men det här är ändå ett steg framåt.

Dessutom känns det här lite som starten på en otroligt viktig självsanering som borde komma inom tennisen. Här är man tydlig. Det är inga startpengar. Spelarna får inget för att vara med. De måste prestera för att få betalt. Man gör det för att det är viktigt för tittarna att veta att det är viktigt för spelarna hur det går. Detta kommer smitta av sig på de mindre atp-turneringarna när allt väl drar igång. Det kommer inte finnas så mycket pengar som det brukar göra och det ligger nog väldigt nära till hands att spelarna då får slåss om pengarna istället för som det varit i många år nu, att de bästa spelarna i de små atp-turneringarna får dubbelt så mycket för att vara med som vinnaren får i prispengar. Detta kan i förlängningen bli hela räddningen för de små turneringarna när lite bättre spelare blir intresserade av att vinna de små turneringarna, inte bara delta i dem.

Nu tänkte jag skriva att det är lite oklart vilket format som gäller för matcherna men jag har blivit lite driftig på senare tid, så jag kollade upp det. Såhär kommer det att vara.

Alla möter alla, tre matcher per dag över tre dagar. Jag antar också att man gör som de andra liknande events som körts de senaste veckorna och tar ytterligare steg mot att tennisen kommer gå mer och mer åt att spela till fyra istället för sex. Informationen är lite bristfällig men de har bara satt av en timme för varje match så att då spela tresetare till sex, det funkar ju inte riktigt.

Otroligt förresten. Nu får jag inte mycket betalt för att göra reklam för UTR här men man var tvungen att logga in för att se all info och då fick man även registrera sig som tennisspelare. De är alltså uppkopplade mot det svenska tävlingssystemet på något sätt och min insats i dubbeln i Öregrund i somras kom därmed upp. Jag får köra en tävling i år också kanske för att pressa upp min UTR.

Vi får se hur just den här grejen blir. Tittar för man på Tennis channel som är medarrangör. Och ja, om man saknat tennisen tillräckligt så ska nog det här duga väldigt bra skulle ja tro.

Om man kan spela?

Japp. Och i och med att spelarna lär kämpa börjar det väl bli lite extra intressant på den fronten.

Ska vi gå igenom matcherna då? Jo men det ska vi ju.

18:00 Hurkacz – Paul 1,54 – 2,50 Bethard

Födda 97 båda två men inga inbördes möten professionellt. Inte så konstigt kanske i och för sig. Paul har nästan alltid varit skadad och när han väl spelat på lägre nivå har det varit i USA medan Hurkacz spelat i Europa.

Hurkacz rankad 29:a nu. Jag tycker det är väldigt välförtjänt men det ska ändå noteras att han är en toppspelare. Paul rankad 59:a trots att han spelat långt ifrån lika mycket som de flesta andra så han är i praktiken topp-50.

Oddsen?

Hurkacz lite stor favorit skulle jag säga. Väldigt svårbedömt vem som tränat på bäst under uppehållet och Paul har ett lite enklare spel medan Hurkacz har rätt små marginaler så bra chans för Paul i öppningsmatchen sett till oddset skulle jag säga.

19:00 Opelka – Kecmanovic 1,86 – 1,90 Bethard

Det är unga killar som är med kan man ju säga. Opelka den tredje 97:an i fältet medan Kecmanovic är född 99.

1-1 i inbördes möten. Båda 2018. Opelka vann på grus på challengertouren i Sarasota medan Kecmanovic vann i US Open.

Det känns väl som att det borde passa Opelka rätt bra det här formatet, antagligen en kort match och att komma in lite otränad. Då passar det att mest bara stå och serva. Opelka är också en spelare som brukar ha svårt att hålla koncentrationen över tid så korta set måste gynna honom mer än nästan alla.

Bra spel på Opelka skulle jag säga.

20:00 Opelka – Paul 1,60 – 2,30 Bethard

Kanske lite sämre för Opelka då att spela två matcher på raken men nja, ska han väl orka. Ett inbördes möte, vann en tresetare på challengertouren i Champaign 2018.

Jag tycker nog egentligen att Paul är lite underskattad här också. Opelka är lite bättre än honom, inte ett dugg mer och det missgynnar Opelka att spela två matcher i rad.

Här hade jag tagit Paul alltså. Opelka inte mer än lite minifavorit.

Dåså, då är vi redo för det här va? Hoppas ni gillar det. Jag kommer förhoppningsvis göra det i alla fall.